Home » Entertainment » Lifehacks » Nooit meer strijken in 5 simpele stappen

Nooit meer strijken in 5 simpele stappen

was, niet strijken, kinderkledingIk heb het her en der al eerder een beetje gezegd, maar ik ben dus best lui als het op huishouden aan komt. Wat niet hoeft, doe ik niet. En waar ik een hekel aan heb delegeer ik heel graag, of ik probeer het vakkundig te omzeilen. Strijken is een van die dingen die ik, al zeg ik het zelf, meesterlijk heb ontweken.

Ik heb mijn strijkijzer al jaren geleden aan de wilgen hangen. Daar hangt ie heel mooi. Maar nu even serieus, ik zou je op dit moment niet eens kunnen vertellen waar mijn strijkijzer is. Hij is gewoon kwijt. Ik strijk namelijk al jaren niet.

Voordat de perfecte moeders briesend van afschuw met hun vingertjes gaan wapperen: relax. Mijn Monsters zitten helemaal niet zielig verkreukt als kleine verschoppelingetjes op de opvang. Integendeel, ze lopen er keurig bij. Want ik heb een methode. Wil jij ook nooit meer strijken? Lees dan het geheim waardoor jij je strijkijzer naast de mijne in de boom kan hangen.

Stap 1: Wassen

Stop je trommel niet tot de nok toe vol. Soms gemakkelijker gezegd dan gedaan, ook voor mij. Want het zou fijn zijn als deze broek óók nog even mee kon. Of dat knuffeldekentje van mijn oudste, die moet ook weer eens. Gelukkig ben ik gezegend met een wasmachine waar ik 7 kilo in kan proppen. Maar soms lonk ik een beetje naar die 10 kilo varianten…

Heb je wel eens gelezen dat je om niet te hoeven strijken, niet te hoog moet centrifugeren? Onzin. Die van mij gaat altijd op de hoogste stand. Want dan is ie sneller droog en ben ik dus sneller klaar. Overigens gebruik ik wel wasverzachter, dat schijnt ook te helpen tegen kreukels. En sommige wasmachines hebben een kreukvrij knop. Wat let je überhaupt om die te gebruiken? ;)

Was klaar? Niet te lang nat in de wasmachine laten liggen, om extra kreukels te voorkomen. En liefst zo snel mogelijk….

Stap 2: Was ophangenwas ophangen, wasrek

Want als je je was goed ophangt, heb je de strijd al driekwart gewonnen. Sla je was goed uit, trek die broekspijpen recht, rek die mouwtjes even uit, dan heb je de grootste vouwen namelijk al weg. Hang het dan ook strak op aan je waslijn of wasrek. Met wasknijpers of zonder, het kan allebei (maar met knijpers heb je natuurlijk wat extra kreukjes straks). Goed uitspreiden van het kledingstuk is key. Want als je je kledingstukken vervolgens weer verfrommeld op je rek, kun je weer opnieuw beginnen.

Gooi je het liefst alles in de droger? De meeste drogers hebben wel zo’n kreukvrij optie. Werkt hier in ieder geval als een zonnetje. En als je niet helemaal gerust op die functie bent, kies dan voor standje kastdroog. Dan kun je daarna namelijk nog iets van de kreuken eruit strijken met je handen.

Stap 3: Vouwen

Ik vouw altijd rechtstreeks vanaf de waslijn. De voorzolder is namelijk mijn washok. Ik heb daar een heel fijn werkblad waar ik alles op kan vouwen en waar de rekjes naast staan, dus misschien ben ik wat bevooroordeeld. Terug naar vouwen. Gooi je was dus niet terug in de wasmand om het vervolgens een nachtje te laten staan, want dan grijpen die krengen hun kans voor een extra kreuk. Gewoon om je te pesten. Nee, meteen opvouwen die handel. Spreid de kledingstukken goed uit en trek ze nog even strak. Met je handen kun je namelijk de meeste vouwen er wel uit strijken.

