Home » Persoonlijk » Over mij » Stemmen heeft toch geen zin….?

Stemmen heeft toch geen zin….?

stemmen, paspoort, verkiezingen, stembureauMijn stem telt toch niet. Wat is mijn stem nou waard? Een op zoveel maakt toch geen verschil. De politiek luistert toch niet naar mij. Stemmen heeft dus geen zin.

Ik heb het allemaal gehoord de afgelopen weken. Als jullie mijn blog, Twitter, Facebook of Instagram volgen, heb je vast wel gezien dat ik daar totaal anders tegenover sta. Ik word altijd mega enthousiast van verkiezingen. Ik bekijk de meeste debatten, volg praatprogramma’s,kijk het nieuws en ga uiteraard stemmen.

Als ik een stembureau in loop, overvalt mij altijd een euforisch gevoel. Ook vanochtend huppelde ik weer als een hysterisch vrolijk lammetje in de lente richting stemhokje. Ik mág weer. I’ve got the power! Dus wil ik jullie even laten zien dat jullie ook die power hebben aan de hand van een rekensommetje.

Opkomst 2012

Brace yourselves, hier komen een hoop cijfers. In 2012 was de opkomst 74,6%. Dat betekent dat 25,4% van de stemgerechtigde bevolking niet ging stemmen. Omdat er nu natuurlijk nog geen opkomstcijfers bekend zijn, laten we van dat percentage even uitgaan.

Het aantal mensen dat mag stemmen is dit jaar 12.838.934. Bijna 13 miljoen mensen hebben dus een stempas ontvangen. Als 25,4% vandaag niet zou gaan stemmen, hebben 3.286.767 mensen vanavond geen bolletje gekleurd.

Hoeveel zetels is dat dan?

In Nederland werken we met een kiesdeler. Het aantal geldige stemmen wordt gedeeld door het aantal kamerzetels. 150 dus, mocht je dat even vergeten zijn.

Als 100% van de stemgerechtigden ook daadwerkelijk zou gaan stemmen, krijg je onderstaand rekensommetje:

12.838.934 stemmers / 150 zetels = 85.592,89 stemmen per zetel

Bij een opkomst van 100%, heeft 25,4% van de bevolking dus invloed op 38,4 zetels.

Is nogal wat, nietwaar?

De kiesdeler

De kiesdeler is uiteraard anders wanneer er minder mensen gaat stemmen. Als we dit jaar een opkomst hebben van 74,6%, gaan er 9.552.167 mensen stemmen. Deel dat door 150 zetels, en er zijn 63.681 stemmen nodig per zetel. Het verschil tussen de opkomst van 74,6%  en die van 100% is dus 21.911,89 stemmen per zetel. Das te overzien, nietwaar? Ruim 3 miljoen niet-stemmers (“want dat heeft toch geen zin”) hebben dus een enorme invloed.

En zouden een aardverschuiving in het politieke landschap teweeg kunnen brengen.

Dus graaf die stempas uit je stapel oud papier. Vis je paspoort uit je reistas. Je mag zelfs kiezen in welk stembureau binnen jouw gemeente jij mag gaan stemmen en aangezien je er vandaag over struikelt, is er altijd eentje in de buurt.

Stemmen dus!

Stemmen is een recht, maak er gebruik van. En jouw stem heeft dus wel degelijk invloed: Niet alleen op wie er in de kamer komt, maar ook hoeveel stemmen iemand daarvoor nodig heeft.

Je hebt tot 21.00 vanavond de tijd!

Weet je nog niet op wie? Kijk dan nog even naar mijn stappenplan. You’ve got the power :)

 

Volg:
Delen:

9 Reacties

 1. 15 maart 2017 / 11:39

  Ik duim voor een grote opkomst en een ‘goede’ uikomst!
  Ik vind het spannend! (En ik ben een Belg!)

  • Linda
   Auteur
   15 maart 2017 / 15:05

   Wij vinden het ook spannend. Misschien dat dat bijdraagt aan het stuiteren :)

 2. Famke
  15 maart 2017 / 14:37

  Leuk! Ik ben ook zo’n blije ‘oh jongens wat een mooi systeem’ stemmer & vind het dan ook bijna jammer dat het stemmen binnen een paar seconden gepiept is :-).

  • Linda
   Auteur
   15 maart 2017 / 15:05

   Echt he? Ik ben zo blij dat mijn vent me machtigt en dat ik twee keer mag :D Maar ik kan nu al niet wachten op de volgende, haha.

 3. 15 maart 2017 / 16:21

  Wat een goed artikel zeg! Heel goed dat je dit op (digitaal) papier hebt gezet!

 4. Carrière-impuls
  19 maart 2017 / 09:23

  Leuke weetjes! Ik vond de opkomst uiteindelijk toch wat tegenvallen. Had gehoopt dat we boven de 80% waren uitkomen.

 5. Mariska van Heel
  19 maart 2017 / 10:38

  Natuurlijk gestemd, jouw uitleg vond ik heel duidelijk en fijn. Kon gelijk iedereen die niet wilde stemmen om de oren slaan met feitjes ;-)

 6. 19 maart 2017 / 14:16

  Ik heb ook gestemd, bedankt voor je fijne duidelijke uitleg! :D

 7. 19 maart 2017 / 15:35

  Ik vind het super dat je op deze manier het stemmen onder de aandacht brengt! Hopelijk heb je ervoor kunnen zorgen dat er toch een heleboel extra mensen zijn gaan stemmen:)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.