Home » Persoonlijk » Boerderijleven » Vliegen bestrijden: de grote test!

Vliegen bestrijden: de grote test!

vliegen bestrijden

Minder insecten dit jaar dan normaal? Komt omdat ze allemaal rond ons huis in Doesburg neergestreken zijn. We zijn een ware hotspot voor vliegen. De populatie van acht triljard 12 zoemende beesten tiert welig in en rond ons huis. Nu ben ik wel fan van beesten, maar niet als ze in zulke grote aantallen ons huis uitkiezen om er lustig op rond te vliegen, zéker niet als ik slaap. Of als ik net een deur heb geschilderd. Vliegen bestrijden we dus, en ik probeerde diverse manieren. 

Zeg nou zelf: waar kun je beter je methodes voor het vangen van vliegen uitproberen dan op een boerderij waar de hele vliegenbevolking van de regio bivakkeert?

Vliegen vangen is een vak apart. Ze zijn dom maar onvoorspelbaar. En het zijn levende wezens, dus in eerste instantie hoefden ze van mij niet dood. Ik ben op zich redelijk vredelievend en houd nogal van de gedachte van karma. Dus als ze weg bleven, was er niets aan het handje.

Op internet kwam ik een scala aan tips en trucs tegen die ik dus maar eens uit begon te testen.

Citroen en kruidnagel

Vond ik de meest vliegvriendelijke variant, dus het was de eerste die ik probeerde. Vul een bakje met water en leg daar kruidnagel in. Of zet wat citroensap in je raamkozijn. Of nog beter, snijd een schijfje citroen of appel en doe daar een paar kruidnagels in. Hoewel ik deze tips vaak tegenkwam met een “gegarandeerd succes” of “uit grootmoeders tijd”, helpen ze voor geen meter. De vliegen zijn sinds grootmoeders jaren vast gemuteerd, want ze zaten vrolijk op de kruidnagel en het schijfje citroen. Dus dat wegblijven ervan, dat is dus helaas een mythe. Helpt dus niet, in ieder geval niet bij deze geëvolueerde variant.

Oordeel: Ongeschikt.

Zakje water boven de deur

Dat schijnt vliegen de desoriënteren waardoor ze rechtsomkeert maken. Wederom, die van ons zijn vast gewend aan zakjes water of inmiddels zo genetisch veranderd dat ze niet rechtsomkeert, maar volle kracht vooruit het huis in vlogen. Ik zeg het je, ze zijn echt gemuteerd. Ohja, en ook niet handig: Als je zo’n zakje niet helemaal stevig vast maakt boven je deur, heb je een waterballon op je hoofd.

Oordeel: Ongeschikt.

Dit was het punt dat alle vliegen uit de provincie Gelderland besloten om ons huis als hun thuishaven te zien. Ik beschouw mezelf als een zeer vredelievend persoon. Maar kom net iets te vaak aan mijn nachtrust of aan mijn kinderen, en ik verander in een zeer chagrijnige en vuurspuwende draak. Ik verklaarde ze de totale oorlog. Het grove geschut werd uit de winkel getrokken.

Ouderwetse vliegenvangers

vliegen vangen, stroop

Ze zijn goor, ze zijn ranzig, maar tjemig, ze werken enorm goed. Je weet wel, die smerige plakkende slierten die je aan het plafond kan hangen. Na een dag moest ik drie slierten al vervangen omdat er onderhand geen vlieg meer bij kon. Deze slierten hingen op strategische plekken en aanvliegroutes. En joe! Een kwart gesloopt. Nu de andere driekwart nog.

Hang ze overigens wel hoog genoeg op, anders heb je ze in je haar hangen. En het is rotspul, dus je kunt meteen naar de kapper. Of je kinderen gaan op een stoel staan en komen er dan net bij. Ik kon de grijpgrage vingertjes nog net op tijd vangen.

Oordeel: Geschikt.

Nieuwerwetse vliegenvangers

Blizz Stiky vliegenval

In plaats van die ranzige slierten aan je plafond heb je ze nu ook met iets meer design. De Stiky Vliegenval voor op het raam, dus. “Gifvrij, reukloos, biologisch afbreekbaar en geen dode vliegen in het zicht.” Leek me prachtig. Strak wit, en je plakt ze aan je raam. Komt de vlieg in de val, blijft hij in het opvangbakje achter en heb je ze dus niet in beeld. Nog mooier, je hoeft er dus geen rekening mee te houden dat ze in je haar plakken.

