Home » Entertainment » Reviews » Stappenplan: Stemmen voor de Tweede Kamer

Stappenplan: Stemmen voor de Tweede Kamer

stemmen, potlood, verkiezingenVerkiezingen, ze staan weer voor de deur. En dat betekent dat ik weer mag stemmen, woehoe! Het is wel even een klus om daarover na te denken. Op wie stem je dan? Waar hecht ik veel waarde aan? Welke partij past bij mij?

Ik zie het stemmen echt als een recht. Misschien rollen er nu wat ogen, maar ik ben me er heel erg van bewust dat het pas in 1917 mogelijk was om je als vrouw verkiesbaar te stellen. Dat vrouwen pas in 1919 mochten stemmen. En dat er nu nog steeds landen zijn waar vrouwen nog niet mogen stemmen. Ik mag dat wel, dus ik doe het. Altijd. En het is bij ons thuis ook met de paplepel ingegoten dat, als je niet gaat stemmen, je ook niet mag klagen. Daarbij klinkt het kneuterig en oubollig, maar mijn stem telt. Elke stem telt.

Goed, ik vind stemmen dus heel belangrijk. Maar ik ben niet politiek actief voor een partij en heb geen uitgesproken voorkeur voor een specifieke partij. Ik zweef dus lekker nog een rondje en probeer zo bewust mogelijk te kiezen. Daarbij heb ik elke keer een stappenplan, wat bij mij tot nu toe steeds geleid heeft tot een bewuste keuze.

Stappenplan voor het stemmen

Dit is mijn stappenplan om als fladderende kiezer uiteindelijk te landen bij een partij. Zweef jij nog? Misschien helpt dit jou ook!

1. Ik kijk naar de partijen die meedoen. Heel veel partijen vallen voor mij direct af. Ik vind de SP veel te links, ben qua inhoud niet zo dol op de VVD en ik heb al helemaal niks met populisten en demagogie (jeweetwel,  een manier om de luisteraar van een onwaarheid te overtuigen door een beroep te doen op het “gezond verstand” en de “logica” van een persoon, om de definitie van Wikipedia maar even aan te halen). Kun je zelf wel invullen welke partijen er dan afvallen.

Daarnaast ben ik een voorstander van scheiding van kerk en staat en wil ik het, zeker als vrouw, niet hebben dat een overwegend mannenkabinet over bijvoorbeeld mijn buik beslist.  Kan ik er dus weer wat schrappen. Na schifting blijven er een paar partijen over, en dit maakt het een stukje overzichtelijker.

2. Wat vind ik belangrijk? In de aanloop naar de verkiezingen denk ik na over wat er op dit moment bij mij leeft. Wat is er in mijn leven belangrijk? Hoe kijk ik aan tegen de samenleving? Wat vind ik dat er beter zou moeten? Op basis daarvan gaat mijn voorkeur uit naar een aantal partijen die deze punten hoog op de agenda hebben staan of zich bewezen hebben in het nabije verleden. Op die partijen ga ik me dan richten. Want zelfs ik ga niet 30+ verkiezingsprogramma’s doornemen en heel veel tijd wil ik er nou ook weer niet mee kwijt zijn.

3. Ik volg het nieuws. Dat doe ik niet alleen in de periode voorafgaand aan de verkiezingen, maar altijd. Want partijen maken altijd alles mooier of worden harder wanneer de stembussen weer in zicht zijn. Voor een evenwichtige en welbewuste keuze moet je meer informatie hebben dan alleen de campagnes waar bloemetjes worden uitgedeeld of Snapchats worden gemaakt.

4. Van de partijen die overblijven, lees en/of scan ik het verkiezingsprogramma. En ik doe de stemwijzer met enkel die partijen. Je kan dus aan het einde van de stellingen aangeven welke onderwerpen je belangrijker vindt dan de andere. En je kan ook alleen die partijen laten meetellen waar je nog tussen twijfelt en de rest uitzetten. Dat helpt mij verder in mijn beeldvorming, wanneer ik tussen drie of vier partijen twijfel.

Als je geen idee hebt voor of tegen welke moties jouw voorkeurspartijen in het verleden gestemd hebben, of voor welke onderwerpen deze partijen in de afgelopen periode zelf moties hebben ingediend, kijk dan eens op Partijgedrag. Het zal je verbazen welke onderwerpen nu in een verkiezingsprogramma staan, maar waar een partij de afgelopen kabinetsperiode juist steeds tegen gestemd heeft. Een goede om mee te nemen in je overwegingen.

