Home » Entertainment » Reviews » Gooi je speelgoed weg: dit vinden je kinderen veel leuker!

Gooi je speelgoed weg: dit vinden je kinderen veel leuker!

speelgoed, minimaliserenHerken je dit? Dat je bakken vol speelgoed hebt staan waar je kinderen amper naar om kijken, maar dat juist de simpelste (verpakkings)materialen het leukste speelgoed zijn? Je vraagt je af waarom je eigenlijk nog speelgoed aanschaft, als het (bijna) gratis spul zoveel meer aantrekkingskracht heeft. Ondankbare koters.

Okee, ze spelen dus niet de hele dag met gratis materialen. En nee, je hoeft niet meteen al je Toet-Toet auto’s en Lego de container in te kieperen omdat ik dat zeg. De diverse trein/racebanen vinden ze ook leuk, en de loopfiets is bij droog weer favoriet. Maar het is nooit verkeerd om eens even te kijken naar wat je hebt omdat jíj het zo leuk vond, of dat je kinderen iets ook heel gaaf vinden. Zeker nu  we door de verhuizing een hoop aan het opruimen zijn. Kapot? Weg ermee. Hebben ze er al in geen maanden niet meer naar omgekeken? Doorgeven of op Marktplaats. Goed voor de rust in je hoofd, ook.

Waar ze dan zoal mee spelen? Let op:

Lege shampooflessen

Wij hebben geen bad, maar gelukkig is onze douchecabine groot genoeg om er een babybadje in te zetten. Gooi daar een aantal lege (goed uitgespoelde!) shampooflessen bij, en je zit gebakken. Zeker als je de doppen een beetje los doen, zodat ze die erop kunnen zetten en er weer kunnen af halen. Flessen worden gevuld, leeggegooid, er wordt mee gespetterd, haren worden ermee uitgespoeld… en de emmer met douchespeeltjes blijft onaangeraakt in de hoek staan.

Plastic opvulmateriaal

Ken je die plastic kussentjes die worden gebruikt om je bestelde artikelen te beschermen? Vooral mijn jongste vindt het prachtig om ze kapot te springen. In het laatste pakket wat we kregen (nog voor zijn verjaardag, jeuheu cadeaubonnen) zat zoveel van dat spul, dat hij zich er een hele tijd kostelijk mee heeft zitten vermaken. Of springen, dus eigenlijk. Pas toen alles stuk was, werd de inhoud van de doos interessant. Voordeel: Je hoeft ze zelf niet meer kapot te knippen voordat ze in de plastic afvalzak verdwijnen.

Verrekijker

Gooi je de lege kartonnen van je keukenrol of wcrollen weg? Wacht héél even. Je kan daar namelijk prima een verrekijker van maken. Mijn kleuter heeft op een regenachtige dag vanuit de woonkamer de hele dag vogels lopen spotten met zijn verrekijker. Score! Nog leuker: Maak van een papiertje en een elastiekje een ooglapje en ze spelen nog piraatje ook.

Rolmaat

De rolmaat blijft favoriet. Omdat Sander het niet zo tof vond dat zijn goede rolmaten op den duur sneuvelden, kocht ik bij de Action twee rolmaten voor een euro per stuk. Dat is inmiddels maanden geleden. Eéntje leeft er nog steeds en wordt dagelijks uit de la geroofd. Nog een voordeel: Onze kleuter kan met de rolmaat gemakkelijk al tot honderd tellen. Er zit dus nog een educatief randje aan, ook.

 PVC buizen

Je weet wel, waar je vroeger die pijltjes mee afschoot. Daar zijn ze goddank nog te jong voor, maar ze vinden het fantastisch om met die dingen te slepen. Slagboompje spelen voor degene die er op zijn fiets aan komt. Steentjes erin stoppen, die er aan de andere kant weer uit komen. Of even een robbertje zwaardvechten. Onder begeleiding uiteraard, want ja, mijn jongens zijn echte broers en nee, ze hoeven elkaar niet met PVC buizen de hersenen in te slaan.

Kartonnen dozen

 

Waar is mijn peuter nou gebleven? Het blijft hilarisch.

Een bericht gedeeld door Volmaakt Onvolmaakt (@volmaaktonvolmaakt) op


Als er een goede doos ligt bij de supermarkt, gaat ie mee. De jongens hebben namelijk enorm veel plezier met het erin kruipen om zich zo te verstoppen. Zet je zinnetje “Hey, waar is ie nu gebleven?” op repeat, en je hebt gegarandeerd een half uur pret. Overigens is de doos bij ons ook bittere noodzaak, want de speelgoedbakken werden inmiddels omgekieperd om er in te gaan zitten. Net als de kat doet, zegmaar. En daar zijn ze niet zo op gemaakt.

Water

Water in het algemeen. In flessen, bakjes, maatbekers, de tuinslang, met een gieter: you name it (zie ook de lege flessen). Water heeft een gigantische aantrekkingskracht op kinderen. Water overgieten in bakjes, elkaar nat spuiten, flesjes vullen, golven maken, zwembadje… Gewoon ontzettend interessant dus. Heel fijn als het een beetje warm weer is (want echt, binnen bakjes water? HAHAHA. Nope. Onder de douche of in bad, dan.) En je kan het mega educatief maken als je gaat kijken naar de inhoud van de bakjes. Wat is vol en wat is leeg? Kan er evenveel in het ene bakje als in het andere bakje? Hoeveel is een liter (in je maatbeker) en een halve liter?

