Home » Persoonlijk » Boerderijleven » De 10 meestgestelde vragen over onze verhuizing

De 10 meestgestelde vragen over onze verhuizing

woonboerderijJahaa, het gaat nu echt bijna gebeuren! Over minder dan twee maanden krijgen wij de sleutel van onze supergave woonboerderij! Het heeft bloed, zweet en tranen gekost om eindelijk zover te zijn, maar nu dan echt: de financiering is rond, de afspraak met de notaris staat, en we kunnen nu niet meer dan afwachten.

Toen ik voor het eerst in mijn omgeving en op mijn werk vertelde dat we in een boerderij gingen wonen, kwamen er nogal wat vragen op ons af. En iedereen die het verhaal hoort, stelt veelal dezelfde vragen. Ik geef natuurlijk altijd geduldig antwoord, want ik vind het helemáál niet erg om uit te wijden over onze plannen. Hoe gedetailleerder, hoe beter ;) Maar voor het gemak beantwoord ik vandaag de tien meest-gestelde vragen over onze op handen zijnde verhuizing.

1. Waarom gaan jullie verhuizen?

Het was voor ons altijd al duidelijk dat ons huidige huis een tussenstap zou zijn. We houden allebei van ruimte, en dachten eigenlijk: “Over een jaar of tien.” Maar afgelopen zomer veranderde dat. Kregen we ineens de geest. Waarom, als we dit allebei graag willen, doen we het niet nu? De kinderen zijn nog jong en kunnen nu makkelijker aarden in een nieuwe omgeving. De rentes zijn nu superlaag. Goed, paleis Soestdijk zal het niet worden, maar we moeten toch vast wel een leuke woonboerderij kunnen vinden? Dus hakten we wat knopen door en gingen we speuren op internet naar een geschikte woning. En dit was de enige waarop we allebei verliefd werden.

2. Wanneer gaan jullie verhuizen?

1 juni krijgen we de sleutel. Dan zitten we daar nog niet, natuurlijk, want er moet nog behoorlijk wat verbouwd worden aan de boerderij. Daar hebben we welgeteld drie weken voor (dus vriendlief kan aan de bak). In het weekend van 24/25 juni moeten alle meubels namelijk al over, omdat wij ons oude huis op 30 juni moeten opleveren.

Vanaf 26 juni bivakkeren we op een camping in de buurt van Culemborg. Het schooljaar duurt dan nog twee weken, en laten we nou nét die twee weken op dat vakantiepark zitten. Zo hebben wij wat extra tijd om te verbouwen en uit te pakken, en kan onze kleuter met zijn klasgenootjes de school afmaken. Dus eigenlijk gaan we definitief over op de allerlaatste schooldag van Monster!1.

3. Moet je veel klussen?

Laat ik het zo zeggen, als deze boerderij tiptop in orde was geweest, hadden wij hem nooit kunnen kopen. Er is behoorlijk wat achterstallig onderhoud en er is amper geïsoleerd. De advertentie heeft het over “gedeeltelijk dubbel glas”, maar dat komt neer op één deur in de hele boerderij. Heb je dus niet zo heel veel aan. Dus dubbel glas en spouwmuurisolatie in de eerste twee weken. Met een beetje mazzel is het dak al geïsoleerd, anders wordt dat ook nog gerealiseerd.

Voorlopig houden we het op de isolatie en de bovenverdieping. Alle slaapkamers moeten gestript, behangen en een vloertje. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een dakraam in de gang en het slopen van de überlelijke schrootjes die er nu op gespijkerd zitten. Hopelijk is ons bouwdepot dan nog niet helemaal leeg en kunnen we nog wat extra punten oppakken van het onderhoud.

En anders is geld lenen vergelijken ook heel erg gemakkelijk. Mochten we dus nog iets te kort komen, kunnen we eenvoudig kijken of we nog iets bij kunnen lenen tegen het laagste rentetarief: door een vergelijking bespaar je het meest. Daarbij is alles wat we in dit huis steken toch al winst vanwege de lage aankoopprijs, dus die lening verdient zich dubbel en dwars terug. En wij kunnen gewoon doorgaan met de verbouwing, die waarschijnlijk wel een paar jaar gaat duren. Dus als je nog een handje vrij hebt? :)

4. Waarom naar Doesburg?

We hebben ontelbaar veel boerderijen bekeken. Daarbij hadden we een paar eisen. Er moet een grote schuur bij zitten, vooral geen buren (dus alles waar ook maar een dak in de buurt te zien was op de foto’s viel direct af), en we moesten niet te ver van een fatsoenlijke stad met een Hema en Kruidvat zitten. De laatste eis was de mijne, maar dat had je vast al geraden. Ik wilde een stadje in de buurt met scholen en niet een halfuur moeten rijden voordat we eens fatsoenlijk boodschappen konden doen. Doesburg bood dat alles, en bood ook de mooiste boerderij waar we allebei ons hart aan verloren.

