Home » Persoonlijk » Autisme » Wereld Autisme Dag: Brief aan mijn kind

Wereld Autisme Dag: Brief aan mijn kind

wereld autisme dag, autist, kind, brandweermanLieve kleuter,

Vandaag is het Wereld Autisme Dag. Een dag waar je op de valreep nog even aan mee mag doen, na de diagnose van anderhalve week geleden. Hoera voor jou!

Bijna twee weken kreeg je de diagnose ASS. Sommige mensen vonden het heftig. Anderen wisten niet zo goed wat ze moesten zeggen. Maar na twee weken is ons wel duidelijk dat het helemaal niet heftig is, of hoeft te zijn. Jij bent nog steeds jezelf. Hetzelfde kind als drie weken geleden. Alleen nu met een label.

En dat labeltje wat je gekregen hebt, lieverd, weet je wat dat is? Het is een sleutel. Een sleutel naar jou en naar een heleboel hulp. Deuren in de richting van hulpverlening die eerder gesloten waren, die kunnen nu ineens open. Er is ineens meer begrip voor je situatie. Mensen in je omgeving houden rekening met je, terwijl er eerder nog wel eens met een schuin oog naar je gekeken werd.

Het is ook een sleutel voor jou. Want door jouw diagnose hebben we inmiddels een beetje inzicht in hoe jij naar de wereld kijkt. En nu al zien we hoe het jou helpt, wanneer we het je op een iets andere manier uitleggen. We zien de vooruitgang in een andere manier van benadering.

De sleutel betekende ook wat voor mij. Ik kon namelijk een deur op slot draaien. Want die strijd voor erkenning die maandenlang duurde, wat vaak voor mij een hoop frustratie opleverde, die kan ik nu loslaten.

We zien jóú weer.

Het ventje achter de autisme, die heel veel kwaliteiten heeft. Kwaliteiten die ik een klein beetje uit het oog verloor, omdat ik in de afgelopen periode voornamelijk moest praten over dingen die je níét goed kon. Dat is nu voorbij.

Want lieverd, er zijn zoveel dingen waar jij wél goed in bent. Ik keek laatst verbaasd op toen je zei: “Kijk, mama, dat is negenentwintig.” Cijfers, dus. Je houdt van cijfers. Die zijn duidelijk, en kun je optellen en aftrekken. Reuzeknap!

Oh, enneh, details herkennen. Gaat iedereen voorbij aan die kleine afwijking, jij weet ze er feilloos op te wijzen. “Die is niet dezelfde, mama,” mopperde je bij het zien van een stuk rails van de houten treinbaan dat net een beetje afwijkt van kleur. Je hebt helemaal gelijk.

Het feit dat je zo helemaal kunt opgaan in waar je mee bezig bent. Dat je zo’n heerlijke lieverd bent die regelmatig kusjes en knuffels komt geven. Je vindt het zo fijn als ik ’s avonds nog lekker even bij je kom liggen (en stiekem vind ik het ook heel gezellig dat ik dat nog steeds mag).

Je hebt zoveel fantastische kanten, kanjer! Want weet je? Je mag dan wel het label ASS gekregen hebben, maar dat betekent niet dat je je autisme bént. Het is een onderdeel van jouw prachtige zelf. Wij hebben nu meer manieren om jou te begrijpen. En het allerbelangrijkste na deze lange weg is dat jij weer straalt, nu de last van allebei onze schouders is afgevallen.

Omdat dit jouw allereerste Wereld Autisme Dag-verjaardag is, krijg je nog taart op de koop toe. Want we staan er even gezamenlijk bij stil. Vandaag is een speciale dag, voor speciale kinderen zoals jij.

Gefeliciteerd, ventje! :)

Liefs,

Je moeder

 

De Verenigde Naties hebben 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day). Op deze dag staat autisme wereldwijd in de schijnwerpers, om mensen bewust te maken van wat autisme is en er begrip voor te kweken.

 

Volg:
Delen:

8 Reacties

 1. Toos de Mink
  2 april 2017 / 09:39

  Linda, in mijn naaste omgeving is een heel lieve jongen met ass. Hij was ook laat met praten, en zindelijk worden. Nu is hij eenentwintig, zit op de universiteit, schrijft columns en is een van de welbespraakste mensen die ik ken. Alles is mogelijk meid!
  Lieve groet, Toos

  • Linda
   Auteur
   2 april 2017 / 09:52

   Dankjewel, Toos! En ik ben ervan overtuigd dat hij helemaal zijn plek vindt in de wereld, maar dan lekker op zijn eigen manier :)

   • Toos de Mink
    3 april 2017 / 09:41

    Op zijn eigen manier komt hij er zeker ook!

 2. 2 april 2017 / 09:42

  Ontroerend prachtig mooi! Je bent een topper van een moeder, Weet je Dat?

  • Linda
   Auteur
   2 april 2017 / 09:52

   Ik doe altijd mijn best, maar het is fijn om het te horen <3

 3. 3 april 2017 / 12:47

  Heerlijk herkenbaar. Mijn oudste (14) geeft nog altijd zonder morren een kus bij het weggaan. Ook toen alle klasgenootjes daar allang mee gestopt waren. Op sommige vlakken mogen we echt wel een voorbeeld aan ze nemen :) Je bent een prima moeder, je redde het ook prima zonder etiketje. Maar wat je zegt is waar, voor de hulp en het begrip van anderen, heb je nu eenmaal een plakkertje nodig.

  • Linda
   Auteur
   3 april 2017 / 12:58

   Nu we iets anders met hem omgaan, en ik hém weer kan zien, zie ik ook meteen een heleboel voordelen van zijn autisme. Daar ga ik vast later nog eens over schrijven :) Dankjewel <3

 4. lizlovelifenl
  5 april 2017 / 18:37

  Lastig een label, kan mij voor stellen dat je aan de ene kant blij bent en aan de andere kant is je kind zoveel meer dan een labeltje. Maar volgens mij heeft jullie zoon de perfecte ouders voor hem ? en is er voor ieder mens een plekje op deze aardbol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.