Home » Entertainment » Herkenning » Mijn kinderen gaan niet elke dag in bad (en dat is prima)

Mijn kinderen gaan niet elke dag in bad (en dat is prima)

elke dag in bad, water, voetjesVorige week plaatste ik een reactie op Facebook, op een artikel over wat een ideale moeder doet, en de schrijfster dus niet. Ik reageerde dat ik mijn kinderen niet elke dag in bad doe en blij ben als ik dat twee keer per week red. Het commentaar was niet van de lucht; de mooiste was toch wel “GATVERDAMME!”. Ik besloot er niet op in te gaan en de discussie te laten uitdoven, maar ik was wel enigszins beduusd door de overtrokken reacties.

“Je doucht toch zelf ook elke dag?” Uh, nou nee. Want als ik elke dag douche, verga ik tot stof. Als in, ik heb zo’n droge huid dat ik helemaal wegschilfer als ik elke dag zou douchen. En hetzelfde geldt voor mijn kinderen, zeker in de winter. Elke dag douchen resulteert erin dat de vellen aan hun arme bekkies hangen. Dat is pas zielig.

Geen tijd, geen zin

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er ook gewoon niet altijd tijd is. Ik kies ervoor mijn kind niet naar de voorschoolse opvang te brengen, wat betekent dat ik ’s avonds pas tussen 6 en 7 thuis ben. Dan nog eten met zijn allen en we tikken de kwart over 7 al aan en da’s al ver na peuterbedtijd. Meer dan een beetje wassen zit er niet in, wil ik de volgende dag niet met twee onmogelijke chagrijnen die de toko afbreken in huis zitten. En weet je? Ik heb er ook niet altijd even veel zin in, in zo’n uitgebreid doucheritueel.

Ik voel me er niet schuldig om. Mijn kinderen komen niets te kort, ook op hygiënegebied niet. Ze wassen hun handen als ik dat vraag, weten wat een washandje is en laten zich (onder luid protest) schoonpoetsen. Gaan dus niet elke dag in bad. En het scheelt me een karrenvracht aan tijd, behalve als ik die tijd moet besteden aan het verdedigen van dit schandelijke gedrag.

“Veel douchen veroorzaakt eczeem”

En toen was daar mijn reddende engel. Mijn licht aan de horizon. Dokter Leenarts zei er namelijk iets over. Dat we veel te schoon zijn. Elke dag wassen is volgens dokter Leenarts juist helemaal niet zo goed voor de huid.  Want, “Door watercontact droogt de huid namelijk uit. Dit klinkt tegenstrijdig, maar na een bad of douche verdampt het water en trekt het vocht mee uit de huid. En zeker in de winter krijgen mensen hier  snel last van, omdat de huid dan al extra te lijden heeft door weer en wind.”

Dat laatste wist ik al. Dit wist ik niet: “Overmatige hygiëne in de vorm van handen wassen en douchen, is een veel voorkomende oorzaak van eczeem.” Toeval of niet, vrijwel alle commentaren waren van ouders die allemaal producten voor de gevoelige huid gebruikten of hun kind na het douchen invetten vanwege eczeem.

Je mag het zelf weten

Dus, meneer die het feit dat ik mijn kinderen maar twee keer per week onder de douche gooi “gatverdamme” vindt, mevrouw die al “dacht dat er om sommige kinderen een naar luchtje hangt” en dat “te smerig voor woorden” vindt, en de rest van de critici die de gevoelige huidjes vervolgens lekker weer invetten met zalfjes en andere meuk, doe je ding. Schrob je kind neurotisch schoon, trek ze elke dag zes keer schone kleren aan, zet ze twee keer per dag in bad, smeer ze in met een pot Vaseline. Je mag het allemaal zelf weten. I don’t care.

Maar ik doe mijn ding. Elke dag in bad zit er voor mijn Monsters niet in. Twee keer per week onder de douche, als ze geluk hebben. En ik voel me er geen moment schuldig om. Want weet je, de mensheid sterft niet uit wanneer we niet elke dag douchen. Sterker nog, mijn Monsters bouwen er zelfs misschien wel extra weerstand van op. Dat geloof ik.

En voor alle hygienefreaks, luchtjes-ruikers, bacterie-neuroten en obsessieve handenwassers: als mijn kinderen hun kleren enigszins schoon houden, krijgen ze die kleren van mij mooi nog een dag aan. En ik kan zelf ook prima twee dagen met een broek doen. Vies he?

