Home » Entertainment » Reviews » 7x een voorleesboek vanaf 6 jaar dat je zelf ook leuk vindt

7x een voorleesboek vanaf 6 jaar dat je zelf ook leuk vindt

voorleesboeken vanaf 6 jaar, gorgels, pluk van de petteflet, roald dahl

Voorlezen is bij ons vaste prik. Even een kwartiertje voor het slapen gaan een boekje voorlezen. Of soms overdag, als ze daar zin in hebben. Maar de jongens worden nu ouder. En hoewel ze Kikker en Dikkie Dik nog steeds heel leuk vinden, zijn ze ook toe aan iets anders. En ik ook, want menig boek is al achter het bed verdwenen omdat het mijn neus uit kwam. Dus ging ik op zoek naar een voorleesboek vanaf 6 jaar die mijn jongens leuk vonden, en die ik zelf ook fijn vind om voor te lezen. En ik vond er meer dan een!

Het leuke is dat je boeken van vroeger ineens weer kan herontdekken, maar ook nieuwe boeken die er destijds nog helemaal niet waren. Hieronder vind je een lijstje met de favorieten van mij en mijn jongens! Leuk als cadeau voor een 6-jarige, of voor onder de kerstboom :-)

1. Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt

Ik zag hem in de winkel en moest hem hebben. De jongens waren instant verslaafd. En tot mijn schrik moest ik bekennen dat ik het hele verhaal al niet meer kende. Dus voor mij is het ook weer nieuw. Ik dacht dat het wat veel tekst zou zijn voor een 4-jarige en eentje van 6, maar ze luisteren elke avond ademloos als ik twee hoofdstukken voorlees. En soms denk ik dat ze even niet opletten, maar ze kunnen feilloos vertellen waar we gebleven waren!

Waar gaat het over:

Pluk zoekt een huis en betrekt het torentje van de Petteflet. Hij maakt al gauw vrienden met een aantal bewoners van de Petteflet en ook met een hoop dieren. Samen beleven ze allerlei avonturen.

De taal is een beetje oubollig voor de huidige tijd, maar als je een beetje ervaring hebt met voorlezen (en dat heb je na 6 jaar wel), kun je sommige woorden vervangen of weglaten. Of gewoon wel benoemen en ze uitleggen, maar ik merkte dat dat het verhaal een beetje brak.

2. Ik Huppel Naar Je Lach – Miriam Bruijstens

Ik als schrijver laat mijn kinderen graag kennis maken met allerlei soorten verhalen. Dus toen Miriam Bruistens een dichtbundel uitbracht met verhaaltjes die zowel jong als oud aanspreken, moest ik dat natuurlijk even testen bij mijn jongens. Met groot succes!

Waar gaat het over:

Het boek bevat allemaal gedichten. Korte, zoals een haiku, of een langer meer traditioneel gedicht met ab-rijm. Sommige gedichten zijn grappig, zoals wanneer je niet over een olifant mag nadenken, andere zijn serieuzer en gaan over pesten. Er zijn gedichten met een verrassende wending of met een heel logisch gevolg. Maar het leuke is dat je gedichten op allerlei manieren kunt voorlezen en kunt bespreken met je kinderen. Het is fantastisch om je kind te vragen: “Maar waar gaat het nu over?” en dan te kijken wat je terugkrijgt. Zo hebben we de vraag in het gedichtje “Dromen” uitgebreid beantwoord (dus als de schrijfster het nog niet weet, vraag het mijn kinderen even).

Het ene gedicht is heel concreet, het andere is wat abstracter. Maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben zijn dat het steeds alledaagse gevoelens of situaties zijn die worden genoemd, waardoor het heel leuk is om ze te lezen. Het is namelijk heel herkenbaar, voor zowel volwassen als kinderen. En vanaf halverwege groep drie kunnen de kinderen ze ook, met een beetje hulp, zelf lezen.

3. Weg met die Krokodil – Paul van Loon

Jongens en krokodillen, dat zijn altijd prima combinaties. Eerder lazen we “Ik zou wel een kindje lusten” en “Er ligt een krokodil onder mijn bed!”, dus deze zou ook helemaal leuk worden. Bovendien: Paul van Loon is toch zeker een schrijver waar de jongens kennis mee moeten maken!

Waar gaat het over:

Bregje is jarig en krijgt een stomme goudvis. Daar had ze niet om gevraagd! Maar van de postbode krijgt ze een ei en die zegt: “Als je iets heel graag wilt, lukt het.” En het lukt: uit het ei komt een klein krokodilletje! Mag ze het houden?

Het verhaal is niet meteen spannend en ik merkte dat de jongens het begin niet zo interessant vonden. Maar zodra de krokodil erbij kwam kijken waren ze helemaal om. Alleen proberen ze nu wel om ook alles héél graag te willen, da’s dan weer een klein beetje jammer. ;)

4. De Gorgels – Jochem Myjer

Ik twijfelde een beetje of ik deze al voor moest gaan lezen, maar ik vond hem in ieder geval te leuk om te laten liggen in de winkel. We lazen dus eerst wat andere boeken. Maar aangezien er een recensie van een 6-jarige op de achterkant staat, gaan we er binnenkort gewoon aan beginnen. Het mag best een beetje spannend, dat houdt de aandacht ook wat langer vast!

