Home » Uncategorized » Ruis voor ondernemers: mijn valkuilen

Ruis voor ondernemers: mijn valkuilen

ruis, ondernemer, valkuil

Zoals sommigen van jullie hebben gemerkt ben ik enthousiast aan de slag gegaan met ideeën voor mijn eigen onderneming. Alleen merkte ik dat ik al heel snel verzoop in alles wat ik wilde doen. De energie die zo bruiste toen ik startte, loste op in het niets. Wat gebeurde er?

Ik ben een perfectionist. Dat lijkt misschien heel nobel, maar dat is het niet. Het betekent dat je alles wilt kennen en kunnen. Altijd precies wil weten hoe je iets moet doen. Maar ook dat niets ooit goed genoeg is en ook enorm bang bent om te falen. Het resultaat is dan dat je denkt: “ik doe het maar niet.” Of, “als ik het laatste stukje niet af maak, is er geen kans dat ik iets oplever dat niet helemaal perfect is.”

Wat handig, die gratis cursussen

Het kwam erop neer dat ik, toen ik allerlei webinars en gratis cursussen voorbij zag komen, dacht: “Hé, dat is handig. Dat moet ik ook weten.” En ik vond zoveel handig dat ik verstrikt raakte in het web van gratis en betaalde aanbiedingen van ondernemerscoaches, websitebouwers en marketingstrategieën en geen flauw idee meer had waar ik moest beginnen.

Ik meldde me overal gewoon voor aan, onder het mom van, dat is misschien ooit wel handig. Het resultaat was dat mijn mailbox overstroomde met gratis webinars, audio- en videocursussen, blogs en aanbiedingen. En op den duur meldde ik me aan en wist ik eigenlijk al dat ik er geen tijd voor had. Daarnaast bleef het werk wat er wél toe deed (het echte opbouwen van een product), liggen, want ook daar was geen tijd meer voor.

Ruis op de lijn?

En ineens was het daar: het zoveelste gesponsorde bericht op Facebook. Van weer een andere ondernemerscoach die de vraag stelde: “Zie jij door de gratis aanbiedingen door de bomen het bos niet meer? Heb jij ook zoveel ruis op de lijn?”

Het antwoord hierop was een volmondig “JA!

Uiteraard wilde ook zij dat ik me inschreef voor háár gratis cursus, maar ik heb het niet gedaan. Want ineens dacht ik: Waar ben ik in godsnaam mee bezig? Ik heb heel veel ideeën, maar nog niet eens een product. Ik heb dit allemaal helemaal niet nodig. En alles wat ik nu doe verstoort het oorspronkelijke idee wat ik had. Het is inderdaad alleen maar allemaal ruis. En die ruis moet weg.

Weg met de gratis meuk, ik ruim op!

Dus ik heb me overal voor uitgeschreven. Alle aanbiedingen uit mijn mailbox verwijderd. En ik kan je vertellen, dat lucht op.

Deze maand ga ik aan de slag met twee ondernemerscoaches. Laat ik me vooral dáár op richten. Tot die tijd hou ik me even rustig. Ik merk ook dat wanneer ik de rust terug vind, ik de beste ideeën verzin. En als ik die ideeën heb omgezet in concrete plannen is marketing vast wel handig, maar weet je, misschien hoef ik ook dát niet alleen te doen. Maar first things first. Ik heb mijn focus weer terug en schreef meteen drie blogs en twee kinderverhalen. Score!

Ik heb mijn lesje geleerd en hou me voorlopig ver van gratis meuk.

Lees ook: Het is officieel: Ik ben ondernemer!

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.