5. Kennen jullie daar mensen?

Nope. Noppes nakkes nada. Helemaal niemand. Via-via contacten zoals “Hey, mijn ouders/tante/collega woont daar!” hebben we wel, maar daar hebben we niet zoveel aan. Dat betekent dat we aan de bak moeten om mensen te leren kennen. Het is ook niet voor niets dat ik heel erg aan het oefenen ben om zomaar eens iemand aan te spreken op het schoolplein. Kan ik dat daar meteen doorzetten. En we hebben ontzettend leuke pannenkoekenbakkers als buren, daar zijn we al een keertje geweest. Dat soort contacten moet je letterlijk warm houden ;)

Ennuh, ken je iemand in Doesburg waarvan je denkt dat die ons wel leuk zouden vinden? Wij staan open voor telefoontjes van nieuwe stadsbewoners. Of buitengebied, ook goed. Wij bieden een leuke tuin om straks in te spelen ;)

6. Gaan jullie een boerenbedrijf runnen?

HAHAHA. Jullie zijn zo grappig. Neen. Geen koeien voor mij om te melken rond 5 uur ’s ochtends. Geen combine om mee te maaien (hoewel, mijn vent zou dat misschien nog wel zien zitten). Ik heb al genoeg werk aan mijn eigen koeien– err, kinderen. En ik vind het al een drama als zij voor zeven uur ’s ochtends wakker worden. Dusseh, nee. Mocht het ooit mis lopen tussen ons, zie je ons dus ook niet in Boer Zoekt Vrouw. Sorry.

7. Wat voor boerderij dan?

Wij hebben een prachtige woonboerderij met meer kamers dan we nodig hebben. En een flinke lap grond voor de jongens om te ravotten, hutten te bouwen en in de modder te wroeten. Die grote schuur die we moesten hebben, dat worden bedrijfsruimtes. We hebben al een indeling gemaakt voor een opnamestudio (mijn vriend is drummer, voor de mensen die dat nog niet gespot hadden), een werkruimte voor diezelfde studio, een fotostudio (woot woot, voor MIJ), een stuk schuur, en nog een werkplaats. Ja, zó groot is ie.

8. Nemen jullie dan ook dieren?

Serieus, blijkbaar is iedereen dol op geitjes en kippen. Hoe vaak ons dát al niet is geadviseerd! Maar sorry, nee. Wellicht dat we er een aantal katten bij nemen. Want boerderij + aan een weiland = muizen. Maar geitjes? Nee, mij te veel werk. Kippen? Hoewel ik het idee van eigen eitjes wel leuk vind, beetje zelfvoorzienend en al die meuk, word ik nu al moe van het idee om het hok uit te mesten en overal kippenstront te vinden.

Konijnen dan? Nope. Knaagdieren en ik gaan niet samen. Ik heb al ooit een muis in mijn vinger laten bijten, het konijn van mijn huisgenoot krabde mijn arm open en een prairiehond begroef zich in mijn hand.  Ik heb dus al de nodige tetanusprikken en littekens van die pokkenbeesten dus, nee. Nevernooit een knaagdier in mijn huis. Behalve in de pan, dan mag het weer wel.

9. Zo’n grote tuin! Wie gaat die onderhouden? ;)

Haha, ik niet. Ik vind die twee postzegels die we nu hebben als voor- en achtertuin al een drama om onkruidvrij te houden. Maar ergens in de toekomst is er een zitmaaier en een schoonvader die dat vast prachtig vindt. En mijn vent vindt het ook minder vervelend dan ik. Dus om die tuin maak ik me niet zo’n zorgen. Als ik er dan daarna maar in kan zitten, desnoods in een hangmat.

