Home » Persoonlijk » Over mij » De impact van complimenten geven… en vragen?

De impact van complimenten geven… en vragen?

complimenten, likeIk had eens een collega. En die was nogal bezeten van het geven van het complimenten. Iedereen vond dat maar een beetje raar, als er in een teammeeting ineens geroepen werd: “Heeft iemand nog een complimentje?” Er werd een beetje lacherig over gedaan. Maar nu weet ik dat ze een heel sterk punt had.

Het was gewoon geen goede timing. Net een reorganisatie achter de rug, er was een dingetje met vertrouwen, het was “wij tegen zij” en ze hoorde toevallig in het “zij” kamp.  Wrong place, wrong time. Op dat moment ook voor mij. Ik kon destijds ook helemaal niet omgaan met complimenten en voelde me altijd ongemakkelijk.

Complimenten geven is gemakkelijk

Gek eigenlijk. Want van nature ben ik heel erg van het complimenten geven. Het is zo gemakkelijk om even te zeggen: “Goed gedaan!” Of “Wat zit je haar leuk!”. Of een compliment over hoe ze omgaan met een heftig besluit. Mensen fleuren er instant van op. En nee, ik ben geen zweefteef. In ieder geval niet een hele erge (no worries!).

Ik vind het gewoon heel fijn om mensen een goed gevoel te geven. Dat was ook hoe ik de teams, waar ik als senior leiding aan gegeven heb, destijds aanstuurde. Ik deed als leidinggevende een stapje terug zodat zij in de spotlights konden staan. Ik benadrukte de rol die ze hadden gespeeld in projecten. Gaf hen de ruimte om in die projecten te stappen. Om nieuwe stappen te maken en te leren. Deed daardoor zelf een stapje terug. Situationeel leidinggeven, noemde iemand dat laatst. Ik deed het al voordat ik wist hoe het heette en beloonde ze daarvoor, omdat ze het verdienden.

Complimenten vragen…?

Maar zelf complimenten vragen? Dat deed ik eigenlijk nooit. Tuurlijk krijg ik ze wel eens, soms zelfs van mensen waarvan ik het niet verwacht. Vrijwel altijd over prestaties (want mijn kleding, die vinden de meesten nogal apart. Hoewel ik vandaag wel leuke complimenten kreeg over mijn nieuwe, zeer comfy eenhoorn trui. Daarover later meer). En dat voelt altijd goed. Want zeg nou zelf, hoe fijn is het om te horen dat je iets goeds gedaan hebt? Wanneer ze je vertellen dat ze het zo fijn vinden dat je altijd bereid bent om te helpen? Dat je de “favoriete” (ja echt!) go-to-girl bent? Nou, dat voelt best wel goed.

Terug naar het vragen. Vandaag werd ik uitgedaagd om eens te vragen naar complimenten. En dat was best wel eng. Dus ik greep een paar collega’s bij hun kladden en vroeg of ze me een complimentje wilden geven. Natuurlijk deden ze dat (want weet je, iedereen vindt het leuk om complimenten te geven). En ook online, in De (On)Volmaakte Moeders Club, gooide ik het in de groep. Dat was doodeng want hoewel ik een paar mensen ken, is het gros nog heel erg nieuw.

Impact

Maar wát een lieve complimenten kreeg ik overal! Ik zat op mijn werk als een idioot te grijnzen. Schrijftalent, vindingrijk, creatief, toffe collega, inspirerend, vechter… wow. Het is leuk om te weten dat je iets wel aardig doet, maar om het zo enthousiast bevestigd te krijgen, dat doet echt wel wat met je. En ik pinkte een traantje weg.

Van sommige complimenten leerde ik vrienden ineens een stuk beter kennen, omdat iets wat ik gedaan had blijkbaar een enorme impact heeft gehad op een deel van hun leven. Dat wist ik niet, en dat weet ik nu wel. Gewoon, omdat ik er naar vroeg. Ik zweef vandaag nog even op mijn wolkje verder. Dus toch een beetje een zweefteef.

Van een compliment wordt iedereen blij. Mijn collega, die van een paar jaar geleden, had dat heel goed in de smiezen. Op dat moment was ze helaas alleen de wrong person, behorende tot de wrong group. Wij zagen de impact niet. Ik ook niet. Heel jammer. Maar nu wel, dus Judy, als je dit leest, je had helemaal gelijk!

En nu?

Pay it forward! Nu ga ik jullie uitdagen, om vandaag eens een welgemeend compliment te geven. Aan een vriend(in), een partner, een collega, een moeder op het schoolplein (daar is ze weer!) of iemand die je op straat tegen komt. Over het uiterlijk of innerlijk. Over iets wat ze doen of gedaan hebben. Maakt niet uit, maar doe het.

En als je echt durft, probeer er dan gewoon ook eens eentje te vragen, want mensen vinden het écht leuk om complimenten te geven.

Ik hoor graag wat jullie ervaringen waren! :)

Volg:
Delen:

5 Reacties

 1. 24 februari 2017 / 20:42

  Allereerst: wat heb je dit leuk geschreven en wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Zo, steek deze ook maar in je complimentenzak ;-) Ten tweede: ik ga het ook doen, vragen om een complimentje. Zal wel even ‘gek’ voelen om erom te vragen, maar het is wel een nieuwe ervaring. Leuk!

  • Linda
   Auteur
   25 februari 2017 / 20:33

   Dankjewel! :) Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en de reacties die je krijgt. Let me know?

 2. lizlovelifenl
  26 februari 2017 / 16:25

  Super leuk. Ik vind je een tof wijf ? Ondanks dat ik je “alleen” via internet ken! Zo herkenbaar je schrijven. Is heel bijzonder als je om complimenten vraagt wat je ontvangt. Ik kan eerlijk gezegd niet echt heel goed tegen. Stom hè!

 3. 1 maart 2017 / 20:26

  Complimentjes ontvangen vind ik moeilijk , laat staan erom vragen ! Vaak krijg je dan de gedachten dat die complimentjes niet ‘echt’ zijn.. maar wauw wat kan jij mooi schrijven !

  • Linda
   Auteur
   3 maart 2017 / 13:04

   Grappig he? Want eigenlijk vinden de meeste mensen het heel leuk om een complimentje te geven, ook als je erom vraagt. En dan zijn ze heel gemeend. Ik merk dat nu ik er meer bewust mee bezig ben om ze vaker te geven, ik ze automatisch ook vaker krijg. Hoe leuk is dat :) En dankjewel voor je mooie compliment!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.