Home » Motiverende Moeder » Inspiratie » Goede voornemens: hoe haal je ze? (en de mijne!)

Goede voornemens: hoe haal je ze? (en de mijne!)

goede voornemens bereiken

Goede voornemens. You love them or you hate them. Doe jij eraan? Ik eigenlijk helemaal niet. Want zoals zovelen geloof ik er niet zo in, om een bepaalde datum aan te houden om iets te gaan doen wat je eigenlijk alleen maar voor je uit stelt. Iets waar je eigenlijk niet zo’n zin in hebt maar weet dat je er ooit iets aan moet gaan doen.

Zoals het stoppen met roken. Of echt meer naar die sportschool. Want het moet. En feit is dat die goede voornemens binnen een paar weken sneuvelen. Voor je het weet is het Blue Monday, zijn we collectief stikchagrijnig omdat we overal in gefaald hebben en voelen we onszelf slappelingen omdat we het niet konden volhouden.

Goede voornemens: stort jezelf niet in die slangenkuil

Willen is één ding, maar iets volhouden en er echt klaar voor zijn is een tweede. Want stoppen met roken wil bijna elke roker wel zo’n beetje, maar als je er niet aan toe bent gaat het je gewoon niet lukken. Sporten? Als je sporten haat zoals ik, gaat het niet gebeuren en zit je over drie weken jezelf weer vol te vreten van verdriet en vind je jezelf een nog grote loser dan voorheen.

En toch heb ik dit jaar een paar goede voornemens. Voor het eerst sinds jaren. Waarom dan in godsnaam? Waarom zou je jezelf vrijwillig in die slangenkuil storten en jezelf het komende jaar niet in de spiegel kunnen aankijken?

Nou… afgelopen jaar leerde ik iets. Goede voornemens kunnen wel werken, als je jezelf maar realistische doelen stelt die je ook daadwerkelijk wíl bereiken. Waar je aan toe bent om ze te behalen. Want tja, ik zou best wel willen afvallen hoor. Maar met sporten gaat me dat gewoon niet lukken. Eigenlijk wil ik ook geen lekkers laten staan. Dus dat afvallen, dat komt maar even niet op het lijstje. Ik weet nu al dat ik roemloos ten onder zou gaan.

Maar dat stoppen met roken afgelopen jaar? Dat lukte heel erg goed. Omdat ik er zelf vierkant achter stond. Ik wilde het voor mezelf. En ik had een heel cheerleading squad dat me door de moeilijke momenten heen hielp. Als je echt wil, is het te doen met een beetje doorzettingsvermogen en hulp. Opgesplitst in stappen bereid je je goede voornemen zo voor:

Hoe haal je je goede voornemens?

 1. Zorg voor concrete en realistische doelen… waar je klaar voor bent. Het is leuk om te gaan “afvallen”, maar hoeveel dan? In welk tijdsbestek? 5 kilo in een half jaar is zeker haalbaar. Een keer sporten in de week ook. Als je dat wil dan. Ben je er niet helemaal klaar voor, wordt het heel lastig.
 2. Als je echt wil en er klaar voor bent, wacht dan niet tot 1 januari en start je nu. Tuurlijk kan het in sommige gevallen werken om een bepaalde datum in je hoofd te hebben. Ik stopte met roken tijdens Stoptober, da’s een redelijk vaste datum. Alleen stopte ik een halve dag eerder omdat ik door mijn sigaretten heen was. Had ik nog een pakje gekocht omdat ik de datum nog niet bereikt had, had ik het waarschijnlijk niet gered.
 3. Vertel het je omgeving. Dat heeft een paar voordelen: Ze weten ervan en kunnen er rekening mee houden. En je kunt sneller hulp vragen. Hulp vragen is echt niet altijd even gemakkelijk. Ik weet dat uit ervaring. Maar ik weet ook uit ervaring dat je vrienden je graag willen helpen. Enneh, het lijkt leuk, in het geheim werken aan het goede doel en vervolgens na twee maanden onthullen dat je het al evenzolang vol houdt, maar dikke kans dat je plannen sneuvelen.

Maar wat zijn die doelen van mij dan? Komen ze:

1. 10 nieuwe mensen leren kennen

Komend jaar ga ik 10 mensen ontmoeten die ik nog niet (zo goed) ken en ik wil daar drie goede vrienden aan over houden. Liefst mensen die een beetje in de buurt wonen van Doesburg,  maar iets verder weg is ook geen punt. Ik heb een auto. Als ze leuk genoeg zijn, rijd ik graag regelmatig op en neer.

Da’s best een uitdaging voor mij. Ik ben namelijk niet zo goed in het onderhouden van sociale contacten. Er kunnen weken zijn dat ik niks van me laat horen. Maanden zelfs. Ben ik weer even aan het coconnen en vergeet ik alles om me heen. Maar het kan! Afgelopen jaar heb ik twee vrienden gemaakt waarbij het zo gemakkelijk ging: zo zou het moeten zijn.