10. Ooh, een woonboerderij! Ik ben jaloers!

Of: Dat zou ik ook wel willen! Nou, serieus. Wat let je? Als wij het kunnen, kunnen jullie het ook :) Ik heb nog een uitstekende financieel adviseur die je prima kan helpen. Laat je, als je het echt wil, vooral niet tegenhouden. Gas erop!

boerderij, woonboerderij

Volg:
Delen:

12 Reacties

 1. 3 maart 2017 / 23:30

  Ik vind het zo stoer dat je deze stap zet joh! Mij lijkt het ook fantastisch, vooral om de buitenspeelmogelijkheden voor kinderen. Maar aangezien we de boel in onze kleine eensgezinswoning al niet op orde kunnen houden qua huishouden/tuin/klussen, vermoed ik dat we het hierbij moeten houden ?
  Groetjes,

  Elena ?

  • Ina
   4 maart 2017 / 09:22

   Echt super gaaf! Dit zou ik ook wel willen, maar helaas is mijn vent geen buitenmens en geen klusser ! Het is al heel wat dat hij zijn flat in Utrecht voor mij verlaten heeft..

   • Linda
    Auteur
    4 maart 2017 / 10:07

    Als ie zijn flat uit Utrecht uit kon, kan ie misschien nog wel verder…. ;))

  • Linda
   Auteur
   4 maart 2017 / 10:06

   Haha, ik vermoed ook dat ik ergens in september een sollicitatiegesprek voer met een schoonmaakster… ;-) Ik ben wat dat betreft gezegend met een vent die de tuin wel leuk vindt en klussen kan. :)

 2. 4 maart 2017 / 15:09

  Wat ziet ie er mooi uit! Ik hoop dat jullie er heel gelukkig zullen zijn. Gefeliciteerd dat het zover rond is. Xx

 3. 5 maart 2017 / 01:35

  Ik moet er zelf even niet aan denken, maar ik vind het gaaf dat jullie je hart volgen en gewoon verkassen naar een ander deel van het land!

  Gezien de huizenprijzen regio Utrecht vast een slimme keus :)

 4. Aafke
  6 maart 2017 / 22:00

  Superleuk! Ik wil best komen klussen in de zomervakantie. (Als dat de combineren is met mijn eigen vakantie, maar jullie zijn vast nog wel even bezig ;)). Konijn in de pan kan ik trouwens niet aanbevelen, ik vond het heel vies ;)

  • Linda
   Auteur
   6 maart 2017 / 23:49

   Haha helemaal prima! Wij zijn inderdaad nog wel even bezig ;) Konijn in de pan hoef ik ook niet, liever een kippetje ;)

 5. 7 april 2017 / 09:54

  Euh ja… echt wel jaloers dus. Wij twijfelen zo. Wonen nu in een vrij ruim doch tussenwoning-huis, midden in het centrum van ons dorp op loopafstand van school, supermarkt en de rest. Maar zouden diep van binnen best vrijer willen wonen. Alleen die stap om ergens anders dan op het dorp te wonen, zo ‘ver’ overal vandaan? Die durf ik nog niet te nemen. Trouwens Doesburg is wel heel mooi! En heeft idd alles!

  • Linda
   Auteur
   7 april 2017 / 10:01

   :) Een van de eisen van mij was dat we dichtbij de bewoonde wereld moesten zitten. Dus in de buurt van een stad met een basisschool, een Kruidvat en een Hema. Dan was-ie groot genoeg. Het is nu nog geen 5 minuten rijden tot de nieuwe school, en de supermarkt zit ernaast. Dus het kan, als je goed zoekt! :) Dankjewel :)

 6. 19 juni 2017 / 14:05

  Supergaaf huis waar jullie heen verhuizen. “Gedeeltelijk dubbel glas”, en dan één deur! Best erg dat ze dat in een advertentie zetten. Ik zou best langskomen om wat te klussen of repareren, maar wij gaan zelf verhuizen deze zomer!

 7. Lauren de Bruijn
  29 november 2017 / 17:37

  Nou, ik denk dat het moeilijk is om te verhuizen naar de buurt waar je niemand kent! Mijn man en ik verhuizen binnenkort naar een nieuw huis, en gelukkig kennen we een paar mensen daar. Helaas hebben we nog geen juridische acties ondernomen, maar ik ben al op zoek naar een notaris om het proces te versnellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.