Ook tijdens het vouwen trek je de puntjes nog even strak, en zorg ervoor dat je de mouwen ook helemaal ontkreukt en netjes opvouwt. Er zijn overigens op internet veel filmpjes te vinden hoe je goed en snel kan vouwen. Kijk hier bijvoorbeeld hoe je snel een T-shirt vouwt. Hij werkt echt :)

Stap 4: Gebruik het gewichtwas vouwen zonder strijken, kleding

Sommige kledingstukken, zoals bepaalde longsleeves en T-shirts, zijn wat kreukgevoeliger dan andere. Geen probleem. Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd, ben je al een heel eind op weg. Vouw het shirt dus zo strak als je kan op, en leg het dan onder op de stapel. Dus zware truien, andere shirts en spijkerbroeken er bovenop. Zo raak je in de kast nog een aantal kreukels kwijt.

Als je voldoende hoogte hebt, kun je kleding het beste op de kop ophangen. Zeker bij sweaters en spijkerbroeken trekt het gewicht van de kledingstukken de kreukels er zelf uit, handig hè?

Stap 5: sommige kleding niet kopen? Of….

Tja, dit is misschien niet zo’n populaire stap. Bloesjes en linnen broeken, die kreuken gewoon veel te snel. Ik heb welgeteld twee bloezen en een linnen broek, en die heb ik bijna nooit aan. De linnen broek is volgens mij na de eerste keer dragen nooit meer uit mijn kast gekomen. Het is gewoon teveel gedoe om dat kreng kreukvrij te krijgen (en is het eindelijk gelukt, heb je ‘m aan… stap je uit de auto en je hebt weer vouwen waar ze niet horen).

Maar er zijn wel wat trucjes die je kunt proberen, en die bij mijn bloezen in ieder geval vaak wel helpen. Als je die namelijk direct op een hangertje te drogen hangt en ze dicht knoopt, heb je kans dat er nog wat kreukels spontaan verdwijnen. En strak trekken natuurlijk: hoe minder kreukels er in zitten bij het drogen, hoe beter. Of heel even een paar minuten in de droger, dat wil ook nog wel eens helpen.

Trek je een bloes helemaal verfrommeld uit de kast? Hang hem in de badkamer terwijl je aan het douchen bent. Jij wordt schoon en je bloes wordt gestoomd. Win-win! Er zijn overigens ook strijkvrije overhemden, zag ik laatst ergens. Wat let je?!

Als je alle stappen volgt, hoef je net als ik nooit meer te strijken. Graag gedaan! :)

Hebben jullie nog meer tips om nooit meer te hoeven strijken?

Volg:
Delen:

13 Reacties

 1. Mariska van Heel
  4 februari 2017 / 09:23

  Ik hoef nooit te wassen of strijken, dat is mijn man’s domein ?. Maar ik weet dat hij eigenlijk doet wat jij als tips geeft dus hier zitten we op de goede weg. Euhm linnen mag toch juist gekreukt zijn? Uit de was word het gestreken en daarna is het go with the flow ? in ieder geval bij mij.

  • Linda
   Auteur
   4 februari 2017 / 12:03

   Haha, goed bezig! En nouja, dat strijken weiger ik pertinent dus. Dus geen linnen voor mij ;)

 2. 4 februari 2017 / 13:23

  Handige tips! Ik hang zelf bijna al mijn kleding op aan hangers. Kost wel wat extra ruimte in de kast maar scheelt veel kreukels.

 3. 4 februari 2017 / 14:35

  Hier ook een niet strijkende, strak ophangende en strak opvouwende moeder. Bevalt prima! ?

  • Linda
   Auteur
   4 februari 2017 / 22:58

   Het maakt mijn was een stukje fijner ;)

 4. 6 februari 2017 / 13:02

  Handige tips. Ga ik eens proberen. Als ik kleding koop probeer ik er ook op te letten dat ik er niet veel aan hoef te strijken.

 5. 6 februari 2017 / 14:50

  Ik koop ook echt geen linnen, vreselijk! Voor de rest doe ik het ook een beetje zoals jij het doet;)

 6. 7 februari 2017 / 10:28

  Ik hang de was direct aan een hanger aan de waslijn. En eerst sla ik het goed uit en trek de kreukels er uit. Werkt prima : ) Ik strijk nooit.

 7. Nettie
  30 januari 2022 / 15:00

  Wat een gezellig verhaal. Een kleine opmerking: “Want als je je kledingstukken vervolgens weer verfrommeld op je rek, kun je weer opnieuw beginnen.” Het woord verfrommelt moet met een T, beste … Linda?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.