Home » Entertainment » Reviews » Split and Sit: dé oplossing voor autoritten met kinderen

Split and Sit: dé oplossing voor autoritten met kinderen

merlin dik, waaier, split and sitKen je dat? Dat je op pad gaat met je kinderen in de auto en dat je de halve rit als bestuurder omgekeerd in je stoel zit om je kinderen uit elkaar te trekken? Dat je hartenlapjes elkaar de hersenen inslaan en het bloed onder je nagels vandaan trekken terwijl jij probeert te manoeuvreren door het drukke verkeer? Say no more! Met de Split and Sit heb je nooit meer discussies over “HIJ ADEMT MIJN LUCHT!” of “Maham, hij kijkt naar me! Dat wil ik niet!” Nou ja, in ieder geval niet in de auto.

Het is zoiets waarvan je denkt: waarom heb ik daar niet aan gedacht? Zo’n ding waarvan je waarschijnlijk  al na een paar keer gebruiken nooit meer zonder kan. Want lange autoritten, die maken we veel. Waar wij in het midden van het land zitten, wonen beide grootouders in de uithoeken. Da’s dus minimaal anderhalf uur in de auto. En wat te denken van de autovakanties naar Spanje of Italië? Gaan we dus echt niet doen hoor. Ik word al moe bij het idee.

Toen ik vorige week (alleen) in de auto zat, hoorde ik een interview op de radio met Merlin Dik, de uitvindster van de Split and Sit. Ik was meteen laaiend enthousiast. Want ja, ik ben dus zo iemand die halverwege de autorit bijna jankend van onmacht dreig om dan maar niet naar oma en opa te gaan als ze nou niet eens kappen met elkaar te vervelen. Zo iemand die de auto wel eens stil heeft gezet om van ellende een van de kinderen maar op de voorstoel te zetten. En waarna je dus constant aan het waarschuwen bent dat ze overal vanaf moeten blijven. Een uitputtingsslag dus.

Het interview over de Split and Sit was dus gelijk een Halleluja-moment: Dat MOET ik hebben!

Wat is de Split and Sit?

Merlin laat het zelf even zien:

De Split and Sit is een in- en uitklapbaar scheidingswandje in de vorm van een waaier, gemaakt van stevig karton en papier.  Je kunt het tussen de kinderen in zetten en is simpel uit te klappen, zodat ze beide een plekje voor zichzelf hebben. Ze zien elkaar niet en laten elkaar met rust. Het ontwerp is neutraal wit, zodat het zo min mogelijk uitnodigt om er met de kleine kinderhandjes aan te zitten.

En helemaal mooi: als de Split and Sit versleten is, kan hij gewoon bij het oud papier. Maatschappelijk verantwoord, dus, met het oog op de toekomst van onze kinderen. Tegelijkertijd is dit een veilig materiaal. Mocht je een keer een ongeluk hebben (laten we daar maar even niet vanuit gaan, maar toch), dan zal je kind niet ook nog zijn hoofd stoten aan de waaier.

Geschikt voor welke auto’s?

Het scheidingswandje is geschikt voor grote en kleine auto’s. De waaier is zo gemaakt dat hij scheef loopt en dus niet in de weg zit voor de bestuurder of bijrijder. Je houdt ook vrij zicht in je achterspiegel, ook erg prettig. Er zijn maar twee voorwaarden: Er moet ruimte tussen de hoedenplank en de kofferbak zijn, en ruimte tussen de rugleuning van de achterbank en de kofferbak.

De Split and Sit-cassette met de waaier wordt namelijk met een riempje vastgezet. Dit riempje moet door deze twee ruimtes heen gestoken kunnen worden. Ik deed alvast een rondedansje, mijn auto is geschikt!

Bestel en steun een goed doel!

Wat ik persoonlijk een mooie aanvulling vind: Van elke verkochte Split and Sit gaat een euro naar een goed (kinder)doel. Elk jaar wordt een nieuw goed doel gekozen. Dit jaar gaat de deelopbrengst naar Stichting Kinderen van de Voedselbank. En daarnaast wordt de waaier gemaakt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ook op dat punt raakte Merlin’s verhaal mij. Ik hou van initiatieven die betrokken zijn bij de maatschappij.

De Split and Sit is vanaf het Pinksterweekend te bestellen via hun website, www.splitandsit.nl. Precies op tijd om nog even te bestellen voor de grote vakantie! Ik heb er uiteraard al één besteld (en hoera! hij is al binnen!) en zal in geuren en kleuren mijn bevindingen met jullie delen.

Want het énige waar ik me nog een beetje zorgen over maak is de sloopbestendigheid; zoals jullie weten is onze jongste een pittig ding dat altijd overal graag met zijn grijpgrage vingers aan zit. Als de Split and Sit onze peuter overleeft, is het de beste oplossing voor lange autoritten ever. Maar het idee alleen al vind ik geniaal.

To be continued…

Wat vinden jullie? Ideaal voor jullie autoritten?

NB: Dit is in geen geval een gesponsorde samenwerking, maar een product waar ik zó blij van werd dat ik er graag een artikel aan wijd.

Foto bovenin & film © Merlin Dik

Volg:
Delen:

6 Reacties

 1. 9 juni 2017 / 07:52

  Oké, duidelijk (nog) eenkindmoeder. Ik had de gedachte dat ze tijdens autoritten elkaars hand vast hielden en braaf de liedjes uit The Sound of Music zouden zingen. Mooi product met een mooie maatschappelijke waarde!

  • Linda
   Auteur
   9 juni 2017 / 10:13

   Ja het zou fantastisch zijn he? Dat ze samen lekker op de achterbank kumbaya zouden zingen. Misschien zijn er ergens op de wereld wel kinderen die dat doen, maar die van mij in ieder geval niet.

 2. 9 juni 2017 / 10:05

  WAUW! Ik wil ook zo’n ding en net als wat jij zegt Linda : ik spring een gat in de lucht!
  Ik hoop alleen dat het inderdaad sloopbestendig is …… :|

 3. 9 juni 2017 / 11:25

  Ik vind ‘m briljant. Kostelijk gewoon. Mijn zusjes en ik waren vroeger ook strontvervelend. Dan legde we treiterig een hand in de buurt van de andere, en dan flipte die. Kinderen kunnen echt vervelend zijn in de auto. Ik vind dit een leuke oplossing.

 4. 10 juni 2017 / 14:03

  Eerst dacht ik ‘pfff das toch niet nodig’. Tot ik eraan terug dacht dat mijn knullen in de fietskar met korte ritjes al ruzie kunnen maken….. en dan zijn ze nu nog klein. Dat wordt straks drama als ze ouder zijn. Deze ga ik onthouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.