5. Ik bekijk een aantal programma’s op tv. Dat zijn debatten en programma’s die lijsttrekkers op bezoek hebben, liefst op verschillende zenders (want verschillende omroepen hebben een bij voorbaat al een gekleurde mening). Waarom die debatten waar je vaak geen wijs uit wordt? Nou… je kan een fijn programma hebben maar als je het niet kan verkopen, dan zie ik het niet gebeuren dat zo iemand een land kan leiden.
Overigens hoeft dit niet je hele avond te kosten. Ik zit ik hierbij niet vastgeplakt aan de beeldbuis elke gezichtsuitdrukking te analyseren. Tijdens praatprogramma’s kan ik namelijk prima was vouwen of een blog tikken. Programma’s die de debatten analyseren vind ik trouwens ook wel fijn, die volgen meestal direct op een debat. En de TV staat toch al aan, dus ook daar hoef ik geen moeite voor te doen :)

6. Op basis van dit alles vindt deze zwevende kiezer altijd een partij. Hoera! Ik nestel mij comfortabel in het midden. Heul gezellig daar ;)

7. Ik vind het persoonlijk belangrijk dat er meer vrouwen in de Tweede Kamer komen. Afspiegeling van de samenleving betekent voor mij ook de verhouding man/vrouw, die nog verre van gelijk is. Dus ik kijk de avond van tevoren hoe “mijn” partij het doet in de peilingen. Vervolgens kies ik een vrouw die onder het geschatte aantal zetels zit en dus eigenlijk niet in de kamer zou komen. Zie ook https://stemopeenvrouw.com/

Ik ben er dus uit en weet welke partij op mijn stem kan rekenen. Ik hoop dat, als jij er nog niet uit bent, ik je wat handvatten heb gegeven om tot een keuze te komen.

Ga jij stemmen, of niet? Weet je al waarop? (Nee, je hoeft het niet te zeggen :))

Ben je er nog niet uit en wil je wat persoonlijke hulp? Ik vind het altijd leuk om een zwevende kiezer te laten landen bij een partij. Dus stuur me vooral een berichtje als je wat vragen wil om over na te denken, zonder je in de richting van een bepaalde partij te duwen… beloofd :)

Volg:
Delen:

30 Reacties

 1. 6 maart 2017 / 09:46

  Fijn artikel! Ik heb dus mensen in mijn omgeving die niet stemmen “omdat ze toch nooit luisteren naar het volk en het dus geen zin heeft”. Och, wat zou ik ze graag een klap op hun achterhoofd geven, haha. Ik stem al jaren op dezelfde partij, waarvan ik lid ben en toen ik nog bakken energie had ook actief voor was, maar daarvan vind ik de lijsttrekker niet zo’n beste, de vrouw die erna komt ook niet, hahaha. Maar goed, we hebben nog een ruime week om na te denken!

  • Linda
   Auteur
   6 maart 2017 / 10:30

   Ik moet zeggen dat ik de laatste jaren wel meer de voorkeur heb gehad voor één partij (hoewel ik tussendoor nog een uitstapje heb gemaakt). Ik ken ook wel mensen die niet gaan stemmen vanwege die reden. Prima dus, maar daarna ook niet zeuren ;-) Ik hoop dat mijn stappenplan jou helpt! :)

 2. 6 maart 2017 / 20:19

  Oh dat van dat partijgedrag is handig zeg! Ik ben verschillende stemwijzers gedaan (eerst inderdaad een aantal partijen uitgesloten) en ga nu de programma’s van mijn top drie lezen. Ik wil ik nog een debat, of een paar, terugkijken. Hopelijk kom ik dan tot een keuze, vind het dit keer erg lastig!

  • Linda
   Auteur
   6 maart 2017 / 23:50

   Partijgedrag ontdekte ik eigenlijk ook pas vandaag, maar het was voor mij wel extra verhelderend :-) Ik hoop dat ik je wat op weg kan helpen! En anders denk ik graag nog een beetje met je mee :)

 3. 7 maart 2017 / 07:53

  Zit in het midden, maar waar precies weet ik nog niet. Ga wel stemmen ja. Vind de opmerking dat ze toch niks voor je doen zo’n onzin. Zijn meestal mensen die verwachten dat ze ook nog je boterham voor je komen smeren. Het is soms hard werken, maar waar een (verstandige) wil is…

  • Linda
   Auteur
   7 maart 2017 / 14:13

   Juist als je dat vindt zou je inderdaad moeten stemmen. Als iedereen met die mening wel zou stemmen, zou er een politieke aardverschuiving plaatsvinden :)

 4. 7 maart 2017 / 15:38

  Goed bezig zeg! Ook ik ga naar de stembus. Iedere keer weer. Of het nu om landelijke of gemeenteraadsverkiezingen gaat. Deze keer ga ik wel een andere kant op; ik ga voor een vernieuwende partij stemmen. Juist, omdat ik het gevoel heb (na zelf ook een tijdje politiek actief geweest te zijn) dat er echt verandering moet komen in het systeem. Standpunten blijven uiteindelijk toch niet hetzelfde, omdat er zoveel partijen samen beslissen. Ik ben dus van de partij.

