Home » Persoonlijk » Over mij » Kinderen en corona: je geestelijke gezondheid als ouder bewaren

Kinderen en corona: je geestelijke gezondheid als ouder bewaren

online huiswerkbegeleider, online tutor

Week vier van de thuisscholing zit er bijna op en we hebben een paar vrije dagen in het vooruitschiet. Gelukkig maar. Want hoewel het went, we een ritme vinden en het combineren iets gemakkelijker wordt, is het een aanslag op mijn geestelijke uithoudingsvermogen. Gelukkig zijn er een paar dingen die me helpen om mijn mentale gezondheid op peil te houden, waaronder een online huiswerkbegeleider.

Want het is niet alleen het schoolwerk wat doorgaat. Ik werk namelijk gewoon 32 uur tussendoor. Alles thuis. Normaal gesproken doe ik dat drie dagen per week onder schooltijd, maar ja, die schooltijd is nu fysiek verplaatst naar mijn keukentafel.

Toen we hiermee begonnen zette ik de jongens aan hun huiswerk en ging ik zelf ook aan de slag, maar na een halve dag viswijven en loze dreigementen had ik al bekeken dat dat simpelweg niet ging werken. Ze hadden namelijk best wel wat begeleiding nodig.

Ooit deed ik de Pabo…

In een ver en stoffig verleden deed ik 6 weken de Pabo voordat ik de handdoek in de ring gooide en, hoewel het al 20 jaar geleden is, kwamen de herinneringen zonder waarschuwing weer naar boven. Inclusief degene waarom ik gestopt was. Lesgeven is namelijk niks voor mij. Ik heb het geduld niet, en zeker niet met een kind dat ik steeds opnieuw dezelfde rekenregels moet uitleggen en vervolgens tijdens een zelfstandige opdracht nog alles verkeerd invult. Terwijl op hetzelfde moment nummer twee gekke bekken aan het trekken is en zijn eigen werk verzaakt omdat mama-juf toch niet oplet.

Om mezelf wat ademruimte te geven, vroeg ik onze oppas om me op afstand te helpen als online tutor. We probeerde het een keertje uit: de jongens allebei op hun laptops en de oppas op een tablet erbij. Het was nog steeds schipperen en aangezien ik erbij zat, vroegen ze het meeste nog steeds aan mij.

online huiswerkbegeleider, online tutor

Online huiswerkbegeleider via Skype

De week erna deden we het anders. De oudste ging boven zitten, met de oppas online via Skype. Alles wat er online gedaan moest worden of waar hij een extra persoon bij nodig had, deden ze samen. En omdat ze in een andere ruimte waren was de jongste minder afgeleid en verloor ik de neiging om steeds antwoord te geven. En guess what, na anderhalf uur was rekenen, begrijpend lezen en race-lezen klaar. Was er eigenlijk alleen nog het dictee, spelling online oefenen en zelf lezen over en dat deed hij in een uurtje beneden.

In de tussentijd hielp ik de jongste: die deed zijn rekenwerk zelf (want zowel rekenen als computerwerk is leuk) en als dat af was, was het vooral zorgen dat hij zijn schrijfwerk deed, waar hij zich met hand en tand tegen verzette. Want schrijven is stom, maar de aanhouder wint: uiteindelijk waren ze allebei na een uurtje of drie klaar.

Na de eerste keer werken met een online huiswerkbegeleider vroeg de oudste of hij het alsjeblieft nog een keer zo mocht doen. “Want zo is mijn rekenen veel leuker.” Ik voelde me slechts een heel klein beetje schuldig. Ik wil namelijk best erkennen dat schooljuf spelen niks voor mij is én ik had een oplossing gevonden die werkte.

Vooruitgang in het schoolwerk

Deze week ging het nog beter: In plaats van anderhalf uur met de online huiswerkbegeleider-slash-oppas, was de oudste nu al in een uurtje klaar. En waar hij de eerste weken steen en been klaagde over het begrijpend lezen, was hij gisteren zelfs teleurgesteld dat het niet in het lesprogramma van die dag zat. Ook de jongste had het tempo erin: om elf uur was al het werk voor vandaag al afgehandeld.

Toegeven, ik kan nog steeds niet heel veel werken voordat beide heren klaar zijn met hun huiswerk, maar dat heb ik losgelaten. En soms moet ik nog even de trap op en neer naar de oudste omdat ze ergens niet uit komen of omdat hij me trots wil laten zien hoeveel procent hij heeft gescoord met rekenen. Maar het geeft me intens meer rust door me maar op een kind te hoeven focussen – en dus ook de helft aan loze dreigementen.

Aangezien onze oppas toch ook thuis zit, hebben we afgesproken dit in ieder geval op deze manier te doen tot eind april. Een last van mijn schouders!

Wat kost een online huiswerkbegeleider?

Kost dat geld? Jazeker. Ik heb met mijn 20-jarige oppas afgesproken dat ik haar hetzelfde uurtarief betaal als wanneer ze bij ons thuis zou komen. Acht euro per uur krijgt ze. Vorige week 2x anderhalf uur, deze week 3x een uur. 24 euro per week dus.

Maar door haar behoud ik nog enigszins mijn mentale gezondheid en het is best hard werken om de oudste bij de les te houden af en toe, dus het is het geld meer dan waard. Daarnaast vindt hij het nu ook weer leuk om zijn schoolwerk te doen, dus win-win-win voor ons alle drie.

Wat helpt me nog meer om mijn geestelijke gezondheid te bewaren?

  • Opdrachten schrappen. Soms hebben ze gewoon niet zo’n beste dag. Of zitten er in het huiswerk onderdelen waarbij alles een strijd wordt. Sorry juf, maar een leeskleurplaat? Het lezen moest ie doen, maar aangezien hij een godsgruwelijke rothekel heeft aan kleuren, heb ik dat even overgeslagen ?
  • Eerder begon ik na het huiswerk meteen met mijn eigen werk. Nu geef ik mezelf even een half uurtje rust om te landen. Dus na de lunch kan ik even werken als de jongens een uurtje tablet-tijd krijgen.
  • De jongens gaan vaak op dinsdagmiddag naar een klasgenootje van de jongste. Hun moeder en ik hebben zo een kleine cirkel waarin de kinderen met elkaar kunnen spelen, en waarin ik een paar uur extra werk kan verzetten. Op woensdagmiddag komt het tweetal van haar bij mij, waardoor zij even kan werken.

En naast het schoolwerk…

  • Heul veul schermtijd. Ze mogen na het huiswerk een uurtje tv kijken of op hun tablet. Tussen de lunch en 4 uur niet, zeker niet met het mooie weer. Meestal gaan ze zelf wel naar buiten of ze spelen binnen. Daarna? All bets are off. Het maakt me echt niet uit. Tot het eten, na het eten moeten ze even helpen met wat klusjes, en dan tot bedtijd. Dikke vette prima. Mama wil ook even rust.
  • De supermarkt. Ik betaal me blauw aan boodschappen maar zo vlak voor lunch gaat deze moeder even alleen naar de supermarkt. De jongens vragen wel eens of ze mee mogen maar nee, mag niet, corona he? Ze willen dat ik alleen boodschappen kom doen! Heel vervelend. En zo heb ik even een klein halfuurtje voor mezelf.
  • Een vriendin waarmee ik gesprekken kan hebben op niveau én face to face. Als haar kinderen naar de ex zijn, zijn die van mij dat ook. Dus kunnen we elkaar meteen even opbeuren en met een goed glas wijn even samen uitblazen.
Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.