Minimaliseer je speelgoed

Nou, ik kan dus mooi aan het opruimen qua speelgoed. Lekker minimaliseren. Gebruik je het niet? Weg ermee. Komt goed uit nu we net gaan verhuizen. Op Marktplaats levert het vast nog wel wat op en we hoeven ook niet zoveel in te pakken.

Nee joh, natuurlijk niet. Wat stuk is gaat weg, de rest gaat gewoon lekker mee. Want ik ben nog steeds enorm koopverslaafd aan speelgoed ;)

Vullen jullie deze lijst verder aan?

Volg:
Delen:

19 Reacties

 1. 19 april 2017 / 08:51

  Dat is echt wel zo.
  Dozen zijn hier ook een grote hit!
  En wc-rolletjes ook en de dreftfles ;)

  Fijn zoveel fantasie!

  • Linda
   Auteur
   19 april 2017 / 09:30

   Ja he? Dus dat plastic speelgoed kan wel wat minder. Ik ben een beetje huiverig voor wat ik allemaal nog tegen kom in de kasten met opruimen ;)

 2. 19 april 2017 / 08:53

  Oooo zeker waar! Een bakje water en een bakje zand…. haha geweldig speelgoed met mooi weer :D

  • Linda
   Auteur
   19 april 2017 / 09:30

   Haha, inderdaad! Lekker spelen in de modder :)

 3. 19 april 2017 / 08:59

  Leuke tips. Ik merk het zelf ook (en ik ben er zelf ook schuldig aan). Mijn kinderen hebben zoveel speelgoed waar ze maar één of twee keer mee spelen en dan ligt het ergens in een kast waar het nooit meer uitkomt.

  Minder zou beter zijn!

  • Linda
   Auteur
   19 april 2017 / 09:31

   Precies dat. Ik betrap me erop dat ik heel veel speelgoed ook heb aangeschaft omdat ik dat leuk vind, niet zozeer omdat mijn kinderen het gaaf vinden. Zij zijn met veel minder tevreden dan ik denk.

 4. 19 april 2017 / 12:22

  Leuke herkenbare blog! Vooral mijn jongens spelen veeeel liever met speelgoed dat eigenlijk geen speelgoed is? Speelgoed beperken en vooral geen fortuin aan uitgeven is onze visie.

  • Linda
   Auteur
   19 april 2017 / 13:02

   Echt he? Ik ben ook heel erg fan van marktplaats voor tweedehands spullen. Juist omdat ze er zo snel op zijn uitgekeken. Maar soms kan ik het niet laten, koop ik nieuw spul, en kijken ze er niet naar om ;)

 5. 19 april 2017 / 16:17

  Ik merk aan een tripje naar Action meteen wat Max interessant lijkt te vinden. Fietslampjes, rolmaten en kattenspeelgoed (in van die wantstaltige kleuren ook nog). De rest boeit hem niet zo. Keukenkastjes open en hij vermaakt zich zo maar een uur!

 6. 19 april 2017 / 16:35

  Haha zo herkenbaar… Emma sleept altijd dozen mee uit de ah en wordt dan helemaal kwaad als ik ze wegdoe (euhm, ik heb maar beperkt ruimte weet je haha). En water is hier ook wel een favoriet idd!

  • Linda
   Auteur
   19 april 2017 / 18:56

   Haha, ik ruim ook nooit speelgoed op met kinderen erbij. Doe ik pas als ze op bed liggen. ;)

 7. 19 april 2017 / 17:34

  Geweldig wat een leuke ideeën. Je kunt zoveel met zo weinig.

  • Linda
   Auteur
   19 april 2017 / 18:56

   Precies dat. Als ouders zijn we veel materialistischer dan onze kinderen.

 8. 19 april 2017 / 19:08

  Super leuke ideeën. Zo blijkt maar weer dat je veel kunt doen voor weinig geld..

 9. Ina
  19 april 2017 / 20:44

  Heel herkenbaar Linda. Die lege shampoo fles of nog liever grote badschuim fles is al jaren favoriet. En de gootsteen ontstopper en vloerwisser waarvan je de steel uit elkaar kan draaien. Grote spiegel en een bed om op te springen en Ruben is gelukkig!

 10. 22 april 2017 / 11:33

  Heel herkenbaar! Ooit kochten wij een huishoudelijk apparaat dat in een gigantische kartonnen doos werd geleverd. Onze kinderen hebben er weken achtereen mee gespeeld.

 11. 22 april 2017 / 12:01

  Haha, heel herkenbaar! Wij kopen eigenlijk zelden iets echt nieuws. Je hebt in huis zoveel keus wat veel leuker is als dat dure plastic speelgoed wat na één keer gebruiken stuk is…

 12. 22 april 2017 / 15:26

  Haha, je hebt echt helemaal gelijk met dit artikel! Ik herken dit ook heel erg bij mijn oppaskindjes. Ook leuk om te merken hoe kinderen met werkelijk alles blij kunnen zijn. Ze zien overal iets leuks in.

 13. 24 april 2017 / 22:07

  Herkenbaar, hier ook veel te veel (ongebruikt) speelgoed waar de beide boys amper naar omkijken. Zij vechten hier om een oude playstation controller (papa is een gamer en dat willen de boys natuurlijk ook) en inderdaad ook lege keukenrollen zijn leuk om meet te toeteren. Onlangs ontdekten ze onze salontafel met wieltjes, die wel heel goed dienst deed als autootje. Vond ik dan weer minder geslaagd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.