Lees ook: 6 onthullende bekentenissen van een loedermoeder

 

Volg:
Delen:

41 Reacties

 1. 19 januari 2017 / 11:55

  Mijn 2 oudste gaan iedere dag even onder de douche, dit vooral omdat ze soms echt vies uit school komen. Mijn jongste gaat om de dag even onder de douche dit inderdaad omdat hij anders een hele droge huid krijgt.
  Ook een newborn baby hoeft echt niet iedere dag in bad, helemaal niet goed voor de huid!

  Iedere mama mag doen hoe zij het wil! :)

  • Linda
   Auteur
   19 januari 2017 / 19:17

   Helemaal mee eens, hoor! Doe wat je wil. Maar veroordeel andere moeders vooral niet ?

 2. 19 januari 2017 / 17:09

  zes keer per dag onder de douche???? he gatsiedarrie, wat smerig hier gaan ze om het uur hoor!!
  Ben er alleen nog niet uit hoe dat moet als ze naar school gaan, ik mag aannemen dat ze dan onder schooltijd gaan. EN dat ze daar dan allemaal hun eigen douchehokje hebben??

  • Linda
   Auteur
   19 januari 2017 / 23:06

   Ik moet altijd zo om jou lachen <3

 3. Hans Aarts
  19 januari 2017 / 20:44

  Vroeger gingen we één keer per week in bad. Overige dagen een washandje over je toet en je handen. Nooit gehoord dat ik stonk, andere kinderen ook niet. Het was normaal. Eczeem? Nooit van gehoord toen! Astma? Zelden. Overige ziektes? Vooral een snotneus, daar hield het wel bij op.

  • Linda
   Auteur
   19 januari 2017 / 22:51

   En kijk eens, je leeft nog steeds! :D

  • Eef
   7 april 2018 / 10:00

   Zo ging dat bij ons ook. Dat was de normale gang van zaken. Wij moesten in het begin nog naar het badhuis omdat we nog geen douche hadden.
   Inderdaad.laat ieder doen wat hij prettig en goed vind. Ik snap dat het heel druk is als je een baan hebt…… en vind er niets mis mee om niet alle dagen te douchen met de kinderen.

 4. 19 januari 2017 / 22:58

  Hahaha! Jij loedermoeder, foei! Maar ik kom wel gezellig naast je in het beklaagdenbankje zitten, mijn baby gaat soms maar eens per week. Dreumes wil elke avond na het eten, overslaan lukt niet! En ook ik sla wel eens een dag over hoor. Goed voor de weerstand.

  • Linda
   Auteur
   19 januari 2017 / 23:09

   En wedden dat je baby niet stinkt? Baby’s ruiken altijd lekker. Behalve als ze zichzelf onder hebben gekotst of hun poep in hun nek hebben zitten ;)
   Die van mij willen overigens ook wel vaker, maar ik krijg het badritueel niet korter dan ruim een half uur. Morgen is het vrijdag, dan mogen ze weer… zo lang als ze willen :)

 5. 20 januari 2017 / 00:04

  Bejaarden hebben volgens de thuiszorg ook maar ‘recht’ op twee keer douchen per week… Ik doe Anna ook twee keer per week onder de douche, vooral omdat haar haren anders vet worden. Verder was ik haar elke ochtend en poets ik haar tandjes en ze doet meestal twee dagen met haar kleren. Volgens mij komt dat allemaal nog uit de tijd dat we kraamhulp hadden die dat aanraadde.

  Ik sla overigens nooit over, ik móet echt elke ochtend douchen, anders word ik niet wakker. Verwend als ik ben ;-)

  • Linda
   Auteur
   20 januari 2017 / 16:15

   Maar dat je zelf doucht, dat is gewoon het voordeel van volwassen zijn en zelf keuzes maken :D Ik hang de vlag uit als ze zich straks zelf kunnen douchen en afdrogen ;)

   • Annette Klene
    7 april 2018 / 09:50

    Bij volwassenen ligt dat anders. Vanaf de pubertijd ga je transpireren en de een heeft er meer last van dan de ander. Kinderen, babies en jonge kinderen, hebben hier nog geen lkast van. Het droogt de huid alleen maar uit.
    Gewoon even wassen met een washandje kan geen kwaad.

 6. 20 januari 2017 / 08:30

  Mooi!
  Hier ook 2 die om de dag gaan. Zeker in de winter alleen maar goed!!