Waar gaat het over:

Als Melle midden in de nacht wakker wordt ziet hij een gek wezentje op zijn bed. Wat is dat nou? Het lijkt wel op een bolletje wol. Maar als hij een lamp aandoet, is het ineens weg. Als hij het vertelt op school lacht iedereen hem uit en wanneer hij het zijn vader vertelt wordt die zelfs een beetje boos. Maar Melle gaat op onderzoek uit, want hij weet zeker dat hij met zijn superogen iets gezien heeft.

Ik heb alvast een aantal hoofdstukken proefgelezen en vind het wel heel erg leuk geschreven. Het leest ook lekker voor. Ik denk dat de mannen het geweldig gaan vinden! En als het nog iets te spannend is? Nouja, ach… dan liggen ze gewoon weer een paar nachten in mijn bed, geen probleem.

5. Verhalen van de Boze Heks – Hannah Kraan

Ik was op zoek naar nog een boek wat ik niet kende, en een vriendin kwam met de Boze Heks op de proppen. Het verbaasde me dat ik er nog nooit van gehoord had, want de serie hierover is best uitgebreid. Ik koos voor het eerste boek omdat ik niet wist of we op de andere delen gemakkelijk konden instappen zonder voorkennis.

Waar gaat het over:

Oeioeioei! In het bos woont een Boze Heks. Ze is niet erg aardig en plaagt graag. De dieren in het bos gaan haar zoveel mogelijk uit de weg, want voordat je het weet ben je in een dennenappel veranderd! Ze bedenken een list waardoor de Boze Heks vertrekt, maar dan is het eigenlijk ook maar saai in het bos. Gelukkig komt ze ook weer terug… of nouja, gelukkig? En wat gebeurt er als de Boze Heks erachter komt wanneer de dieren niet meer bang voor haar zijn? Dat vindt ze helemaal niet leuk en daar moet ze dus wat aan gaan doen!

De Boze Heks was best spannend om te lezen, maar ook heel erg grappig! Het was leuk om te raden wat de heks nu weer ging doen, maar het leerde ook over gevoelens. Want de heks is best een plaaggeest, en hoe voelen de andere dieren zich daarbij? Hoe gaan ze ermee om? En is de heks wel echt zo boos? Alle dieren in het bos hebben ook hun eigen persoonlijkheid, waardoor de jongens die ook goed konden onthouden en benoemen.

6. Vlinder – Miriam Bruijstens

Tja, als je net een auteur ontdekt, lees je daar wat meer van :) In tegenstelling tot “Ik Huppel Naar Je Lach” is dit geen dichtbundel, maar een verhaal over een meisje dat Vlinder heet. Toen ik begon met voorlezen, wilde de ironie dat mijn eigen pittige kind snel afhaakte terwijl de oudste gierend van de lach over me heen hing. “Doe nog een keer dat stukje met die bus, mama!”

Waar gaat het over:

Vlinder is een meisje met ADHD. Ze geeft je een inkijkje in haar leven, hoe ze dingen om zich heen ervaart. En hoe moeilijk het soms is om te luisteren, maar hoe fijn het ook is als er mensen zijn die je een beetje begrijpen. Ohja, en Vlinder is overigens geen paard. Nouja, soms dan.

Vlinder is enorm aandoenlijk wanneer je het als volwassene leest en soms ook herkenbaar, zeker wanneer je een kind hebt met ADHD of wat daar een beetje tegenaan schurkt. Ik leerde er zelf van, en keek ook weer een beetje anders tegen mijn eigen kind aan. Zeker een aanrader!

7. Joris en de Geheimzinnige Toverdrank – Roald Dahl

Ik heb de boeken van Roald Dahl vroeger verslonden. De Griezels, Sjakie en de Chocoladefabriek, Matilda, De GVR, De Heksen, noem maar op! En natuurlijk ook Joris en de Geheimzinnige Toverdrank! Officieel zijn deze boeken voor kinderen van een jaar of 2 ouder dan die van mij, maar ik vond Joris nog wel leuk om mee te beginnen. Jong geleerd is oud gedaan, en in onze jeugdboekenkast mag Roald Dahl nou eenmaal niet ontbreken.

Waar gaat het over: 

Joris moet op zijn oma passen. En oma is een gemeen kreng. Dus besluit hij op een dag om het medicijn dat oma altijd krijgt, te vervangen door zijn eigen drankje. Maar dat drankje heeft een heel vreemd effect op oma…

Deze hebben we nog niet gelezen, maar ik kan niet wachten om ermee te beginnen. Roald Dahl was mijn jeugdheld en ik weet zeker dat ze dit verhaal geweldig gaan vinden. Een aantal boeken van zijn hand zullen nog wat aan de enge kant zijn, maar als we Joris en Matilda gelezen hebben, ben ik alweer helemaal gelukkig.

Voorleesboek voor een 6-jarige – ook leuk voor ouders

Als je overstapt van prentenboeken naar echte voorleesboeken geeft dat een nieuwe dimensie aan het voorlezen. Het wil overigens niet zeggen dat prentenboeken niet meer leuk zijn. Zo ben ik zelf nog steeds enorm fan van de serie van Kleine Ezel, waar ik stiekem ook nog twee boeken van gekocht heb: Kleine Ezel en de Durfal en Kleine Ezel en de Oppas. Die liggen in ieder geval onder de kerstboom, en ik denk dat ik Matilda van Roald Dahl ook nog toevoeg.

Wat zijn de favoriete voorleesboeken van jullie kinderen?

 

Dit artikel bevat affiliate links.

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.