Home » Entertainment » Herkenning » Driftbui-weekend: de uitputtingsslag

Driftbui-weekend: de uitputtingsslag

peuterpuberteit, driftbui, huilenJa hoor, een driftbui. Iedere peuterouder komt ze hoe dan ook tegen. Het is bijna fascinerend hoe een kind vrijwel ineens van standje relaxed naar ongecontroleerde boosheid kan gaan. Alsof er ineens een stop doorbrandt en er kortsluiting ontstaat.

Ik moet zeggen dat mijn kinderen over het algemeen prima te spreken zijn. De oudste verbergt, wanneer hij boos is, zijn gezicht in zijn handen en gaat op de bank of de grond liggen, en dat doet hij vrijwel geluidloos. De jongste heeft het klassieke stampvoeten tot een kunst verheven maar is over het algemeen snel af te leiden. Ik heb in al die peuterjaren maar één keer een driftbui in een winkel gehad van de oudste toen hij niet voor de 12373932e keer een speeltje dat hij had uitgekozen mocht omruilen en van mij in de buggy moest gaan zitten. Maar verder vind ik het prima om met hen bijvoorbeeld de wekelijkse boodschappen te gaan doen (op een uitzondering na).

Afgelopen weekend leek het is alsof er in Monster!1 een knop om is gegaan waardoor standje 11 op de versterker aan kan. Of dat met de zindelijkheidstraining te maken heeft? Hij heeft daardoor wel iets meer gerichte aandacht gekregen, dus het zou me niks verbazen. Zowel zaterdag als zondag was het een aantal keer goed raak: driftbui op driftbui stapelde zich op.

1 – Het IJsje

Zaterdag met Monster!1 naar de Prénatal en Ikea in Utrecht om een potje te scoren. Degene die wij hebben vindt ie maar niks, dus mocht hij er zelf één uitzoeken. Vrijwel de gehele gang door de Ikea ging het prima. En toen zag hij in de Koopjeshoek een kindje met een ijsje. Hij wilde ook een ijsje. Elke keer als we een stukje dichter bij de kassa kwamen (en dus verder weg van de Koopjeshoek met het ijsje-meisje) ging de volumeknop open en gilde en krijste hij de boel bij elkaar. Dat duurde tot we bij de auto waren, en toen was het over.

2 – De Tram

Monster!1 is diep gefascineerd door alles wat op een rails rijdt. Dus kwam ik er niet onderuit om samen met hem naar een paar trams te kijken nadat we klaar waren in de Ikea. Maar na een halfuur vond ik het wel genoeg. Hij niet. Met een loeiende sirene naast me reed ik de snelweg op. Daarna heeft mijn driftkikker tot we thuis waren niks meer gezegd.

3 – Thomas de Stoomlocomotief

Beide Monsters zijn helemaal Thomas-leip. Gelukkig voor ouders bestaan er diverse films zodat je niet tienduizend keer dezelfde hoeft te kijken…. denk je. Want zodra er een favoriet in huis is, kijk je die zesentwintig keer achter elkaar. Toen ik dus vanmiddag een andere Thomas-film aanzette omdat ik wel klaar was met Stomers Tegen Diesels, was het huis te klein. Hij zette tot tweemaal toe onder luid protest de TV uit en mocht daarna van mij even in de hoek gaan zitten afkoelen.

4 – De Hoek

Hij kalmeerde snel, en ik haalde hem uit de hoek. En vervolgens werd hij driftig. “Ikke in HOEK ZITTEN.” Ja joh, wat jij wil. Maar hij wilde wel nog even kenbaar maken dat hij het niet eens was met mijn actie om hem eruit te halen. Brullen dus

5 – Naar Boven

Op het moment dat ik de jongste zijn jas aan trek omdat we naar de kinderboerderij gaat, vliegt de oudste naar boven. Ik erachteraan. Inmiddels zit hij halverwege de zoldertrap. Onder mijn arm gaat hij weer mee naar beneden. De kinderboerderij hebben we nog even een kwartiertje uitgesteld tot hij weer tot bedaren kwam (en eenmaal daar aangekomen, ging alles prima).

6 – Op Schoot

Mijn schoot wordt voornamelijk geclaimd door de oudste. Maar soms komt dat schootzitten gewoon niet zo goed uit; wanneer je bijvoorbeeld gaat eten. “Ikke schoot zitten,” klinkt het half klagend. En daar komt niets van in, want mama wil ook gewoon kunnen eten. Met een pruillip tot op zijn knieën maakt hij bezwaar en als dat niet helpt, trekt hij zijn scheur open. Inmiddels zijn wij, inclusief Monster!2, niet meer zo onder de indruk.

7 – Plasje uitzwaaien

Ja, écht. Stapje voor stapje overtuigen we Monster!1 dat zowel het potje als de wc niet eng zijn. En dus zijn we de plasjes van de ouders in de wc maar gaan uitzwaaien. Inmiddels is het een klein ritueel. Maar o wee als we het vergeten te melden of wanneer alleen Monster!2 present is. Dan is het brullen, want hij wil óók zwaaien. Ik zie dit maar als een goed teken dat de wc steeds leuker wordt ;)

8 – De Broek Uit

No fokking way dat Monster!1 zijn broek uit wilde laten trekken voor een schone luier. Waarschijnlijk was hij blij dat hij er één aan had. Maar die was alleen voor de poep en die zat erin. Dus moest de broek uit. Gelukkig ben ik nog steeds een tikkeltje sterker, dus deze won ik.

9 – De Broek Aan

Na een korte worsteling was de broek uit. Kind schoongemaakt en toen mocht de broek weer aan. No fokking way dat Monster!1 zijn broek aan wilde. Uiteindelijk was de broek aan, maar ook net zo snel weer uit. Want die broek uit, dat kan ie “zelluf”. Hij won.

En de driftbuien van de jongste dan? Nou… die had dit weekend een aureooltje boven zijn hoofd en heeft zich even ingehouden. Of ik was het zo niet gewend van de oudste dat die van de jongste hierbij enorm verbleekten.

 

 

 

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.