Home » Persoonlijk » Boerderijleven » Verbouwing van de boerderij: De eerste maand

Verbouwing van de boerderij: De eerste maand

woonboerderij, verbouwingOngeveer een maand geleden kregen we de sleutel van onze boerderij. Als je middenin een verbouwing zit, lijkt het allemaal niet zo snel te gaan. Er moet nog zoveel! Maar wat zijn er al bergen aan werk verzet en wat hebben we al veel hulp gehad.

Want als je dat doet, zie je dat je toch al heel ver bent gekomen. Wanneer je je eindresultaat in je hoofd hebt maar het op weet te breken in kleine stapjes, voelt elke stap als een kleine overwinning. Even een momentje van bezinning in deze knotskneitergekke periode door middel van een social media samenvatting.

Een heleboel van het werk wat we inmiddels hebben gedaan hebben we geen eer van. Want als straks alles af is, zie je er niets meer van. Zoals:

Slopen

Voordat je iets gaat mooi maken, moet er altijd iets stuk. Een inloopkast, schrootjes van het plafond (dáág, jaren 70/80), een stuk van de keuken (hallo, nieuwe joekel van een koelkast), behang trekken, muren schuren, bekabeling verwijderen, etc etc….

Isoleren

Vrijwel de hele verdieping, op de bergzolder na, is voorzien van glaswol. Dat was niet altijd even gemakkelijk, want sommige plekken waren erg slecht te bereiken. Dat ging dus gepaard met nogal wat gevloek en getier. Maar het eindresultaat is ernaar: We wonen in een ruimteschip dat ons in de winter een stukje warmer gaat houden. Overigens zitten op het glaswol inmiddels latjes getimmerd voor de gipsplaten: de afwerking kan dus beginnen! Eindelijk eer van het werk.

Over warmer gesproken, vrijwel het gehele huis is nu voorzien van HR++ isolatieglas. De ramen die er nieuw in komen (een panorama raam beneden en de schuifpui) zitten er nog niet in, en we missen nog een paar ramen omdat die verkeerd zijn ingemeten. Komende twee weken komt dat helemaal goed.

Leidingen leggen

Wat is het handig als je vriend zijn hand niet omdraait voor het aanleggen van extra leidingen. In elke slaapkamer zit inmiddels een extra stopcontact en een aansluiting voor een internetkabel. In mijn kantoor zelfs vier stopcontacten. En dat met een internetaansluiting in het buitengebied die we bijna handmatig moeten aanzwengelen ;) Tenslotte heeft ook de badkamer stopcontacten en een spiegel met LED-lampjes <3  Alle plafonds liggen inmiddels open, de meeste kabels zijn inmiddels getrokken.

Daarnaast zijn er een aantal leidingen in de muur en de vloer gefreesd. Want leidingen óp de muur, dat kan natuurlijk echt niet. We moeten wel alles wegwerken. Als je iets doet, moet het wel goed natuurlijk. En als je dan toch goed bezig bent, laat je ook nog even een verwarming omhangen op één van de kinderkamers.

Schilderen en behangen

Het is even slikken als blijkt dat je niet 2, maar 3 lagen verf op elke deur en kozijn moet leggen. Zeker als je je beseft dat je 14 deuren hebt. Da’s dus 14 deuren x 2 kanten x 3 lagen verf. En 1 x 3 lagen verf kozijnen. Inmiddels zijn er 5 deuren af en 2 bijna, 7 kozijnen klaar en 2 bijna. En een aantal kunnen we doen als we er zitten. Maar die twee lagen grondverf, pff. Wat een gruwel.

De kinderkamers zijn helemaal behangen en alleen de laatste stukjes moeten nog worden geschilderd. De eerste vloertjes liggen erin dus het leuke werk kan bijna beginnen: het inrichten van de Legokamer en de klimkamer! Ik heb nog 2 weken om ze op te bouwen. De eerste onderdelen voor beide kamers zijn al binnen. Het gaat echt zo gaaf worden!

Tuinverbouwing


Hoewel we niet heel veel willen doen aan de tuin dit jaar, is er toch al wel een en ander gebeurd. Zo zijn de bomen voor mijn toekomstige werkkamer flink gesnoeid en ik heb ineens een bak licht. De oprit is gesnoeid (want zelfs mijn auto kwam er bijna niet meer doorheen) en een groot stuk gras is provisorisch gemaaid. Je wil toch naar je fantastische uitzicht kunnen lopen zonder eerst een pad door het oerwoud te hoeven kappen.

Even pauze van het schilderen en genieten van het uitzicht ❤ #verhuizen #boerderijleven

Een bericht gedeeld door Volmaakt Onvolmaakt (@volmaaktonvolmaakt) op

Nog meer verbouwing?

Zeker zeker. Op de overloop hebben we nu een dakraam. Van een donker hol hebben we nu een prachtig verlichte hal met een supergroot Velux uitzichtpunt.

Let there be light! Dakraam, check ? buurman en buurman kunnen het toch!

Een bericht gedeeld door Volmaakt Onvolmaakt (@volmaaktonvolmaakt) op

En, mijn persoonlijke favoriet: We moesten een brievenbus aanschaffen. Wisten wij veel. En ondanks dat PostNL duidelijke voorschriften voor brievenbussen hanteert, vindt onze postbode onze nieuwe Amerikaanse brievenbus geen probleem. Hij doet zelfs het vlaggetje omhoog als hij er iets in stopt. Daar word ik intens gelukkig van.

De verbouwing is nog lang niet ten einde. Sterker nog, het wordt een tienjarenplan. Maar de eerste stapjes zijn al zichtbaar. Samen brengen we dit prachtige pand stapje voor stapje naar de 21e eeuw.

Lees ook: Dingen die je moet weten over het boerderijleven

Volg:
Delen:

1 Reactie

  1. 5 juli 2017 / 21:17

    Wat een bergen werk verzetten jullie zeg? En wat wordt het mooi!?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.