 7. Anna
  20 januari 2017 / 10:09

  Mijn kinderen gaan ook niet elke dag onder de douche. Je bent niet de enige. Het is makkelijk om over een ander te oordelen, maar mijn kinderen hebben beide een droge huid. De oudste heeft last van eczeem. Vooral als baby zat hij goed onder over zijn hele lijf inclusief open eczeem plekken in zijn gezicht. Dan heb je nog de wekelijkse zwemles en zoon gaat nu hij in groep 4 zit, na de gym douchen (2x per week).

  Zouden mijn kinderen onder de modder thuis zijn of ik merk dat ze stinken, natuurlijk gaan ze dan een keer onder de douche, maar de keren dat dat gebeurd in een jaar zijn op een hand te tellen.

  • Linda
   Auteur
   20 januari 2017 / 16:16

   En in de winter helemaal niet. In de zomer zet je ze in het badje in de tuin en spoel je ze een keer extra af. Klaar ;) <3

 8. 22 januari 2017 / 09:45

  Ik deel absoluut je mening!
  Mijn kinderen gaan 3x in de week in bad/onder de douche.
  Op de twee dagen dat ik vrij ben en in het weekend als hun vader weer thuis is. Ik vind dat genoeg!
  Rest van de week is het ‘gewoon’ wassen.

 9. 24 januari 2017 / 12:36

  Goed artikel! Ons kind gaat twee keer per week in bad. Een keer uitgebreid met haren wassen en de andere keer kort. Maar een keer per week het haar wassen schijnt ook nog beter te werken tegen luizen.
  De overige dagen gaat ze wel onder de douche, maar kort en alleen maar afspoelen met water. Ik smeer haar dan wel weer altijd in met huidolie of anders bodylotion.
  Ik heb zelf een geschiedenis van eczeem (vanaf 8 jaar tot en met ver in de twintig) dus ik vind het belangrijk om zeker niet té schoon te zijn. Maar precies wat je zegt. Iedereen moet het lekker zelf weten. Ik hanteer zelf altijd de ’te’-regel. Dus té schoon, té vies dat probeer ik dan weer te vermijden.

  • Linda
   Auteur
   25 januari 2017 / 21:12

   Dat vind ik een mooie, als het niet té is. Als ze hier onder de blubber binnenkomen of pindakaas in hun haren hebben gesmeerd, tsja… dan gaan ze echt wel een keertje extra ;)

 10. Mariska van Heel
  24 januari 2017 / 17:15

  Ach die discussie heb ik in het verleden helaas te vaak gevoerd. Nu laat ik het ook doodbloeden, ik maak toch zelf uit wat goed voor mijn huid is. Mijn dermatoloog raadde mij jaren geleden aan om maar max 2 keer p.w. te douchen ivm enorme eczeem en een te droge huid. Sinds ik dit trouw doe zijn mijn eczeem aanvallen stukken verminderd. De keren dat ik ze nog heb even 2 a 3 dagen magnesium olie erop en het is ook weer over. Volgens haar waren te schone kinderen en volwassenen ook vatbaarder voor allergieën.

  • Linda
   Auteur
   25 januari 2017 / 21:12

   Klinkt logisch, dat je dan vatbaarder bent. Want als je niks gewend bent en geen afweer hebt, word je sneller zieker :)

 11. Judith
  26 januari 2017 / 21:25

  hoera! peuter hier gaat ook maar 1-2x per week badderen/douchen. meer is echt niet nodig voorlopig. :-)

 12. Marjan
  6 april 2018 / 16:10

  Als je met klachten bij een dermatoloog komt is het eerste wat hij vraagt: “hoe vaak staat u onder de douche”? Als je elke dag gaat geeft hij meteen aan om drastisch te minderen. Ik douche zelf om de dag en in de winter om de 2 dagen. Dan zoek ik het ook nog zo uit dat ik de dag dat ik douche net bij een client gewerkt heb die rookt (want die stank vind ik echt vies). Verder zou ik zeggen: jij bent de moeder en weet heel goed wat goed is voor je kinderen :-)

 13. Margriet
  6 april 2018 / 21:27

  Ooh ik moet nog even reageren, al is het al meer dan een jaar later. Mijn kids gaan ook max 2x in de week onder douche. Met uitzondering van dagen dat er in bed wordt geplast ofzo.. haha. Enne… ik doe gerust een week met mijn broek hoor! We zijn weinig ziek, kinderen hebben nog steeds vriendjes op school, en voelen ons er allemaal lekker bij. :D

 14. Jessica
  7 april 2018 / 08:58

  Hier een moeder die haar dochter van 1 ook 2x in de week ik bad doet. En op woensdag gaan we altijd zwemmen dus dan wassen we daar de haartjes ff snel onder de douche. En vrijdag en zondag in bad, omdat we dan zeeën van tijd hebben.

 15. 7 april 2018 / 15:00

  Ik zag dat jullie last hebben van een schilferige extreem droge huid? Probeer alsjeblieft eens Dream Cream van de Lush (kun je ook online kopen, het Is even duur zo’n pot maar het Is het zooooo waard!), dit helpt mijn huid enorm. Ik douche zelf elke dag, omdat ik dat ook lekker vind. Mijn huid niet zo erg, hier helpt de crème van de Lush heel fijn bij. Je kunt hem ook op je gezicht gebruiken en Is speciaal ontworpen voor mensen met een gevoelige en schilferige huid. Ook op natuurlijke basis overigens wat ook echt super Is.

  Ik hoop dat het jullie kan helpen, ik weet dat zo’n huid niet fijn Is. ❤

 16. Chris
  7 april 2018 / 15:57

  Heerlijke blog. Als ik ooit kids heb gaan ze zeker niet elke dag onder de douche! Goed voor de weerstand en scheelt inderdaad tijd en stress. Fijn om te lezen dat er meer mensen zo denken, blijf lekker je ding doen :)

 17. Audrey
  7 april 2018 / 18:29

  1 of 2 keer per week gaat mijn dochter in bad. Verder gebruiken we een washandje. Na de zwemles.op school onder de douche. Na de.gymles een washandje. Vanwege een beperking is ze nog niet in staat zichzelf goed af te.drogen. Dus iedere dag zou zo veel tijd en energie kosten. Dan moet is er een og een pgb-er bij inhuren. Wij gingen vroeger ook maar 1x.per week en de rest met een washandje. Ging prima.

 18. Vanessa
  7 april 2018 / 21:52

  Mijn zoontje gaat om, 2dagen in bad hij is maar jaar of ik doe hem ik avond in bad of ochtend ik ga zelf om 2dagen dochce rest doe ik eige de wassen en zoontje ook

 19. 8 april 2018 / 08:40

  Geweldig artikel mooi geschreven. Mijn kids om de dag tenzij ik echt zweet ruik. En inderdaad we zijn te hygiënisch en dat is slecht voor het immuunsysteem. En kind is echt niet vies als het een dag niet heeft gedoucht. Vies van wat? Je hond of kat is viezer hoor die lopen regelmatig door stront en dat mag vaak wel op de bank of bed… En die gaan niet elke dag onder de douche. ??

 20. Petra
  8 april 2018 / 08:47

  Hier ook 2 a 3 keer per week, veel beter voor het milieu ook trouwens ?
  Hier moet ik ze er vaak aan herinneren dat ze een keer douchen, want 9 en 12, dus die regelen het zelf wel.

 21. sanne
  8 april 2018 / 11:27

  Ik ben een mama met een heel gevoelige huid en mijn partner heeft atopische dermatitis. Er is altijd tegen ons gezegd dat we alleen moeten douchen of in bad gaan wanneer het echt nodig is. zoveel mogelijk vermijden als je een gevoelige huid hebt.
  Ons zoontje (momenteel bijna 1 jaar) gaat maar 1xper week in bad. Voor de rest was ik hem met een washandje wanneer het nodig is. Er heeft nog nooit iemand gezegd dat ons zoontje stonk! :)
  Hij heeft buiten een paar droge plekjes een mooie huid dus ik wil het zo houden.
  Zolang je kindje niet elke dag in de modder speelt is het echt niet nodig om hem bloot te stellen aan zoveel water. Ik zal wel zien hoeveel het binnenkort nodig is om hem in bad/douche te stoppen.

 22. Hans Aarts
  8 april 2018 / 13:33

  Nogmaals: doe als ouders wat jíj het beste vindt, en waar jij je het lekkerst bij voelt. Maar draag dat niet uit als zijnde het beste, en ga al helemáál niet be- of veroordelen! Laat ieder fijn in zijn/haar eigen waarde!

 23. 9 april 2018 / 08:49

  Iedere ouder beslist wat het beste is voor hun kinderen, maar ik vind voor mezelf een dag niet douchen vies. Dus mijn kinderen gaan ook elke ochtend in bad. Ik ben nochtans geen hygiëne freak, maar na een ganse nacht zweten vind ik een douche/bad nu wel gepast, voor volwassenen en kinderen.

 24. Carin
  10 april 2018 / 12:57

  Hoelang hebben de mensen hier in Nederland een badkamer in huis. Ik kan mij herinneren dat mijn opa en oma in 1982 in een woning woonden waar helemaal geen douche in huis zat. Mijn opa en oma gingen elke zaterdag naar het badhuis om zich te douchen. Dus zo’n vijftig jaar geleden was het nog heel normaal om maar 1 x per week uitgebreid te douchen of badderen. Daarnaast zijn vele zeepproducten/creme’s/poeders helemaal niet goed voor ons, daar komen we nu ook pas achter, nadat dit een vlucht genomen heeft toen iedereen over een eigen douche/bad beschikte.

 25. Natascha
  10 april 2018 / 18:20

  Mijn oudste dochter douche’t elke dag maar de jongste niet die heeft ook een gevoelig huidje die douche’t on de dag ik vind een te schoon kind is een kind dat gauw ziek is mijn oma zij een kind hoord te smeren dus nee niemand is perfect en onze kinderen douchen ook niet elke dag mvg natascha

 26. Luanna
  11 april 2018 / 09:13

  Nou, ik heb meestal zo een ruzie met mijn dochter van 4 als ze moet douche! Ben blij als ze een keer in de week wilt! Mijn zoontje van 2 wilt elke keer als ie de douche ziet.
  Vaak heb ik er zelf ook geen zin meer in om ze na het eten nog te douche, dus doen we het maar niet.
  Bij mijn dochtertje komt het feit dat ze niet wilt ook omdat ze door haar vader, mijn ex, weleens in een ijskoud bad is gezet, want ze wilde geen warm water.. ze wilde geen warm water, omdat ze ook een weleens in een te warm bad gezet werd. Oftewel, ze is er bang voor.

 27. Tanja de Jong
  11 april 2018 / 20:07

  Mijn kinderen zijn ondertussen 20 en 16…niet iedere dag onder de douche en leven nog steeds! Juist daarom denk ik wel eens, want ze zijn allebei helaas “gezegend” met eczeem. Je wil niet weten hoe dit eruit ziet als ze iedere dag douchen, ze scheuren onder je ogen stuk! Ook nooit lekkere Zwitsal baby’s hier gehad, want dan zaten ze ook nog een onder de bulten. Laat iedereen maar lekker zijn gang gaan. En oh ja. Ik gebruik om die reden ook nog eens geen wasverzachter maar azijn in het laatste spoelwater van mijn was. Kun je na gaan hoe die van mij stinken! ;-)

 28. 12 april 2018 / 14:22

  Mijn kind is nu bijna 1 en gaat 1 keer per week in bad. De andere dagen gewoon even wassen met een washandje. Als hij echt heel vies is, dus de poep tot zijn nek zit gaat hij natuurlijk gelijk even in bad. Ik denk als hij straks ouder is en ook zelf helemaal alles gaat eten en buiten speelt in het zand ofzo, dan zal hij zeker vaker in bad gaan of onder de douche als hij zelf kan staan.

  Vind er niks vies aan op deze manier, het is helemaal niet zo gezond voor een babyhuidje elke dag in bad.

 29. Marina
  12 april 2018 / 21:52

  Mijn jongste schreeuwde moord en vrand bij alleen al het geluid van de douche. Alsof ik haar pijn deed. Nou, dan douche je pas alz ze vuil haar heeft. De rest vd dagen lekker waslapje en handjes wassen.

 30. dewie
  6 augustus 2018 / 01:05

  Ik lees dat veel mensen hier in de reacties zeggen ongeveer 2 keer per week te douchen. Maar stappen jullie de overige dagen in de douche om snel je lichaam te spoelen met water? Het wordt toch juist aangeraden om je geslacht elke dag te wassen? Hoe doen jullie dat? Ik douche zelf 2 keer per dag en ik heb helemaal geen last van een droge huid. Ik gebruik ook geen creme, maar ieder zijn huid is anders.

 31. Dd
  30 december 2018 / 00:25

  Ik heb 2 kindjes 1 van 3 en 1 van 7 maanden mijn kinderen gaan elke ochtend standaard tussen 7 en 8 uur sochtens in bad en dan begint de dag iedereen zegt dat het zoveel tijd en stress kost als het een ritueel is ben je er zo mee klaar voor ons elke dag dragen ze schone kleren en ik veroordeel niemand ieder heeft zijn eigen ritueel maar dit werkt voor mijn prima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.