Home » Motiverende Moeder » Klusjesgeld in plaats van zakgeld: geld verdienen

Klusjesgeld in plaats van zakgeld: geld verdienen

klusjesgeld

Kinderen en geld, het blijft een dingetje. Ze blijven maar denken dat ik een putje heb waar ik het uit kan scheppen. Het maakt niet uit in wat voor winkel ik kom, ze willen alles. Het leek me daarom een uitstekend idee om ze de waarde van geld te leren — en dat ze er voor moeten werken. Klusjesgeld in plaats van zakgeld dus.

Ik vind het namelijk belangrijk dat mijn kinderen weten dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen. Dat je er daadwerkelijk wat voor moet doen. Een van mijn doelen is om mijn kinderen als goed functionerende en zelfredzame jongemannen los te laten in de maatschappij en omgaan met geld is daar zeker een onderdeel van.

Want wat ze nu van geld weten is dat je het krijgt en je het op maakt aan speelgoed of allerhande troep dat binnen een week in de container eindigt. Vooral de oudste is ook nogal impulsief en wil geld uitgeven als water. Heeft ie van zijn moeder. Dus bij ons allebei moest de knop om.

Wat is klusjesgeld?

Klusjesgeld is net zoiets als zakgeld, alleen moeten ze er iets voor doen. Een klusje. En laat ik in mijn eenouderhuishouden best wel wat dingen hebben waar ik zelf niet aan toe kom of waar ik – lui opvoeden op zijn best – geen zin in heb.

In eerste instantie was het een beetje los-vast. Woensdag was klusjesdag, want het is de dag dat de jongens naar hun vader toe gaan.
Ik vind het dan wel zo prettig om een paar dagen een opgeruimd en schoon huis te hebben, dus verzon ik ter plekke klusjes die ze kunnen doen. Mijn stelregel was: “Hoeveel hekel heb ik zelf aan dit klusje?” Hoe meer hekel, hoe meer de jongens konden verdienen. Het tweede criterium was: “Hoeveel zit er in mijn eigen spaarpot?” Want kleingeld heb ik niet altijd in huis.

Inmiddels pak ik het wat gestructureerder aan. Ik heb een klusjesbord gemaakt. En aangezien ik inmiddels elke week wat kleingeld overhoudt door mijn eigen financiële dieet (waarover later meer), is er genoeg kleingeld voor de jongens om voor te werken. En uiteraard zijn er genoeg klusjes.

klusjesgeld, klusjesbord

Wat krijgen kinderen aan zakgeld?

Ik verdiepte me wel eerst even in wat kinderen normaal krijgen aan zakgeld. Een kind van 5 krijgt volgens het Nibud 50 cent per week. Zakgeld voor een 6-jarige bedraagt tussen de 1 euro en 1,40.

Het is dus wel zo eerlijk om ze dat gemakkelijk te kunnen laten verdienen. En dat lukt ze prima — als ze de klusjes maar doen.

Wat verdienen mijn kinderen met klusjes?

Zoals al eerder aangegeven, dat ligt er vooral aan hoe groot mijn hekel is aan desbetreffend klusje. Zoals de wc schoonmaken, bijvoorbeeld. Ik heb echt een schurfthekel aan druppels op de vloer of op de wcpot. En ik ben niet de oorzaak van de druppels en smerige bril. WC schoonmaken is dus een klusje wat relatief veel oplevert: Een euro per keer. En er zijn 2 wc’s in huis, dus da’s cashen. Oud papier verzamelen levert 20 cent op. Het is minder werk, en ik heb er een minder grote hekel aan.

Stofzuigen dan? Niet mijn grootste pijnpunt, maar wel veel werk, dus 50 cent per keer. Was vouwen vind ik ook niet zo’n drama, dus dat verdient 30 tot 50 cent per keer wanneer ze me helpen met handdoeken, sokken en onderbroeken vouwen.

kind helpt met stofzuigen

Welke andere klusjes kunnen mijn kinderen doen? Nou genoeg hoor. Was opruimen, was verzamelen, planten water geven, aanrecht afnemen, woonkamer opruimen, afstoffen, wastafel schoonmaken, deurklinken afnemen, boodschappen helpen opruimen, vaatwasser uitruimen… er is genoeg te doen wat ik kan uitbesteden en waar ze groot genoeg voor zijn. En het houdt de variatie erin: ze hoeven niet elke week hetzelfde te doen én ze kunnen kiezen wat ze willen doen.

Geld groeit niet aan de boom

Daarnaast hoeft het allemaal niet perfect, als ze de moeite er maar voor genomen hebben. Als de oudste de wc’s schoonmaakt, krijgt ie daarna een handdoek om alles droog te maken. En de grote beurt met chloor doe ik zelf. Als de jongste stofzuigt vergeet ie de helft, maar het looppad is in ieder geval weer begaanbaar en ik doe de rest. Ik vouw de grote dingen in de was, zij doen de kleintjes en op het eind heb ik nog het leeuwendeel gedaan. Maar ze leren wel hoe het er aan toe gaat en ik moet zeggen, na een paar weken zie ik al flinke vooruitgang.

Mijn oudste van 6 verdiende de afgelopen week meer dan 4 euro. Da’s toch meer dan het dubbele van wat het Nibud aangeeft dat kinderen gemiddeld aan zakgeld krijgen op die leeftijd. Hij vertelde zelfs enthousiast aan een vriendje dat hij geld kon verdienen en zijn vriendje wilde daarop ook klusjes doen. Zijn moeder was er ook, dus die heb ik maar even gevraagd of het goed was want om nou het kind van een ander mijn wc te laten soppen, dat hoeft nou ook weer niet.

Zielig? Nee hoor. Ze helpen in het huishouden en verdienen meer klusjesgeld dan menig kind als zakgeld krijgt. En doe je niks, verdien je niks. Ook dat concept zit er al ingebakken. Alles wat er aan het einde van de week niet gebeurd is, doe ik zelf. En dan gaat het geld weer in mijn spaarpot voor de volgende ronde.

verdien je klusjesgeld

Printable: Download je klusjesgeld lijst

Omdat ik jullie graag wil laten delen in deze feestvreugde, knutselde ik een mooie PDF van mijn eigen klusjeslijst, EN een versie waar je zelf klusjes kunt opschrijven. Ik heb nergens bedragen bij gezet want buiten het bedrag voor de wc is dat nog steeds een beetje variabel en afhankelijk van hoeveel los geld ik in mijn spaarpot heb zitten ;)

Klik op onderstaande afbeelding om de PDF te downloaden die je kunt printen. Of download de versie zonder klusjes.

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.