Home » Persoonlijk » Over mij » Data off, life on: Inzichten na een dag offline

Data off, life on: Inzichten na een dag offline

offline, schijfboek, penZo, daar ben ik weer. Een dag offline, ik zag er eigenlijk wel een beetje tegenop. Ik ben namelijk een slaaf van mijn mobiel. Bij elke trilling veer ik op om te kijken wat ik gemist heb. En dat kon zo niet langer. Maar cold turkey een dag je internet uit zetten? Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten.

Op woensdagavond nam ik alles nog even goed in me op. Mijn Facebook en Twitter draaiden overuren. Maar toen ging de knop om: de data en Wi-Fi gingen uit. En vanaf toen stond mijn online leven op zwart. En weet je? Eigenlijk viel het best wel mee.

Er waren minimaal 10 Facebook berichten die ik kon schrijven. 6 quotes van mijn kinderen die geschikt waren voor Twitter. Minstens 4 foto’s die ik had kunnen maken voor Instagram. Maar ik legde het, voor mezelf, verbazend genoeg gemakkelijk naast me neer.

Wat heb ik gemist?

Er waren twee apps die ik vooral miste: Weeronline, voor het opzoeken van de buienactiviteit in de regio, en Google, omdat ik de openingstijden moest weten van de kinderboerderij. Heb ik Sander gevraagd of hij dat voor me wilde opzoeken. Daarnaast is heel Koningsdag en heel veel oranje langs ons heen gegaan. En verder?

Geen flauw idee! :D Waarschijnlijk een scala aan Facebook, Twitter en nieuwsberichten. 10.000 katten- en babyfilmpjes die ik niet gezien heb. Maar ik heb ze eigenlijk geen moment gemist.

Dit viel me op tijdens een dag offline

Stating the obvious: dat er zoveel smombies zijn. Dat valt natuurlijk niet zo op als je zelf de hele dag naar je mobiel zit te staren. Op zo’n dag offline kijk je namelijk weer eens om je heen. De man die zijn twee kinderen mee nam naar de kinderboerderij heeft misschien in totaal vijf minuten naar zijn kinderen gekeken en zat de rest van de tijd over zijn mobiel gebogen. En ik besefte me dat ik dat ook had kunnen zijn.

Er zijn zoveel leuke kleine dingen te doen We mochten in de molen kijken en zelfs naar boven, waar we de grote tandwielen zagen schuiven terwijl de wieken draaiden. En we hebben een leuk praatje gemaakt met de molenaar. Iets waar ik vast geen tijd voor had gehad wanneer mijn smartphone belangrijker was.

Je hebt ineens diepgaande gesprekken. Je weet wel, die gesprekken die je hebt als je niet steeds je telefoon in de gaten “moet” houden. Het ging onder andere over narcisme (want Facebook en Twitter, da’s natuurlijk vooral voor de innerlijke narcist erg prettig) en dat internet je wereld groot lijkt te maken, maar eigenlijk heel klein houdt. Google, Facebook en de rest laten jou alleen datgene zien waarvan ze denken dat jij het interessant vindt. Klik om te Tweeten Al het andere, dus ook de andere kant van een verhaal of visie, zie je niet als je er niet actief naar op zoek gaat. En dat beperkt je wereld enorm.

En ik keek oprecht uit naar het NOS journaal van 20.00 uur. Ik had wel een beetje radio geluisterd, maar toch. Ineens heeft het 8-uur journaal weer helemaal nieuw nieuws en heb je niet alle berichten al drie keer gelezen.

Ik kan trouwens ook prima twee dagen met mijn batterij doen. Om half negen ’s avonds had mijn mobiel nog een capaciteit van 80%, terwijl ik normaal gesproken rond dat tijdstip in de kritieke zone zit.

Wat me ook opviel is dat ik niet de behoefte voelde om alle berichten terug te lezen die na zo’n dag offline op mijn tijdlijn verschenen waren.

Toen ging de wi-fi weer aan

Mijn telefoon wist niet wat hem overkwam toen ik de Wi-Fi vanochtend weer aanzette. Hij bleef maar zoemen en meldingen uitspugen. De moed zonk me in de schoenen. Was dit echt wat ik elke dag zag? Een bericht per keer valt niet zo op, maar ineens zag ik wat ik op een doorsnee dag binnen kreeg (en waar ik dus elke keer op reageerde):

 • 104 Whatsapp berichten, verdeeld over 4 chats en 2 groepsapps;
 • 52 Facebook meldingen, waarvan 6 echt interessant;
 • 41 Instagram meldingen: 2 reacties, 3 volgers en 36 likes;
 • 10 mails, waarvan allemaal hosting informatie, mailing lists en reclame;
 • 3 Twitter berichten. Wat een rust.

Direct hierna zette ik alle meldingen uit.

Wat wil ik hiermee bereiken?

Allereerst wilde ik mezelf bewijzen dat ik best een dag offline kon zijn zonder gillend gek te worden. En dat is gelukt. Misschien heb ik de afgelopen week een kritiek punt bereikt, door het besef dat ik niet wil dat mijn mobiel mijn leven bepaalt. Het moet leuk zijn, geen dwangmatige obsessie. Ik wil niet langer slaaf zijn van mijn smartphone.

Wat ik wil bereiken is bewustwording. Dat je geen slaaf hoeft te zijn van je mobiel. Dat je hele mooie dingen ziet als je een keer omhoog kijkt in plaats van naar de grond. Zo zag ik vanavond buiten dat één van de aardbeienplantjes de winter heeft overleefd. En dat er zelfs al witte bloemen in zaten. Is me niet eerder opgevallen, stom he?

