Home » Entertainment » Hoe benader je een moeder met schoonmaakwoede?

Hoe benader je een moeder met schoonmaakwoede?

schoonmaken, moeder met schoonmaakwoede

Je kent het wel. Je ziet een papiertje op de grond. Dat raap je op. Dan zie je de keuken. Hm, die kan ook wel een opruimbeurt gebruiken. Maar als de keuken schoon is, kan de woonkamer niet achterblijven. Voordat je het weet, ben je woest aan het schoonmaken en boos op alles en iedereen omdat ze geen poot uitsteken om ook ooit eens iets te doen.

Vaak maken zowel de kinderen als je man het er niet beter op. Ze snappen het niet en worden alleen nog maar irritanter. Laten terwijl je bezig ben, nog her en der een papiertje vallen. Dus je schoonmaakwoede wordt ook nog óf verbaal, of passief agressief gedeeld met je gezinsleden. Want je staat het weer alleen te doen en het is goddorie niet eens jouw visite die straks komt. En dan word je nog giftiger en laten we eerlijk zijn, dat is voor jezelf nog het allervervelendst en vermoeiend.

Moeders, ik voel jullie pijn. Dus is het tijd om de man een beetje wijzer te maken. Dus geef het scherm waar je dit op leest even door aan je partner, zodat hij weet wat hij moet doen als jij weer eens last hebt van instant schoonmaakwoede.

Zo benader je een moeder met schoonmaakwoede

Beste man,

Een moeder met schoonmaakwoede is te vergelijken met een wild dier. Zij is een wezen waarin normale moeder verandert als ze zo’n tien minuten bezig is met schoonmaken. Je vindt ze meestal in het weekend en/of net voordat er visite komt.

De meeste moeders met schoonmaakwoede zijn niet te benaderen. Meestal zijn ze onvoorspelbaar. Ze reageren venijnig wanneer een persoon ze benadert, vooral als het gezinsleden betreft die het huis in deze staat hebben gebracht.

Als je het toch wilt proberen, gebruik dan onderstaande stappen. In de ideale situatie kom je  er zonder kleerscheuren vanaf, maar ik bied geen garanties.

1 – Observeer op afstand.

Je gaat niet zomaar naar een wild dier toe. Zeker niet als ze naar je blazen, grommen of grauwen. Een moeder met schoonmaakwoede kan dat gedrag ook vertonen. Let op haar lichaamstaal om haar mate van boosheid te peilen.

Let ook op tekenen van irritatie. Dat kunnen bijvoorbeeld diepe zuchten zijn. Of de diepe frons in haar voorhoofd. Of een gemompelde “wat de fuck?” Als ze met een van haar ogen gaat trekken, kan de situatie escaleren.

In het geval dat ze zinnen gaat zeggen als: “Waar hebben we überhaupt wasmanden voor?” of “Waarom weet niemand hier hoe de stofzuiger werkt?”, maak je dan snel uit de voeten. Onthoudt wat ze zegt, en denk eraan dat je in het vervolg je kleren in de wasmand gooit om herhaling te voorkomen.

2 – Houdt rekening met de omgevingsfactoren.

Ben extra op je hoede wanneer ze nog niet gegeten heeft of extreem moe is, zoals wanneer ze de de halve nacht wakker is geweest voor jullie kind. Terwijl jij lag te tukken omdat je het niet hoorde. Dan kan ze agressiever zijn dan gewoonlijk. Haar favoriete eten of drinken kan dan helpen, maar het is geen garantie tot succes.

3 – Trek haar aandacht.

Beweeg langzaam, blijf kalm en gebruik een kalmerende stem. Laat haar niet schrikken, want dat maakt haar boos.

Het kan zijn dat ze naar harde muziek luistert. Zet dit niet zomaar een stuk zachter, maar doe dat langzaam. Probeer eerst haar aandacht te trekken wanneer je haar benaderd. Wanneer ze oordopjes in heeft, trek deze dan nooit, maar dan ook NOOIT uit haar oren. Het gevolg daarvan is een frontale aanval van epische omvang.

4 – Verontschuldig je voor je bestaan.

Als je haar aandacht getrokken hebt, begin dan met het verontschuldigen op een veilige afstand. Ga diep door het stof. Zeg sorry voor alles wat ze vindt dat je niet hebt gedaan. Misschien zelfs op je handen en knieën, zodat je minder als een bedreiging en een irritatiefactor overkomt.

Trouwens, doe het maar niet op je handen en knieën. Want dan is het lastiger voor je om te vluchten, als ze toch aanvalt.

5 – Kopieer haar gedrag (als in, doe een klusje).

Als je het gedrag van een moeder met schoonmaakwoede kopieert, voelt ze zich minder geïrriteerd. Dus pak een spons, een bezem, wat kleren van de grond, doe gewoon iets, en je hebt meer kans om haar te kunnen benaderen. (tip: als je dit doet voordat ze in schoonmaakwoede is ontstoken, kun je het meestal voorkomen).

Het spreekt voor zich dat als ze op dat moment aan het eten is, je nooit bij haar voedsel in de buurt moet komen. Da’s voor je eigen veiligheid. Leeg in plaats daarvan de vuilnisbak in de keuken.

6 – Ben extra beleefd.

Gebruik het woord “alsjeblieft” zo vaak mogelijk. Wat je ook doet, ga geen semi-grappige opmerkingen lopen te maken om ontploffingsgevaar te voorkomen. Zeg dus nooit: “Waarom plakt de vloer zo?” als ze net bezig is met schoonmaken. Zeg nooit als grapje: “Hey, je bent hier wat vergeten.” Dan ontketen je een oorlog van nucleaire omvang.

7 – Vermijd direct oogcontact.

Dit is heel belangrijk. Kijk naar iets anders. Probeer niet haar blik vast te houden, want dat kan ze opvatten als een vorm van dominantie of een uitdaging, en het kan leiden tot een frontale aanval met de dweil of stofzuiger.

Verder kan direct oogcontact leiden tot boosheid en een heleboel beschuldigende vragen zoals “Wat is zo moeilijk aan het afspoelen van je eigen bord en het in de vaatwasser zetten?” “Waarom kan niemand in dit huis zijn kleding in de wasmand gooien?” “Weten de mannen in dit huis wel hoe ze moeten richten?!”

8 – Trek je terug als het moet.

Als de moeder met schoonmaakwoede naar je schreeuwt of tegen je begint te praten terwijl ze haar kiezen op elkaar klemt, blijf dan kalm en loop langzaam achteruit. Als je kalm blijft, kun je hoogstwaarschijnlijk ontsnappen zonder kleerscheuren.

Volg je deze stappen, en je hebt een grotere kans om een moeder met schoonmaakwoede te benaderen. Het is echter geen garantie, want ze zijn enorm instabiel. En als ze zich realiseert dat je haar alleen maar hebt lastig gevallen met de vraag of ze weet waar iets ligt, of enkel iets over jezelf wil vertellen, kan niemand voorspellen hoe ze daarop zal reageren.

 

Bron: Scary Mommy

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.