10 fantastische goede voornemens voor kleuters

10 fantastische goede voornemens voor kleuters

Het is weer die tijd van het jaar, de tijd voor goede voornemens. Ik heb er al een paar voor mezelf opgesteld. En als ik dan nu toch bezig ben, kan ik er ook wel even een paar goede voornemens voor kleuters opstellen. Want ik vind dat ze er toch echt wel een paar voor 2018 kunnen gebruiken. Dus, kleuters, let op en houd onderstaande tien geboden—err, goede voornemens het komende jaar in je achterhoofd.

Goede voornemens over slapen

1. Ik ga op tijd naar bed. En uit mezelf. Zie ik die zeven op de klok? Dan ga ik snel mijn pyjama aantrekken.

2. Als ik vroeg wakker word, blijf ik lekker nog even in bed liggen. Tot minstens 7 uur. Mijn bed ligt zo lekker; ik hóéf er niet per sé uit om moeders wakker te maken. In het vervolg wacht ik tot ik haar hoor en dan pas sta ik op. Of, als ik echt niet kan blijven liggen, speel ik even op mijn kamer of ga ik zelf naar beneden om daar te spelen.

3. In het komende jaar ga ik vaker zeggen dat papa me naar bed moet brengen. Nu moet mama dat altijd doen en dan leest ze verhaaltjes voor, maar papa kan dat net zo goed. En misschien haalt hij de Lego dan nog wel even tevoorschijn. Iets waar mama niet toe te bewegen is.

Goede voornemens over eten

4. Volgend jaar ga ik in ieder geval tien hapjes groenten per maaltijd eten. Ook nieuwe. En als ik het écht niet lust, eet ik er vier of vijf om mijn toetje veilig te stellen. Dit doe ik zonder dat mama en papa het om de paar seconden moeten zeggen tegen me. Daarnaast blijf ik zonder te klagen aan tafel zitten en wacht geduldig tot er wordt gezegd dat we klaar zijn.

5. Sowieso ga ik mijn bord vaker leeg eten.

Goede voornemens over zelfstandigheid

6. Ik vraag niet meer aan mama of ze iets op wil pakken wat ik zojuist op de grond heb gegooid. Dat had afgelopen jaar al niet zoveel zin (want ze deed het niet) dus het is onnodig om haar te commanderen. Hetzelfde geldt overigens voor het pakken voor zakdoekjes; ik hoef mama niet te vragen om mijn neus te snuiten als de doos tissues voor het grijpen staat. Ik kan dat zelf.

7. Ik ga meer samen spelen. Als mijn broertje een stuk speelgoed pakt wat mij ook wel bevalt, pak ik het niet af of probeer ik het niet direct te ruilen voor iets dat hij niet wil hebben. En ik begin niet te brullen als ik het stuk speelgoed niet krijg.

8. Ik ga niet meer de hele dag bij mama op schoot zitten en geef ook mijn broer de kans om gebruik te maken van De Schoot. Ook al zit ie nog zo lekker. Ik maak er geen drama van wanneer mijn broer op schoot zit en ik eigenlijk ook wel wil. Of wanneer moeders er even geen zin in heeft en zegt dat ik maar naast haar moet komen zitten.

9. Als ik iets wil, vraag ik het netjes zonder dat ik ga kreunen en kermen en wijzen en boos wordt om vervolgens in brullen uit te barsten. Ik heb gemerkt dat netjes vragen de grootste kans van slagen heeft. Mam vindt het trouwens vaak ook maar al te schattig als ik zeg: “Mama? Mag ik…..” Die moet ik onthouden.

10. Ik ruim zonder te zeuren en uit te stellen mijn eigen speelgoed op. Ook als ik ergens anders mee wil spelen, zorg ik eerst dat alles wat ik eerder gebruikt heb, netjes is opgeruimd.

 

Ik weet zeker dat ze met deze tien goede voornemens een heel eind vooruit kunnen! Hebben jullie nog goede voornemens dit jaar? Voor jezelf of voor je kinderen? :)

Volg:
Share:

5 Reacties

 1. Pingback: Het Zindelijkheidsoffensief |
 2. 31 december 2016 / 10:58

  Haha geniaal! Ik ga het maar eens voorlezen aan mn dochtertje… hihi ;-)

 3. lizlovelifenl
  1 januari 2017 / 10:37

  Leuk! En klinkt heel heel erg bekend! Gelukkig nieuwjaar, succes met je blog.

 4. 8 januari 2017 / 16:08

  Hahaha, ik doe ook niet erg aan goede voornemens, maar deze kunnen we hier in huis ook wel gebruiken. Met ‘als er iets niet gaat zoals ik wil zal ik dat accepteren en niet een half uur krijsend op de grond gaan liggen aangezien dat geen enkele zin heeft’ zou ik al heel blij zijn ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.