  • Linda
   Auteur
   8 maart 2017 / 00:51

   Jij bent dus ook heel goed bezig :) En je hebt gelijk, door de coalities wordt het altijd schipperen en schuiven, maar dat is ook de democratie in Nederland.

 5. 8 maart 2017 / 22:34

  Echt een heel erg handig artikel. Ik mag dit jaar voor ’t eerst stemmen met mijn twintig jaar en wil hier graag gebruik van maken. Helaas ben ik er nog niet uit. Ik ga je tips volgen en als ik er dan nóg niet uit ben doe ik je een berichtje!

  • Linda
   Auteur
   8 maart 2017 / 22:40

   Ik help je graag, dus als je er niet uit komt, laat me dat vooral weten :-)

 6. Lisette
  12 maart 2017 / 21:40

  Ik ga zeker stemmen! En weet ook al waarop. Ik probeer vooral aan de toekomst te denken, voor iedereen. Perfect kan niet, maar we kunnen wel samen ons best doen!

  • Linda
   Auteur
   14 maart 2017 / 12:24

   Precies! In Nederland kun je niet anders dan samenwerken in de politiek. Fijn dat je het al weet :)

 7. 14 maart 2017 / 08:52

  Heel handig! Ik twijfel nog tussen twee partijen. Ik ga dat vanmiddag iets beter uitzoeken op basis van dit stappenplan :)

  • Linda
   Auteur
   14 maart 2017 / 10:42

   Als je twijfelt tussen 2 partijen is het zeker te doen! :) Je bent er bijna!

 8. 14 maart 2017 / 08:55

  Handig om zo een plannetje te hebben! Ben als Vlaming heel benieuwd wie de winnaars en verliezers zullen zijn woensdag :)

  • Linda
   Auteur
   14 maart 2017 / 10:42

   Als Nederlander ben ik ook heel benieuwd :D

 9. Carrière-impuls
  14 maart 2017 / 09:25

  Vind deze verkiezingen toch wel spannend. Heb lang niet geweten waarop ik wilde stemmen, maar sinds vorige week ben ik er gelukkig uit! Fijn dat je dit stappenplan hebt gemaakt voor de nog zwevende kiezers.

  • Linda
   Auteur
   14 maart 2017 / 10:42

   Dankjewel! Ik vind het ook altijd spannend. En zit vanavond en vooral morgenavond daarom ook stevig aan de buis gekluisterd.

 10. 14 maart 2017 / 09:49

  Wauw wat een supergoed stappenplan zeg! Het is denk ik heel handig om zo in het begin al een heleboel partijen af te laten vallen, maar dat heb ik zelf nog nooit bedacht. Ik ga denk ik D66 stemmen! Malou x

 11. Mariska van Heel
  14 maart 2017 / 09:59

  Handig stappenplan! Ik vind stemmen ook belangrijk om dezelfde redenen als jij. Al heb ik de laatste jaren veel moeite met alle gevestigde partijen, dus ik kies waarschijnlijk op een kleinere onbekende partij.

  • Linda
   Auteur
   14 maart 2017 / 10:43

   Snap ik. Een aantal ervan hadden ook best geode programma’s. Maar het was te veel om ze allemaal door te nemen. Helaas zijn de kleine partijen waar ik niet op wil stemmen, wel de hardste schreeuwers. Jammer dat er niet meer aandacht is voor de kleinere partijen.

 12. 14 maart 2017 / 10:18

  Super bedankt voor het in kaart brengen van deze blog. Zal hopelijk een hoop mensen helpen morgen ;-)

 13. 14 maart 2017 / 11:59

  Hier zeker stemmen en ik weet gelukkig al langere tijd op wie ik wil kiezen, het is en blijft een persoonlijk iets.

  • Linda
   Auteur
   14 maart 2017 / 12:23

   Klopt, ik ben ook helemaal vóór het kiezen vanuit jezelf. Stem waar jij je goed bij voelt!

 14. 14 maart 2017 / 13:04

  Dit keer me er iets meer in verdiept, en stap ik dus ook over naar een andere partij. Persoonlijk vind ik het een grote poppenkast, maar ik stem zeker wel :)

 15. 15 maart 2017 / 00:08

  Heel fijn zo’n artikel! Zelf ben ik altijd meer links dan rechts, dus dan valt er gelijk al wat af. Sommige partijen ben ik het niet mee eens en toen bleven er eigenlijk nog maar twee over. Ik vulde de stemwijzer in, maar daar heb ik niks aan gehad, maar ben er nu toch uit! Ik vind sowieso dat je gebruik moet maken van je kiesrecht, maar wel goed moet nadenken over je stem, niet zomaar ergens op stemmen omdat iedereen in je omgeving daarop stemt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.