Met het delen van deze inzichten wil ik bereiken dat ook jij je bewust wordt van je eigen smartphone gedrag en je social media gebruik. Het is natuurlijk best ironisch. Dikke kans dat je bij dit artikel terecht komt via een gedeeld bericht op Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest. De intentie van het delen op social media is natuurlijk dat het artikel veel gelezen wordt. Uiteraard moet je ermee doen wat je wil :)

Hoe nu verder na zo’n dag offline?

Nadat mijn mobiel vanochtend alle berichtmeldingen had uitgespuugd, heb ik dus radicaal alle meldingen uit gezet. Mensen, wat een rust. Greep ik eerder bij elke melding naar mijn telefoon, nu kon ik hem gewoon laten liggen zonder dat ik gestoord werd in mijn bezigheden. Ik kon ineens actief kiezen wanneer ik op mijn telefoon keek, in plaats van passief te reageren op alle meldingen.

In Facebook heb ik heel veel meldingen uitgezet. Vrijwel alle groepen en pagina’s staan nu uit. Degene die ik echt wil zien, bekijk ik wel op de laptop, dat leest nog lekkerder ook. Na een uur of twee heb ik maar 4 meldingen in plaats van 10+. Ik moet bij Twitter nog even kijken hoe ik het gemakkelijk snel om zet. Ohja, en ik heb me voor al die mailinglijsten maar even afgemeld.

En ik heb besloten dat ik vaker een dag offline ga. Want het gaf me zoveel rust.

Wat denk je, ga jij het ook een keer proberen?

Volg:
Delen:

15 Reacties

 1. 28 april 2017 / 22:23

  Respect! Ik zou het echt missen en niet volhouden denk ik haha.

  • Linda
   Auteur
   28 april 2017 / 22:30

   Dacht ik ook, maar het viel uiteindelijk dus best mee ;)

 2. Toos de Mink
  29 april 2017 / 09:32

  Goed van je. Leef zelf, en laat je niet leven!

 3. 29 april 2017 / 11:38

  Oh, hoe fijn! Hier ook al een tijdje de meldingen uit en ook ik ga maar vaker een dag offline…zie veel te vaak mensen alleen maar met hun telefoon bezig zijn en heb besloten dat ik daar liever niet zo vaak meer bij wil horen…

  • Linda
   Auteur
   29 april 2017 / 11:43

   Nee, precies dat. Ik heb het een dag mogen aanschouwen en ik weet zeker: daar wil ik geen deel meer van uitmaken. Er is niets zo belangrijk dat het niet even kan wachten.

 4. 29 april 2017 / 11:41

  Wat leuk geschreven, ik heb mijn meldingen uit en kijk drie maal daags naar mijn mobiel. Verder werk ik wel op mijn pc en doe veel via fb maar reageer gewoon niet op de meldingen behalve op de drie momenten:
  1) smorgens
  2) na de lunch en
  3) einde van mijn werkdag

  Ik de eigenaar van mijn mobiel, niet andersom.

  Liefs Sher

  • Linda
   Auteur
   30 april 2017 / 00:16

   Wow, wat goed! Zo ver ben ik nog lang niet, haha. Als ik toch moet werken met Facebook, raak ik altijd afgeleid door de meldingen. En drie keer per dag wordt een mooi streven, maar dat lukt me (nog) niet :)

 5. 29 april 2017 / 14:11

  Ik merk vooral op reis hoe vaak ik eigenlijk online ben. In een hotelkamer of vakantiehuis laat ik vaak bewust de wifi uit, om optimaal van de reis te kunnen genieten. En eigenlijk mis je die constante stroom van informatie niet. Dit zou ik ook graag wat vaker willen doen als ik niet op reis ben. Je artikel heeft me geïnspireerd, bedankt!

  • Linda
   Auteur
   30 april 2017 / 00:15

   Wat fijn om te horen dat ik je kon inspireren :) Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

 6. 29 april 2017 / 14:49

  Mooi experiment! Ik zit ook al een tijdje na te denken over hoe ik mezelf minde me afhankelijk kan maken van m’n telefoon. Heb laatst tegen m’n vriend een pleidooi gehouden voor iPhone vrije avond, minimaal 1x per week

  • Linda
   Auteur
   30 april 2017 / 00:14

   Ja, eens! Die afspraak hebben wij ook gemaakt. Telefoons weg, laptops uit, en gewoon samen op de bank. Heerlijk :)

 7. 29 april 2017 / 14:51

  Woooo wat goed! Hier ook zo’ verslaafde die bij iedere trilling kijkt. Ik ga in iedergeval wat meer meldingen uitzetten ?

  • Linda
   Auteur
   30 april 2017 / 00:13

   Het scheelt mij echt heel vaak kijken op mijn mobiel. Zo fijn dat ik dat zelf weer kan bepalen :)

 8. Tessa
  1 mei 2017 / 21:01

  Jeetje, wat veel dan ineens om al die meldingen in één keer te zien! Ik heb al een hoop meldingen uitstaan (bij groepsapps vond ik dat al vreselijk irritant bijvoorbeeld) maar wil ook echt mijn smartphonegebruik drastisch verminderen. Internet een hele dag uitschakelen vind ik lastig vanwege whats app; die wordt ook wel voor ‘belangrijke’ dingen gebruikt door mijn omgeving, maar ik kies nu voor vaste momenten: ’s ochtends na het ontbijt even kort alles checken, tijdens het middagslaapje van mijn zoon en ’s avonds als hij op bed ligt. Tussendoor wil ik er niet meer aankomen. Dat lukt de ene dag beter dan de andere maar het begin is er ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.