Home » Entertainment » Herkenning » Mijn kind is 3: de scholenspeurtocht (1)

Mijn kind is 3: de scholenspeurtocht (1)

jongen school boeken wereldbol

We moeten er nu toch echt aan geloven. Daniël is ruim 3, en we moeten op zoek naar een basisschool. Ik zit nog een beetje in de ontkenningsfase, want ik vind het zo fijn op het kinderdagverblijf. Ik hoef nog niet zo nodig naar school. Maar de tijd om de kop in het zand te steken is nu echt voorbij.

In Culemborg hebben we het geluk dat we niet direct bij de geboorte van een spruit een keuze moeten maken omdat anders alle plekken vergeven zijn. In theorie betekent dat, dat je net iets meer tijd hebt om erover na te denken. Praktijk-technisch wil dat zeggen dat wij in de kerstvakantie ineens als een gek op zoek zijn naar geschikte scholen. En het zijn er 12 in onze vrijstad, dus we hebben ook nog teveel keuzes.

Maar wat kies je dan? Wat vind ik belangrijk? Een school met een christelijke inslag (wij zijn allebei niet christelijk), een openbare basisschool, of toch een van de verschillende vormen van vernieuwingsonderwijs? Dalton? Jenaplan? Montessori? Blink?

Speurtocht naar een school

Vol goede moed begin ik mijn speurtocht. De eerste teleurstelling is al gauw binnen. Ik had gehoopt op zo’n gelikte site vol met reviews over scholen. Daar had ik me al helemaal op voorbereid. Maar helaas – niks-nada-noppes. Wat nu? Hoe kan ik nou kiezen zonder reviews?!

Ik ben eens gaan googelen op de diverse vormen van vernieuwingsonderwijs. Wat is Jenaplan nou eigenlijk? En Dalton? Wie is in ’s hemelsnaam Luc Stevens? En wat is nou het grote verschil tussen al die vormen van vernieuwingsonderwijs? Was het vroeger ook al zo moeilijk? Wat nou als je twijfelt? Is het echt wel de beste keuze voor jouw kind? Moet ie niet gewoon naar regulier onderwijs? Hoe hebben mijn ouders ooit kunnen kiezen?! Het is een wonder dat wij überhaupt ooit op een school hebben gezeten!

Dan maar de moeilijke weg: de websites van de diverse scholen bezoeken. Eén school valt voor mij direct af: de school bij ons achter, waar de viswijven- ehh, juffies staan te kijven- ehh, corrigeren alsof het een lieve lust is. Maar er blijven er nog genoeg over. En die websites, nou, die bevatten dus héél veel informatie. Wat is nou belangrijk? Waar ga ik beginnen?

Onderwijsinspectie

Ik moest meer informatie dan dat. Ietwat objectiever dan scholen die over zichzel praten. En wat was het – voor de perfectionist in mij – een enorme verademing en een uitkomst: de website van de onderwijsinspectie met de rapporten over de scholen die we eventueel kunnen gaan bezoeken. Eindelijk resultaat! En zo kwam ik tot wat extra inzichten, naast het googlen op de diverse soorten onderwijs die mijn Monsters kunnen ontvangen.

Zowel Jenaplan als Dalton spreken me wel aan. En toevallig zitten die op maximaal 1,5 kilometer afstand; dat is te doen. Doe de Blink-school ook maar. Daarnaast een school in de buurt die straks opgaat in de Brede School Oost; daar wil ik ook wel even kijken. Dus van de 12 basisscholen in Culemborg houd ik er 4 over voor een bezoekje en hopelijk is er één bij waar we direct een klik mee voelen.

Direct rijzen bij mij de volgende issues: Wat komt er in godsnaam zometeen op me af? Wat voor vragen moeten we stellen? Waar moeten we op letten? Helluuuup!!!

Hebben jullie nog tips en adviezen?

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.