Home » Entertainment » 10 onverwachte voordelen van het ouderschap

10 onverwachte voordelen van het ouderschap

see, say, hear no evil, kinderen, strand

Ouder zijn is niet gemakkelijk. Je hebt een kind waarvoor je verantwoordelijk bent en dat kind neemt jouw verantwoordelijkheid niet zo serieus. Waardoor je het idee hebt steeds maar achter de feiten aan te rennen, politieagent te moeten spelen en schermen met een onaflatende stroom dreigementen waarvan jij en je kind weten dat je ze toch niet allemaal uitvoert.

Maar er zijn ook een aantal onverwachte voordelen van het ouderschap. Ik vroeg me wel eens af wat ik er voor terug krijg, en wanneer dan… naast de knuffels, kussen en diverse beledigende complimenten (“mama, je hebt een lekker kontje maar hij is wel een beetje dik”) zijn er nog een aantal “perks” die je van tevoren misschien niet bedacht had.

1. Altijd een excuus als je onder een feestje uit wil komen

Heb je geen zin in een feestje? Geen probleem. Je kind heeft nogal eens vervelende nachten waardoor je amper aan je slaap toe komt. Wie weet is het een beetje jengelig. Misschien komt er een verkoudheid aan? Of je hebt simpelweg geen oppas kunnen vinden. In any case, er is dus altijd een reden te bedenken om niet naar een feestje te gaan. Dus bel maar op en zeg het af.

2. Of een excuus om vroeg te vertrekken

Ben je toch naar dat feestje gegaan en zijn je kinderen erbij? Geen probleem. Ook dan kun je je kind als excuus gebruiken. Zeker als je nog een jonger kind hebt zijn de slaapjes misschien lastig in te plannen als je weg moet, maar tijdens een feestje? Geen probleem. Je moet naar huis. Want je kind moet slapen, anders is hij de rest van de dag chagrijnig. Bonuspunten als je een begrijpende blik van een andere moeder ziet.

3. Omarm je incompetenties

Je weet hoe moeilijk het moederschap is en kunt dat helemaal omarmen. Iedereen vertelt je hoe je het jezelf niet zo moeilijk moet maken, dat iedere ouder maar wat doet en we allemaal ons best doen: neem dat advies ter harte. Zes uur Dora achter elkaar? 3 uur op de Ipad? Alweer pizza als diner en eens per week in bad? Geen probleem. We doen ons stinkende best, jongens.

4. Te laat komen is geen probleem

Te laat komen is geen enkel probleem meer. Immers, je hebt een kind. Het concept tijd bestaat voor jou niet meer. Dat op het moment dat hij net zijn schoenen en jas aanheeft toch nog even moet poepen. Of waarvan de lievelingsknuffel die mee móét op miraculeuze manier is verdwenen. Die jouw sleutels op slinkse wijze hebben verplaatst zodat je niet weg kón. Wat is jouw excuus?

5. Je kind als excuus voor vlekken

Vlekken op je kleding: maakt het uit of je ze zelf hebt gemaakt? Negen van de tien keer is het een vlek veroorzaakt door je kind. Dus als je zelf een keer een hap met muesli hebt geknoeid of wat tandpasta op je trui hebt gesmeerd wil je kind vast wel even zondebok spelen. Cue begripvolle knikjes van andere ouders. Ze voelen je pijn, echt.

6. Je slechte grappen worden gewaardeerd

Erg goed voor je zelfvertrouwen, zo’n kind. Trek je meest flauwe grappen uit de kast en je hebt een erg fijn publiek. Ze vinden je hilarisch. Je hoeft eigenlijk alleen maar poep te zeggen en ze liggen de komende twee minuten dubbel van het lachen. Gratis tip: Leer ze niet de okselscheet. Daar krijg je spijt van. Geloof me.

7. Kind als excuus om een gesprek te verlaten

Feitelijk hóéf je ook nooit meer sociale gesprekken aan te gaan. Als tante Ans van 80 tegen je begint te klagen over haar aambeien, luister je dat een paar seconden beleefd aan om vervolgens te zeggen: “Ik moet even bij Truusje kijken.” Want iedere ouder weet dat een stil kind niet veel goeds in de zin heeft.

8. Je kan je Disney films weer uit de kast trekken

Je hebt eindelijk tijd om al je Disney en andere tekenfilms  ongegeneerd te kijken. Misschien wel eerst in het Nederlands, maar who cares. Of je kinderen moeten maar gewoon meteen gaan oefenen in het Engels. Voor hun zevende levensjaar pikken ze een tweede taal namelijk heel gemakkelijk op.

9. Je ontdekt kwaliteiten die je eerder niet had

Superman is er niets bij. Superman is een watje. Supermama, dat is het echte werk! Je hand-oog coordinatie is met 100% toegenomen. Die bekers die bijna omgaan trek jij nog even snel weg. Alsof je nooit anders gedaan hebt doe je alles met maar één hand, want op je andere arm zit een kind. Daarover gesproken, heb je die spierballen in je draagarm wel eens gevoeld? En met die ene hand doe je 10 dingen tegelijk op naar 5 uur slaap. Powervrouw!

10. Je gaat de schaar in je keukenla opnieuw waarderen

Je gaat een schaar in een heel ander licht bekijken. Het is niet alleen om papier of stof mee te knippen. Nee, het is de perfecte tool voor een Supermama die alles met één hand kan. Pannenkoeken in stukjes knippen, korstjes van boterhammen knippen, pizza, kip, kauwgum uit het haar van je kinderen halen… waar had je ook alweer messen voor?

Eigenlijk moeten we onze kinderen dus enorm bedanken. Zonder hen was het ouderschap toch heel iets anders geweest.

Welke onverwachte voordelen van het ouderschap mis je nog in bovenstaand lijstje?

Volg:
Delen:

2 Reacties

  1. 26 januari 2018 / 07:35

    Haha, zo waar! Ik gebruik ze allemaal die excuses ;)

  2. 7 februari 2018 / 22:37

    Hahaha zo grappig. Ik heb de excuusjes al eens gebruikt en idd het werkt wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.