Maar helaas. In de praktijk ving ik er in twee dagen slechts twee fruitvliegjes mee dus die dode vliegen bleven inderdaad uit het zicht. Er kwam er één bij omdat ik die met de vliegenmepper in de juiste richting sloeg. Nu ze inmiddels een maand hangen beginnen de vliegenvallen wel vol te raken. Maar het is als een zandkorreltje in de woestijn. Fruitvliegjes trappen er het meeste in. Misschien moet ik ze dus maar bewaren als fruitvliegjesval.

Oordeel: Ongeschikt.

Vliegenvanger met UV lamp

Let op! Hoogspanning! Ten einde raad kochten we een Flystopper. Een vliegenvanger met hoogspanning en twee UV lampen. Je kent ze vast nog wel van vroeger. Vlieg vliegt tegen de draadjes, er raast even 4000 volt door dat vliegenlijfje, hij knettert en knispert wat en de restanten worden keurig opgevangen in een opvangbak. Fantastisch. Wát een uitvinding. Tuurlijk is mijn vredelievende zelf hier iets minder van gecharmeerd, maar de zelf die elke ochtend om vijf uur met de elektronische vliegenmepper in de weer is, vindt het een geweldig geluid. Elke keer weer.

Het enige nadeel? De gigantische meur die er vanaf komt wanneer een vlieg net iets te lang door knettert. Ohja, en hang hem een beetje hoog op als je kinderen hebt. Beetje lullig als die 4000 volt door het verkeerde lijfje vlamt.

Oordeel: Geschikt.

Elektronische vliegenmepper

Ze zien er een beetje uit als een sneeuwschoen, maar eigenlijk is dit de beste oplossing. Het grootste nadeel is dat je zelf moet gaan rennen, slaan, zwiepen en jagen. Of je blijft op de bank zitten en je wacht tot ze naar je toe komen. Doen ze uiteindelijk allemaal. En je hebt o-ve-ral vliegenlijkjes liggen. Maar het werkt.

En het is gemakkelijker dan een gewone vliegenmepper, want je hoeft ze alleen maar te raken en nergens op plat te slaan. Scheelt weer poetsen (maar het scheelt geen stofzuigen). Ohja, je moet ze wel extra lang laten bakken op de vliegenmepper, anders zijn ze enkel versuft en stijgen ze na een paar uur weer op.

Maar deze elektronische vliegenmepper is by far de oplossing. Tip: ’s avonds slapen de meeste vliegen op het plafond. Met de elektronische vliegenmepper sla je ze er zo vanaf. En heb je last van muggen? Die sla je zo uit de lucht, want die krengen zijn helemaal niet zo snel. Werkt beter dan er met een handdoek achteraan (en wederom, geen bloedvlekken op de muur).

Oordeel: Geschikt.

Vliegengordijn

Inmiddels hebben we ook vliegengordijnen hangen. Die houden wel iets tegen, maar niet alles. Het betekent dat we niet meer elke avond op jacht hoeven maar eens per twee dagen. Op de een of andere manier kruipen ze er toch tussendoor.

Oordeel: Semi-Geschikt. 

Tsja, ik moet het maar accepteren als iets wat bij het boerderijleven hoort. Maar mochten jullie de gouden tip hebben waardoor ons huis in zijn geheel vliegvrij wordt: je bent mijn held. Kom niet aan met een hor, want ik weet het. Echt. Iets anders wil ik graag proberen. Deel je tips vooral in een reactie!

En aan de vliegen: Vliegen bestrijden is absoluut niet mijn hobby. Jullie hoeven van mij niet dood. Op zich heb ik niets tegen jullie. Als je buiten blijft, is er niets aan de hand. Maar zie ik je binnen over het gezicht van een van mijn kinderen of over mijn voedsel heen lopen, ben je de mijne.

Be warned.

Lees ook: Dingen die je moet weten over het boerderijleven

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.