Home » Motiverende Moeder » Inspiratie » Een oppas zoeken in een nieuwe omgeving: hoe doe je dat?

Een oppas zoeken in een nieuwe omgeving: hoe doe je dat?

oppas, babysit, BSO

Ik dacht dat het zoeken naar een oppas heel lastig zou worden. Dat komt voornamelijk door mijn oudste kleuter, die een gebruiksaanwijzing heeft. Daardoor ben ik extra kritisch. Maar het ging gemakkelijker dan ik dacht. 

Ik maakte me er best een beetje zorgen over. Want mijn oudste, daar moet je mee om kunnen gaan. Het is ook een reden waarom ik geen blik met oppassers kan opentrekken, helaas, want te veel nieuwe gezichten? Nee, dat is geen mogelijkheid. Ik wilde dus één goede oppas. Met ervaring en een opleiding, want die ASS van mijn kleuter, daar moet je mee om kunnen gaan. En heel misschien een tweede oppas voor in de avonden. Ik had mijn eisenlijstje al klaar en dacht eigenlijk dat het een kansloze missie zou zijn. Want ik was wel héél kritisch.

Niets was minder waar. Inmiddels heb ik twee keer een oppas gezocht en gevonden in een buurt waar ik vrij weinig mensen kende door de verhuizing(en). Ik wilde de eerste keer minder BSO en kinderopvang, en nu ik het maar eens per week nodig heb vind ik het een prettig idee als de jongens gewoon lekker thuis kunnen zijn.

Lees ook: Van naschoolse opvang naar (gedeeltelijk) oppas

Hoe ik die oppas gevonden heb? Ik geef je een aantal tips die ik gebruikte om een oppas te zoeken, en hoe ik uiteindelijk ben geslaagd.

Vraag om een oppas bij gezinnen in de buurt

Vraag eens aan je buren wie zij als oppas hebben. Onze buren hadden een oppas waar ze lovend over waren. Zo wisten wij waar ze woonde, wie haar moeder was en hadden we meteen een goede referentie te pakken.

Vraag op het schoolplein ook eens hoe andere ouders het doen. Grote kans dat ze lyrisch zijn over hun eigen oppas en dat ze je gegevens wel door willen geven. Of misschien hebben ze zelf wel een tiener die wil gaan oppassen.

Gebruik je online netwerk of appgroep

Zet schaamteloos je Facebook of Twitter accounts in. De meeste dorpen en steden hebben wel een Facebook pagina voor oproepjes. Daar kun je aangeven dat je op zoek bent naar een oppas en sommige oppassers bieden hun tijd daar ook aan. Het voordeel is dat je meer ruimte hebt voor tekst dan op een klein advertentiekaartje in de supermarkt, en grote kans dat er meer mensen op zo’n site kijken dan op een advertentiebord.

Heb je appgroepjes van je sportclub, buurt of vrienden in de omgeving? Laat hen ook weten dat je op zoek bent naar een oppas. Je krijgt er vast vanzelf een paar aangereikt. Ik deed zelf een oproep via een forum-blog, die ik vervolgens op al mijn social media kanalen deelde.

Meld je aan bij een oppas site

Als je echt een mooi overzicht wil hebben van oppassers in je buurt, schrijf je dan eens in bij een oppas site. Je kunt zo al snel zien welke oppassers er in jouw buurt wonen. Je kijkt een stuk verder dan je eigen straat, maar selecteert de hele buurt. Zo kun je dus iets verder kijken dan waar je normaal gesproken zelf komt. Het zoeken naar een oppas werd zo wel heel gemakkelijk.

Ik heb uiteindelijk mijn beide babysitters gevonden via Sitly.nl. Wat ik fijn vond aan een oppas site was dat ik een uitgebreid profiel kon invullen met alle relevante informatie die ik wilde geven, zodat potentiële babysitters goed wisten waar ik naar op zoek was.

Maar het meest fantastisch was dat ik zélf eerst een selectie kon maken en ook kon zien wat ik niet wilde. Je kunt zelf actief aan de slag en hebt het zoeken naar een oppas dus ook zelf in de hand. Die controle die ik daarover had vond ik heel erg fijn. Zo viel iedereen zonder profielfoto of zonder duidelijke beschrijving al af. Degenen die uiteindelijk overbleven stuurde ik een bericht, dus anders als wanneer je een hulpvraag de wereld in slingert, kun je zelf meteen actie ondernemen. Ik hoefde niet te wachten op reacties op mijn oproepjes.

Mijn ideale oppas gevonden!

Ik heb nu een fantastische oppas van 25 met een achtergrond als pedagogisch medewerker en een PABO studente, en we zijn allemaal dol op haar. We hebben haar snel vertrouwd gemaakt met ons gezin, want we willen haar niet meer kwijt (een gelukkige oppas komt vaker, nietwaar?). Ze is door haar achtergrond niet de goedkoopste qua oppastarief, maar wel de beste voor ons gezin.

Eens per week haalt ze de kinderen op van de peuterspeelzaal en van school. ’s Avonds kookt ze, zodat we als we thuiskomen direct aan tafel kunnen. Soms zet ze zelfs de vaatwasser aan als die vol is. En ze doorloopt inmiddels hetzelfde afscheidsritueel als ik wanneer ze weer weg gaat, dus ik zeg: missie geslaagd!

Hoe hebben jullie je oppas gevonden, heb heb je online een oppas vinden wel eens overwogen? Waarom wil je daar niet aan, of waarom was het ideaal?

 

 

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. 7 november 2017 / 10:10

  Ik ben hier echt een hele slechte in. Liever geen onbekenden als oppas. En natuurlijk leer je ze wel kennen maar wij kiezen liever familie of meiden die bij ons bedrijf werken. Die kennen we al en de meisjes ook, dat vind ik ook wel belangrijk.

  • Linda
   Auteur
   7 november 2017 / 10:15

   Dan heb je geluk dat je die connecties hebt. Maar als je net zoals wij niemand kennen, moet je soms toch iets anders proberen. Het is nog een reden waarom we voor een meer ervaren oppas hebben gekozen. Het kost meer tijd om te wennen en elkaar te leren kennen, en dat moet je ervoor over hebben, ben ik met je eens. Maar een goede oppas windt je kinderen zo om haar vinger :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.