Nationale Molendag en Open Dag Hulpdiensten Culemborg

Zo’n dag dat je kinderen elkaar de hersenen in slaan, ken je dat? Dus dat je vrijwel gedwongen bent om de deur met ze uit te gaan omdat je zelf niet de hele dag politieagent wil spelen en de hoek wil gebruiken. Dus ik laadde ze in de auto om naar een speeltuin te gaan waar we niet vaak komen. En toen rolden we van de ene verbazing in de andere (want ik leef altijd onder een steen en mis dus alle aankondigingen).

Er zat storm in de lucht. Of die was er nog niet helemaal uit. Maar de jongens zaten elkaar zó in de weg dat we naar “de speeltuin met de molen” gingen. Da’s altijd een feestje. De speeltuin “Bolderburen” is namelijk gebaseerd op de boeken van Astrid Lindgren. Dus Villa Kakelbont van Pippi Langkous en het schip van haar vader, het rovershol van Ronja, en nog enkele andere verhalen hebben een plekje in de natuurspeeltuin.

En de Johanna molen is op zaterdag ook open, dus dat was helemaal een feestje. Helemaal omdat het Nationale Molendag bleek te zijn en we óók twee trappen op naar boven mochten om te zien hoe ze meel aan het malen waren.

Nationale Molendag met kinderen…

Nou weet ik niet of jullie wel eens met een kleuter en een peuter alléén bij een werkende korenmolen zijn geweest, maar zes hartverzakkingen en een paar klotsende oksels later vond ik het wel genoeg. Zij vonden het prachtig om die grote tandwielen te zien draaien en ik zag in gedachten alleen maar grijpgrage kindervingertjes ertussen komen. Gelukkig was er extra personeel bij de molen die mij als alleengaande moeder wel wilde ondersteunen, dus ze kwamen er heel weer uit. Phew.

Het was echt tof! De molen is volledig gerestaureerd met houten tandwielen en zonder elektrische motor, en is volledig in gebruik. Het meel van de molen wordt gebruikt in het naburige restaurant (pannenkoeken, mmm) en ze hadden speciaal voor vandaag veel te dure biologische broden te koop. Maar omdat we (de jongens) het zo leuk vonden, kocht ik er toch maar een (en lékker jongens!).

Nadat we een uurtje of twee in de speeltuin waren geweest, vond ik het welletjes. Dus ik lokte ze met een ijsje in het vooruit weer naar de auto. En toen zagen we een “HIJSKRAAN MAMA!”, op het terrein van de brandweer. Ohja, die hadden vandaag óók een open dag!

Open Dag Hulpdiensten Culemborgbrandweer, hulpdiensten, spuit

Als ik de jongens ergens gelukkig mee maak, zijn het hulpdiensten. Brandweer, politie, ambulance: het maakt geen jota uit, ze willen alles. En ze mochten (bijna) alles. In de brandweerwagen, in de reddingsboot van de reddingsbrigade, op de politiemotor en in de politieauto, voorin de ambulance en spuiten met de brandweerslang. Nog een politiemotor, politiebus en brandweerscooters. Jongens en voertuigen… De mazzel wilde dat de open dag al op zijn einde liep. Het was dus nergens meer heel erg druk en ze waren zo aan de beurt.

Wederom werd het ijsje in het vooruitzicht geplaatst, nu écht! En moe maar voldaan bliezen we de aftocht. En een kwartier nadat we thuis arriveerden brak de onweersbui los (zie, ik zei het toch!).

Onze middag hing van toevalligheden aan elkaar; ik ben nou eenmaal niet zo’n held in het registreren van leuke open dagen. Maar al deze verrassingen maakten het eigenlijk ook alleen maar leuker :)

 

Wil je ook nog een molen bekijken? Morgen is het ook nog Nationale Molendag en heb je de mogelijkheid om een molen in jouw buurt te bezoeken, het hele weekend zijn de meeste molens open!

Lees ook: Omdenken: Wat doet mijn peuter allemaal fout? Wat een mogelijkheden!

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge