Home » Entertainment » Lifehacks » 7 tips waarmee jij Sinterklaas overleeft (en je portemonnee ook)

7 tips waarmee jij Sinterklaas overleeft (en je portemonnee ook)

sinterklaas, cadeaus

Zeg ouders, valt het jullie ook op? Dat op het moment wanneer Sinterklaas voet aan wal zet, en de kinderen braaf zouden moeten zijn, ze veranderen in relschoppende, vuurspuwende draken die dan ook nog verwachten te krijgen wat ze op hun verlanglijstje hebben gezet? Vinden jullie deze periode tussen de cadeautjes kopen, schoentjes zetten en vechtende bloedjes van kinderen ook zo’n beproeving?

Ik ook, maar ik heb zo langzamerhand wat tips bij elkaar gescharreld die mijn Sinterklaas wat gemakkelijker én goedkoper maken!

1. Budgetteren

Als we niet oppassen, kost de tweede helft van het jaar ons handenvol geld. De oudste is eind september jarig. Dan komt papa’s verjaardag, Sinterklaas en zodra die zijn hielen heeft gelicht, verjaart de jongste. Daarom besloot ik al gauw te budgetteren. Wat is het budget voor een verjaardag? Wat geven we uit per kind aan Sinterklaas? Het is aan ieder voor zich om te bepalen wat je wil uitgeven natuurlijk. Wij houden ons strak aan het budget.

En weet je? Dit jaar bleven we door onderstaande tips zelfs onder het budget! Je kunt er dan natuurlijk voor kiezen om nóg meer te kopen voor je bloedjes, maar als ze allebei al voldoende krijgen, kun je er ook voor kiezen om het apart te zetten. Want kinderen hebben nog geen besef van wat iets kost of hoeveel geld je aan ze uitgeeft, dus 5 kleine goedkope cadeautjes is nog altijd méér dan één groot duur cadeau.

2. Slim inkopen

Weet je dat heel veel speelgoed in prijs omhoog gaat zodra de zomervakantie is afgelopen? En dat in januari héél veel speelgoed de uitverkoop in, en Marktplaats op gaat? Je moet er misschien niet aan denken, maar veel speelgoed is goedkoper in januari en in de zomer. Dus houd, terwijl je nog lig te bakken in de zon aan het strand, de speelgoedwinkels en marktplaats even in de gaten.

Bijkomend voordeel is natuurlijk dat je niet in één keer klauwen vol met geld hoeft uit te geven in november en december. Zo spreid je je uitgaven en vang je die gemakkelijker weer op. Wij begonnen dit jaar in augustus, want toen wist ik een beetje wat ze écht leuk vonden. Als je in januari iets koopt en je hebt er in december niets meer aan… dat leek me niet zo handig.

3. Tweedehands speelgoed

Ik heb twee jongens van 4 en bijna 3. Dat betekent dat het speelgoed stuk gaat, in de zandbak terecht komt of helemaal spoorloos verdwijnt. Maar blijkbaar zijn er ergens kinderen die uiterst netjes met hun speelgoed om gaan, want Marktplaats staat er vol mee. Zeker in de Duplo en Lego periode vinden wij dit een uitkomst! Niet alleen de losse bakken stenen staan erop, maar ook complete setjes die je dus voor een derde van de winkelprijs kunt overnemen. Zelfs met de verzendkosten erbij is het goedkoper. Wij maken dankbaar gebruik van Marktplaats tijdens de feestdagen én in januari/februari, wanneer heel veel speelgoed dat toch niet zo goed beviel stukken goedkoper, inclusief de verpakking, wordt aangeboden!

Vind je die verzendkosten maar niks? Ga eens op zoek op Facebook naar een verkoophoek, of vraag en aanbod-groep bij jou in de buurt.  Die zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Stel ook eens de vraag in de groepen wanneer je op zoek bent naar een specifiek iets. Wellicht is er iemand die de speelgoedkast nog moet opruimen, en die het nog heeft liggen. Omdat het in de buurt is, bespaar je de verzendkosten.

Wil je toch  ook een keer iets nieuws kopen voor je kind? Tuurlijk. Ik ook. Ik ga altijd eerst naar de Action. Soms hebben ze daar namelijk A-merken voor de helft van de prijs van wat je in een reguliere (web)winkel betaalt. Zo kocht ik een setje Play Doh voor 4 euro. Bij een gerenommeerd speelgoedwarenhuis was ik bijna het dubbele kwijt. Score! En houd ook vooral de acties in de gaten. Ik heb de helft ingeslagen bij het Kruidvat, in het 20% korting weekend.

4. Slim verkopen!

Verkoop door het jaar heen ook speelgoed waar je kinderen niets meer mee doen. Buitenspullen verkoop je in de lente en de zomer, wintersp
ullen en populair speelgoed vanaf september tot november. Als je je even verdiept in welk speelgoed populair is in welk seizoen, kun je er een goede prijs voor krijgen. Zo bouw je een leuk spaarpotje op voor de decembermaanden.

Verkoop je spullen op Marktplaats of een verkoophoek in de buurt. Via Facebook is er een wildgroei aan groepen in jouw buurt. Wil je meer kans maken op verkopen, sluit je dan ook aan bij de verkoophoeken en vraag en aanbod sites in naburige plaatsen. Hier leverde dat een aantal tientjes op. Ja, zelfs mijn kinderen slopen niet alles :)

5. Webwinkels

Kijk, ik werk 4 dagen, in de avonden en weekend steek ik nog een hoop uren in mijn eigen onderneming en als ik overdag thuis ben, entertain ik twee kleine handenbindertjes. De uren die ik dan mogelijk kan shoppen zijn op zaterdag of een koopavond, wanneer half Nederland besluit hetzelfde te doen.

Aangezien ik dat niet zo zag zitten, besloot ik het dit jaar helemaal anders te doen. Ik bestelde ALLE cadeaus online. Het heeft een paar voordelen:

  • Je weet wat je wilt en kunt online shoppen voor het goedkoopste alternatief (maar let op de verzendkosten), in plaats van dat je in één winkel alles moet kopen tegen hogere prijzen.
  • Google eens op kortingsacties van de webwinkel waar je aan het shoppen bent. Soms heb je mazzel en vind je een kortingscode voor gratis verzendkosten of 10% korting! (Ohja, en bestel je wel eens wat via Bol.com? Dikke kans dat je een cadeaubon van een paar euro hebt gekregen omdat ze jarig zijn. Gebruiken dus!)
  • Je bent alleen al goedkoper uit omdat je niet afgeleid wordt door dat uiterst schattige voorleesboekje of stoere autootje wat je kind ook echt MOET hebben (en waardoor je toch je budget overschrijdt)
  • Alles wordt gewoon bij je thuis afgeleverd. En je kunt meestal ook nog wel aangeven via de webwinkel wanneer je het wil laten bezorgen. Zijn je kinderen van het nieuwsgierige type? Spreek dan met je buren, een goede vriend of familie af dat je het daar kan laten bezorgen.

Het grootste nadeel? Je moet het meeste zelf inpakken (als ze geen inpakservice aanbieden, maar soms moet je daar extra voor betalen). Of je bent nét even weg als de bezorger langs komt. Bestel dus op tijd!

6. Schoen zetten en schoencadeautjes

Ik vind schoencadeautjes stom. Ik vind namelijk dat mijn kinderen al genoeg verwend worden op en rond 5 december. Ok, dit jaar hebben ze een schoencadeautje gekregen omdat Monster!1 voor het eerst naar school ging en ik het sneu vond als hij niets had om over mee te praten, maar that’s it. Overigens bood de Action wederom uitkomst en hebben ze beide een cadeautje van onder de euro gehad.

Mijn kinderen zijn zielsgelukkig als ze eens per week hun schoen moeten zetten (“Sinterklaas heeft een schema jongens, en kan niet op alle plekken tegelijk zijn.”) en daar wat pepernoten met een snoepje in vinden. En dat er in de klas dan kinderen zijn die elke dag hun schoen zetten… soit. Ik liet me al genoeg meeslepen met dat ene cadeautje.

7. Neem een dag vrij!

Doe jezelf ook vooral een plezier, en neem een dag vrij. Vrij van je gezin, vrij van je werk, vrij van alles. Regel een oppas of oma, vertel je man dat je vandaag niet te bereiken bent en ga op pad. Ga doen wat je leuk vindt. Ga een stuk wandelen, winkelen (geef jezelf een budget ;)), naar de sauna, of sluit jezelf op met een boek. Ik ontsnapte zelf even uit de sinterklaas stress door samen met mijn moeder een dagje te gaan winkelen — voor mezelf.

Ontsnap even aan de rellende kinderen en laadt de energie even op. Daar worden jij, Sinterklaas, én je kinderen een stuk leuker van :)

Wat is jouw ultieme tip om Sinterklaas te overleven?

Volg:
Delen:

5 Reacties

  1. 26 november 2016 / 09:11

    Super handige tips! December is zo’n dure maand! Ik heb voor mijn jongste LEGO friends tweedehands aangeschaft. Leuke blog heb je trouwens!

    • Linda
      Auteur
      27 november 2016 / 12:09

      Dankjewel! Wij schaffen veel Lego ook tweedehands aan. En toen ze nog in de Thomas Trein fase zaten, heb ik goedkoop heel veel houten treintjes uit China laten komen via Ebay. Het zijn dan wel nepperds, maar dat zagen zij toch niet en 3 euro versus 19 euro vind ik nogal een verschil ;)

  2. 26 november 2016 / 09:29

    Goede tips! Sinds een tijdje doe ik ook online aankopen voor sinterklaas. Dat deed ik voorheen dus nooit. Het is dat ik op tijd begin met de inkopen!

    • Linda
      Auteur
      27 november 2016 / 12:06

      Twee jaar geleden deed ik nog half-half, vorig jaar is het eerste jaar dat ik alles online kocht, inclusief tweedehands. En dit jaar heb ik er een sport van gemaakt om het zo goedkoop mogelijk te doen. Aldoende leert men :) Ik vind het zó fijn dat ik niet meer in die lange rijen voor de kassa hoef te staan, of gefrustreerd hoef te zijn als iets nét is uitverkocht of ze het niet hebben ;)

  3. 1 december 2016 / 17:46

    super handige tips! Ik heb geen kinderen maar loop stage bij de kleuters en het worden inderdaad draken ;) maar het blijft een leuke tijd! Ik probeer ook altijd zo goedkoop mogelijk leuke cadeautjes te kopen met het lootjes trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.