Mijn kinderen gaan niet elke dag in bad (en dat is prima)

Vorige week plaatste ik een reactie op Facebook, op een artikel over wat een ideale moeder doet, en de schrijfster dus niet. Ik reageerde dat ik mijn kinderen niet elke dag in bad doe en blij ben als ik dat twee keer per week red. Het commentaar was niet van de lucht; de mooiste was toch wel “GATVERDAMME!”. Ik besloot er niet op in te gaan en de discussie te laten uitdoven, maar ik was wel enigszins beduusd door de overtrokken reacties.

“Je doucht toch zelf ook elke dag?” Uh, nou nee. Want als ik elke dag douche, verga ik tot stof. Als in, ik heb zo’n droge huid dat ik helemaal wegschilfer als ik elke dag zou douchen. En hetzelfde geldt voor mijn kinderen, zeker in de winter. Elke dag douchen resulteert erin dat de vellen aan hun arme bekkies hangen. Dat is pas zielig.

Geen tijd, geen zin

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er ook gewoon niet altijd tijd is. Ik kies ervoor mijn kind niet naar de voorschoolse opvang te brengen, wat betekent dat ik ’s avonds pas tussen 6 en 7 thuis ben. Dan nog eten met zijn allen en we tikken de kwart over 7 al aan en da’s al ver na peuterbedtijd. Meer dan een beetje wassen zit er niet in, wil ik de volgende dag niet met twee onmogelijke chagrijnen die de toko afbreken in huis zitten. En weet je? Ik heb er ook niet altijd even veel zin in, in zo’n uitgebreid doucheritueel.

Ik voel me er niet schuldig om. Mijn kinderen komen niets te kort, ook op hygiënegebied niet. Ze wassen hun handen als ik dat vraag, weten wat een washandje is en laten zich (onder luid protest) schoonpoetsen. Gaan dus niet elke dag in bad. En het scheelt me een karrenvracht aan tijd, behalve als ik die tijd moet besteden aan het verdedigen van dit schandelijke gedrag.

“Veel douchen veroorzaakt eczeem”

En toen was daar mijn reddende engel. Mijn licht aan de horizon. Dokter Leenarts zei er namelijk iets over. Dat we veel te schoon zijn. Elke dag wassen is volgens dokter Leenarts juist helemaal niet zo goed voor de huid.  Want, “Door watercontact droogt de huid namelijk uit. Dit klinkt tegenstrijdig, maar na een bad of douche verdampt het water en trekt het vocht mee uit de huid. En zeker in de winter krijgen mensen hier  snel last van, omdat de huid dan al extra te lijden heeft door weer en wind.”

Dat laatste wist ik al. Dit wist ik niet: “Overmatige hygiëne in de vorm van handen wassen en douchen, is een veel voorkomende oorzaak van eczeem.” Toeval of niet, vrijwel alle commentaren waren van ouders die allemaal producten voor de gevoelige huid gebruikten of hun kind na het douchen invetten vanwege eczeem.

Je mag het zelf weten

Dus, meneer die het feit dat ik mijn kinderen maar twee keer per week onder de douche gooi “gatverdamme” vindt, mevrouw die al “dacht dat er om sommige kinderen een naar luchtje hangt” en dat “te smerig voor woorden” vindt, en de rest van de critici die de gevoelige huidjes vervolgens lekker weer invetten met zalfjes en andere meuk, doe je ding. Schrob je kind neurotisch schoon, trek ze elke dag zes keer schone kleren aan, zet ze twee keer per dag in bad, smeer ze in met een pot Vaseline. Je mag het allemaal zelf weten. I don’t care.

Maar ik doe mijn ding. Elke dag in bad zit er voor mijn Monsters niet in. Twee keer per week onder de douche, als ze geluk hebben. En ik voel me er geen moment schuldig om. Want weet je, de mensheid sterft niet uit wanneer we niet elke dag douchen. Sterker nog, mijn Monsters bouwen er zelfs misschien wel extra weerstand van op. Dat geloof ik.

En voor alle hygienefreaks, luchtjes-ruikers, bacterie-neuroten en obsessieve handenwassers: als mijn kinderen hun kleren enigszins schoon houden, krijgen ze die kleren van mij mooi nog een dag aan. En ik kan zelf ook prima twee dagen met een broek doen. Vies he?

Lees ook: 6 onthullende bekentenissen van een loedermoeder

 

Linda

Start de dag als Mary Poppins maar eindigt hem als Cruella DeVil. Neemt zichzelf niet zo serieus, dat doen haar kinderen ook niet. Voorstander van minimalistisch (aka lui of vintage) opvoeden

Share
Published by
Linda

Recent Posts

Eurovisie Songfestival Bingo 2021!

Een van de allertofste weken van het jaar is toch wel de week in mei…

3 jaar ago

Kinderen en corona: je geestelijke gezondheid als ouder bewaren

Week vier van de thuisscholing zit er bijna op en we hebben een paar vrije…

4 jaar ago

Gratis je schoolwerk geprint bij Alleeninkt.nl

Week 2 van het thuisscholen zit er bijna op. Ik merk dat ik in ieder…

4 jaar ago

Minimalistisch opvoeden: als ze 12 zijn…

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik fan ben van lui opvoeden. Of,…

4 jaar ago

Kinderen verzamelen: 7 tips om je kroost te vinden

Mijn kinderen kunnen spoorloos verdwijnen. Héél soms gebeurt dat buitenshuis, maar vaak zijn ze ook…

4 jaar ago

Decemberbaby’s zijn extra speciaal en dit is waarom

Mijn jongste is een decemberbaby. Echt, hoe had ik het zo kunnen plannen (en ik…

4 jaar ago