Home » Persoonlijk » Over mij » Data off, life on: Een dag zonder mobiel

Data off, life on: Een dag zonder mobiel

data on, life offSoms heb je ineens zo’n aha! momentje in je leven. Zo’n lampje wat ineens boven je hoofd aan gaat. Afgelopen week had ik zo’n moment, toen mijn peuter om aandacht vroeg en ik nog even snel iets af wilde lezen op mijn mobiel. Waarom in ’s hemelsnaam? Dus binnenkort ga ik het doen: mijn persoonlijke data off, life on challenge.

“Mama, mama, kijk!”

“Even wachten, mama is even bezig.” Mijn peuter hangt inmiddels aan mijn been. “Ik wil koprollen!” roept hij, terwijl hij mijn hand pakt om me mee te trekken.

“Doe maar even zelf.” Ik scroll op mijn mobiel. En ineens bedenk ik me: waar ben ik nou helemaal mee bezig? Ik lees een middelmatig artikel wat ik niet eens megaboeiend vind, maar wat toevallig voorbij komt op mijn tijdlijn en daarom moet mijn kind wachten. Het bevestigt wat ik stiekem al lang wist: Ik ben kneiterverslaafd aan mijn mobiele telefoon. Snel leg ik het kreng weg en ik durf er een uur niet meer naar te kijken.

Verslaafd aan mijn telefoon

Het is zo gemakkelijk. Ik grijp al naar mijn telefoon wanneer ik wakker word. Even snel kijken of ik wat gemist heb. Wat mijn Facebook- en Twitter kennissen hebben gedeeld. Gauw door naar het nieuws en heb ik misschien ook een paar mailtjes? Dan sta ik op, kleed ik mezelf en de kinderen aan. Zodra we beneden zijn krijgen de jongens te eten en grijp ik weer naar mijn mobiel. Want jongens, er is vast wat gebeurd in de tussentijd. Het gaat de hele dag door.

Even pauze? Mobiel mee. Pokémon vangen, Facebook kijken, Twitter bijscrollen, en ohja, Instagram heb ik ook. Tijdens het koken, na de bedtijd van de kinderen. ’s Avonds zitten we op de bank. We kijken een serie, maar tijdens elke break grijpen we collectief naar onze mobiele telefoons. En soms ook even tussendoor. In bed lees ik de laatste nieuwtjes van mijn vrienden voordat ik de wekker aan zet en onder het dekbed duik.

En wat lezen we nu helemaal? Inhoud waar we niet zonder kunnen leven? Nee, we zien de hapjes van de buren en een kattenfilmpje (okee, die zijn leuk), en misschien zien we nog een foto met een duckface. Inhoud waar we eigenlijk prima zonder kunnen, maar ik ben zo verslaafd dat ik automatisch begin met scrollen. Waar gáát dit over?

Herkenbaar?

Vandaag zat ik in de trein. De ouderwetse krant is vervangen door de mobiel. Maar heel bewust legde ik de telefoon aan de kant en keek ik naar buiten. We zien niet meer wat er om ons heen gebeurt. Bewust kijk ik vandaag eens om me heen. Naar de mensen, de treinen, de stad Amsterdam welke overstroomt door meivakantie-toeristen (daar moest ik ook wel kijken om te voorkomen dat ik ondersteboven werd gelopen).

Data Off, Life On

Ik ben ervan overtuigd dat social media mijn leven beperkt. Niet alleen omdat ik niets meer van mijn omgeving zie, maar ook vanwege de diverse algoritmen mij denken te kennen, waardoor ze me alleen maar laten zien wat zij denken dat ik interessant vind. En heel veel vind ik niet eens interessant.

Maar ik ben ook zo’n Smombie. Een smartphone zombie. Als ik mijn telefoon pak om iets op te zoeken, start ik automatisch een van de social media kanalen op. Gedachteloos gaat mijn vinger naar de Twitter knop. Voordat ik bij mijn uiteindelijke doel ben, heb ik al diverse apps bekeken voordat ik me bedenk waarom ik dat ding ook alweer oppakte.

smartphone, smombies, zombies

En ineens ben ik er klaar mee. Ik ben een slaaf van mijn mobiele telefoon en dat wil ik helemaal niet. Ik wil er NU iets aan doen.

In de afgelopen weken las ik op een van mijn favoriete blogs, LilyRose, over de Data Off, Life On week (ja, op mijn mobiel). Een week lang detoxen van je mobiele telefoon. Na het lezen van hun ervaringen ga ik het in ieder geval één dag proberen. Een dag geen Whatsapp, Facebook, Twitter, Instagram en alle aanverwanten. Geen Nu.nl, geen WeerOnline, niks. Het enige waar mijn telefoon voor gebruikt gaat worden is bellen en sms. Voor de rest gaat alles uit. Ook mijn laptop raak ik die dag niet aan.

Ik ga dus zelfs geen foto’s met mijn telefoon maken. Ik heb een supermooie Nikon, die kan ik echt wel eens wat vaker gebruiken.

Minstens een dag offline

Op Koningsdag is het zover. Ik ga de hele dag offline. De avond ervoor dus eigenlijk al, want de data gaat off op woensdag bij bedtijd. En gaat vrijdagochtend pas weer aan. En als het me nou enorm goed bevalt, maak ik er twee dagen van. Ik weet nog niet of ik dat al aan kan, maar wie weet. En in de tussentijd leg ik de mobiel iets vaker aan de kant, omdat ik hem niet altijd in het zicht hoef te hebben.

Ik wil me bewuster zijn van mijn kinderen. Van mijn omgeving. Van het leven. Dus data off, life on.

Binnenkort vertel ik hoe het me beviel. Of niet, als het me zo goed bevallen is dat ik voortaan internetloos door het leven ga. ;)

Lees ook: Lieve moeders, veroordeel mij niet!

 

Volg:
Delen:

6 Reacties

 1. 25 april 2017 / 08:09

  Ik vind het megastoer! We zaten afgelopen zaterdag Sophie in de mentale kreukels terug te kijken en daarin leggen ze ook heel duidelijk de link met smartphones en burn outs e.d. Toen besloot ik ook dat ik hetbwel een wilde proberen. Wellicht kan ik weer eens een boek lezen ofzo, haha. Ik ben erg benieuwd hoe het je afgaat!

 2. Tessa
  25 april 2017 / 16:50

  Ik doe mee! Het is al een stuk makkelijker nu ik niet meer blog en Twitter de deur uit heb gegooid maar nog steeds zit ik teveel naar een schermpje te turen. Ik ga proberen het te minderen naar de momenten dat zoon slaapt en misschien een vaste schermvrije dag. Koningsdag vind ik een goede om mee te beginnen!

  • Linda
   Auteur
   25 april 2017 / 22:49

   Leuk! Ik heb Koningsdag bewust gekozen omdat ik dan ook op mijn werk niet in de verleiding kom om in de pauze even te surfen, of toch de data aan te zetten om te kijken of er een bericht is ivm de kinderen. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring :)

 3. 25 april 2017 / 19:16

  Oeh ik ben heel benieuwd hoe je het er vanaf brengt.
  Ik heb ook van die neigingen om ineens overal mee te stoppen!
  Wie weet… eerst jou maar afwachten!

  • Linda
   Auteur
   25 april 2017 / 22:49

   Haha, of je doet gewoon mee :D Het is maar één dag… dat moet lukken. Toch?! Ik ben nu al een beetje zenuwachtig ;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.