Het belangrijkste is een instant klik. Zo’n zandbak-klik die je had als kleuters, toen je nog gewoon kon zeggen: “Wil jij mijn vriendje zijn?” En dat dan gewoon zo is. Want vriendschap hoeft niet moeilijk te zijn. Ik heb al een paar mensen in mijn hoofd zitten, dus ben niet verrast als je ineens een uitnodiging van me krijgt. En als er mensen zijn die mij graag willen leren kennen, let me know! :)

2. Volmaakt Onvolmaakt in een andere richting

Ik zit al een tijdje te dubben over mijn blog. Ik houd van schrijven. Heb mijn werk ervan gemaakt in het afgelopen jaar. Maar deze website… ik ben niet helemaal tevreden. Ik wil meer focus op een aantal onderwerpen. Er meer uithalen. Ik wil meer aanspreken, de herkenbaarheid opzoeken, moeders motiveren en inspireren. Meer het volmaakt onvolmaakte benadrukken. Dat het niet perfect hoeft. Daar ben ik goed in. Ik wil niet praten over speelgoed of DIY´s. Dat kan ik niet en vind ik niet leuk. Daar zijn massa’s andere bloggers veel beter in dan ik.

Maar dat betekent een enorme verbouwing. Niet zozeer qua layout misschien (of ook wel met een nieuwe huisstijl), maar ook in het schiften van artikelen die ik niet meer wil en een hoop technische shizzle waar ik jullie niet mee lastig zal vallen. In de praktijk betekent het misschien minder artikelen. Andere artikelen. Maar wel artikelen die ik vol overgave schrijf. Voor dit doel neem ik een half jaar de tijd. Voor de zomer moet het klaar zijn. Tot die tijd blog ik als vanouds dus geen zorgen. Veel veranderingen hoeven niet heel snel te gaan :)

3. Vloggen… :o

Deze vind ik het allerengst van allemaal: Ik wil gaan vloggen. Ik wil het komende jaar minimaal 3 filmpjes van ongeveer 4 minuten maken. Maar dan in de lijn van de blog: Filmpjes die motiveren en inspireren. Ik heb het allemaal al in mijn hoofd zitten maar ik heb niet een fantastisch camerahoofd. Ik zie overal nog beren op de weg, maar door dit nu en plein public uit te spreken, heb ik de eerste beer al achter zijn oren gekrabd en de tweede lekker geknuffeld.

Mocht iemand de ultieme tip hebben tegen mijn zelfkritiek en perfectionisme (of een paar acteerlessen willen geven, zeer welkom), kom maar op. Wil je me een dagje leren video-editten én ken je me nog niet zo goed? Dan help je me dus meteen bij twee van mijn doelen :)

Ik heb het dus druk, komend jaar! En jullie? Hebben jullie goede voornemens of  is er iets dat jullie heel graag willen gaan doen volgend jaar? Of sla je die goede voornemens maar even over?

Volg:
Delen:

10 Reacties

 1. 29 december 2017 / 11:01

  Oeh goed streven allemaal!! Heel benieuwd hoe het gaat uitpakken voor je. If I can help in anyway… let me know!

 2. 29 december 2017 / 12:23

  Mooie voornemens! Afvallen zou ik graag willen, maar gezien de extra drukte de komende tijd schuif ik actief daarmee aan de slag door tot ik eerst andere dingen op orde heb. Voor nu zijn mijn voornemens van ons nieuwe huis een thuis maken voor ons vieren en ik ga weer werken na jaren en dit goed doen zonder de rest te vergeten.

 3. 29 december 2017 / 13:02

  Nog geen idee of ik meedoe aan voornemens. Heb nog paar dagen :). Wat leuke voornemens heb jij zeg. En begrijp je angst voor het vloggen :)

 4. 29 december 2017 / 22:59

  Goede voornemens! Ik wil ook gaan vloggen, 1x per maand de highlights ofzo. Maar vind het best heel spannend!

  • Linda
   Auteur
   30 december 2017 / 11:36

   Ik ook! Ik denk dat ik eerst 3004902354790 takes maak die niet door de keuring heen komen.

 5. 30 december 2017 / 18:59

  Ik maak nooit goede voornemens op het moment dat het verwacht word. Pas wanneer ik een doel voor ogen krijg begin ik daar pas aan :)

 6. Fleur
  30 december 2017 / 23:50

  Ik doe eigenlijk niet aan goede voornemens. Wel wil ik met mijn gezin om de tafel om het nieuwe jaar te beginnen met nieuwe afspraken en huisregels. Geldt dat ook als een goed voornemen?

 7. 1 januari 2018 / 13:23

  10 mensen ontmoeten en daar 3 vrienden aan overhouden vind ik een mooie, maar ook een mega lastige. Ik ben benieuwd hoe je dit wilt aanpakken.
  Je kent ‘Mijn kleintje’ vast wel. Is dat de richting waar je op wilt met je blog? Vloggen vind ik echt een dingetje. Ik wil het maar ik ben er veel te kritisch voor.

  Wat je ook doet, ik weet zeker dat je gaat knallen ?

 8. 1 januari 2018 / 20:17

  Vloggen: leuk!!!! ik moet ook leren hoe ik een video edit, dan kan ik het vloggen weer oppakken.
  Ik wil best je eerste takes met je bespreken !

 9. 16 januari 2018 / 21:35

  Tien nieuwe mensen kennen is een leuk doel zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.