Home » Persoonlijk » Over mij » 6 redenen waarom voetbal leuk is voor vrouwen

6 redenen waarom voetbal leuk is voor vrouwen

voetbal euro2016

Voetbal. Het is een sport waar veel vrouwen niet veel mee kunnen. Ik moet zeggen dat ik met het competitiegeweld en de Europese clubtoernooien ook niet heel veel heb (hoewel ik moet toegeven dat mijn hart sneller klopt voor Feyenoord). Maar ik sta wel echt te stuiteren (pun intended) bij elk EK of een WK.

Ik kan intens genieten van een goed gespeelde voetbalwedstrijd. Tot groot verdriet van mijn vent. Ik heb dus één van die mannen die zich totaal niet voor voetbal interesseert. De rollen zijn bij ons dus enigszins omgedraaid. Al sinds de start van dit EK is de televisie van mij. Ik doe mee met poules, verdiep me in weetjes en volg Studio France vol interesse en vloek als een bootwerker tijdens de wedstrijden. En ik dos me uit in oranje als Nederland speelt.

Maar wat is er nou zo leuk aan voetbal?

Die vraag kreeg ik vorige week en ik kon hem niet eens direct beantwoorden. “Nou gewoon,” was mijn eerste antwoord. Het is een leuk spel met overzichtelijke regels. De spanning bij een wedstrijd is soms bijna tastbaar, hoewel dat nu enigszins minder is omdat Nederland niet speelt. De vraag bleef wel door mijn hoofd spelen. En ik ontdekte steeds meer redenen waarom ik het zo leuk vind.

  1. Saamhorigheidsgevoel. Je hebt ineens een onderwerp om over te praten. Voetbal verbroederd. Zeker als je bijvoorbeeld in een café of op een plein gaat kijken of wanneer je je in het EK of WK gedruis stort. Toen ik in 2008 net na de uitschakeling van Nederland in Bern, Zwitserland arriveerde, was alles nog oranje gekleurd. De rest van de wedstrijden hebben we zitten kijken in een grote tent waarin allerlei nationaliteiten aanwezig waren, met een geweldige sfeer. En toen we de dag erna door de stad heen liepen, hadden we constant aanspraak over de wedstrijd van gisteren.
  2. Gezelligheid, zowel offline als online. De twitterfeed staat open en de facebook tijdlijn vult zich gestaag. Daarnaast wordt er sneller afgesproken om een wedstrijd samen te kijken, want zeg nou zelf, uiteindelijk is het veel leuker om met mensen op de bank te zitten. Daarnaast is het commentaar van de mensen om je heen vaak zo hilarisch dat zelfs een doodgeslagen wedstrijd als Kroatië-Portugal er zeer vermakelijk van wordt. Dat we het van mannen niet gezellig mogen noemen, trek ik me geen zak van aan.
  3. Tactiek. Ik vind het fantastisch om te zien hoe een aanval wordt opgebouwd vanaf het middenveld, of hoe er snel tussen spelers overgespeeld wordt. Tijdens zo’n aanval bouwt de spanning op het veld én op de bank thuis zich op en komt het tot een ontlading bij een doelpunt — of niet. En dames, zo lastig zijn die spelregels niet. Zelfs buitenspel is in de basis best simpel te begrijpen.
  4. Spanning, dus. Voor een wedstrijd van het Nederlands elftal giert de adrenaline door mijn lijf. Heerlijk! Ik word een dag van tevoren al zenuwachtig en dat houdt aan tot de laatste speelminuut. Ik ben dan ook altijd blij als ik samen met iemand kan kijken (zie punt 1 en 2), want anders kan ik die spanning nauwelijks aan.  Maar het voelt zo fijn, die spanning.
  5. Drama’s. Het voetbal is doordrenkt met drama’s; elke wedstrijd heeft er minstens één. Wat is er leuker dan te kijken naar een pisnijdige, bijna jankende Ronaldo als Portugal op achterstand komt? Of dat het breed uitgemeten wordt hoe Löw in zijn broek zit te grabbelen (ok, het feit zelf is wat minder, maar hoe mannen daar niet over uitgepraat raken is toch best grappig). En heb je de trailer gezien die gemaakt is voorafgaand aan de wedstrijd tussen Engeland en Wales? Fantastisch!
  6. Mooie mannen! Kom op, vrouwen, hebben jullie die IJslanders, Welshmen, Italianen en Spanjaarden wel eens goed bekeken?! Het oog wil ook wat. Ik droom momenteel van een finale Wales-IJsland, want: prrrr. Je kan lekker ongegeneerd 90 minuten lang kwijlen over knappe, gespierde mannen (goed, ik val niet zo op Oostblokkers, maar ieder zijn ding toch?) Er is keuze genoeg!

Gelukkig heb ik een aantal vrouwen in mijn omgeving die voetbal ook best interessant vinden, dus leef ik niet helemaal in een glazen bubbel. En wanneer ik een weekend met de Monsters naar mijn schoonouders ga, is mijn schoonvader bijzonder blij dat hij iemand heeft om mee te kijken.

Kijken jullie voetbal, en kunnen jullie mijn lijstje invullen? Of juist helemaal niet? Reageer vooral! :)

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.